Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

RITTAL: Řadové skříně TS8, samostatně stojící skříně SE8 a jejich systémové příslušenství


Document Actions
RITTAL: Řadové skříně TS8, samostatně stojící skříně SE8 a jejich systémové příslušenství
Osvědčený systém řadových skříní TS8 v nedávné době dospěl k významnému jubileu. Je jím již desetimiliontá skříň z řady TS8, která sjela z výrobní linky. Toto zcela ojedinělé a pro mnohé nepředstavitelné číslo je pro firmu Rittal velmi důležité, jelikož je důkazem důvěry, věrnosti a spokojenosti jejích zákazníků. Naproti tomu její pracovníci věří, že toto číslo je i důkazem kvality, kompletnosti systému, a to včetně mnoha certifikací, které umožňují celosvětové využití uvedených skříní.
Komerční sdělení, ze dne: 2.06.2015


Systémové řadové skříně TS8
Co se skrývá pod tímto označením? Jde o prázdné oceloplechové rozváděčové skříně (obrázek 1) v barvě RAL7035 s krytím IP55, které jsou vyráběny v typizovaných šířkách 400, 600, 800, 1.000 a 1.200mm, výškách od 1.200 do 2.200mm a hloubkách 400 až 800mm. Standardní rozváděčová skříň TS8 se skládá z rámové konstrukce se systémovým děrováním, střešního panelu, dveří, zadní stěny, dělených podlahových plechů a robustní montážní desky o tloušťce 3mm.


Obrázek 1: Systémové skříně TS8.

Skříně TS8 v rozsahu dodávky neobsahují bočnice, jelikož se předpokládá jejich řadové spojování a bočnice se osadí pouze na začátek a konec takovéto sestavy. Důležitá je možnost pohodlné instalace montážní desky pouze jednou osobou. Způsob aretace zaručuje bezpečné zajištění montážní desky ihned po jejím umístění do skříně. Znamená to, že osoba instalující desku má obě ruce volné, aby ji mohla zajistit jedním šroubem. Toto upevňovací pero držáku montážní desky zajišťuje její rychlé a bezpečné upevnění bez použití nářadí - totéž platí i pro ještě rychlejší změnu polohy montážní desky. Další vlastností skříní TS8 je snadné uzemnění montážní desky, kdy se uzemňovací šrouby nově vkládají do montážní desky zepředu a potom se přišroubují (obrázek 2).


Obrázek 2: Detail uzemňovacího šroubu.


Samostatně stojící systémové skříně SE8

Samostatně stojící systémová skříň je založena na platformě TS8. Bez omezení je možné pro jejich vnitřní vybavení používat systémové příslušenství skříní TS8. Rámová konstrukce, bočnice a střecha skříní SE8 jsou vyrobeny z jednoho kusu. Proto není možné bočnice odejmout a skříně řadově spojit. Dveře a zadní stěna jsou shodného provedení jako u řady TS8. Důležitým rozdílem je nabídka šířek skříní. V provedení SE8 jsou skříně nabízeny až do šířky 1.800mm (obrázek 3).


Obrázek 3: Samostatně stojící skříň TS8.

Skříně řad TS8 i SE8 jsou standardně vyrobeny z ocelového plechu, ale to není jediné dostupné provedení, neboť Rittal nabízí pro různě náročné podmínky i další varianty těchto skříní. Jako příklad lze uvést jiné typy lakování, které jsou odolné proti UV záření, chemikáliím, tropické provedení. Příkladem může být provedení z korozivzdorné oceli, s EMC stíněním nebo v krytí IP66/NEMA 4X. Široká nabídka rozměrů a provedení je doplněna o zakázkovou výrobu skříní, kdy je lze upravit podle požadavků uživatele.

Příslušenství

Z jedinečné nabídky příslušenství je nejčastěji používáno tzv. TS systémové chassis, které vyniká variabilitou a univerzálností. Jeho montáž se provádí jednoduchým zavěšením do otvorů TS a zajištěním. Ve většině rozváděčů nemůže chybět ani svítidlo. Zde je možné volit ze široké nabídky provedení a typů, se zářivkovým světelným zdrojem nebo s LED. Standardní uzávěr Doppelbart je možné nahradit pohodlnou rukojetí s různými typy uzavíracích vložek. Vzhledem k tomu, že díky technickému řešení rukojeť se sklápěním nevyžaduje žádný prostor pro otáčení, lze plochu dveří optimálně využít pro vestavnou montáž vybavení. Jako vhodné doplnění každé skříně lze doporučit mechanismus pro aretaci dveří, který je určen k zajištění otevřených dveří, čímž zvyšuje pohodlí obsluhy. Z hlediska bezpečnosti rozváděče je důležité zmínit systém uzemnění. Zde je možné zvolit uzemňovací vodiče, ploché uzemňovací vodiče a přípojný bod ESD, který je využitelný při servisních pracích, tak aby došlo k vyrovnání potenciálů. Pro větší proudy jsou připraveny kombinované úhelníky a přípojnice E-CU pro vytvoření PE/PEN. Tyto sestavy jsou již ověřeny zkouškou odolnosti při zkratu (obrázek 4).


Obrázek 4: Komponenty systému uzemnění.

S ohledem na normu ČSN EN 61439 je potřeba krátce zmínit i to, že skříně TS8 nejsou pouhou prázdnou skříní. Lze pro ně použít některé certifikáty ze systému Ri4Power, jelikož základním stavebním prvkem systému Ri4Power jsou právě prázdné systémové skříně TS8. Skříně TS8 splňují všechny požadavky normy ČSN EN 61439, a to i v bodech, které se nevztahují jen na prázdné skříně, protože pro výrobce, jakým je společnost Rittal, je naprostou samozřejmostí právě splnění požadavků na prázdné skříně podle ČSN EN 62208 ed.2 - tak, jak to vyžaduje ČSN EN 61439.

Pro vysvětlení je nutné uvést, co je Ri4Power. Je to systém pro stavbu ověřených nízkonapěťových rozváděčů. Veškerá potřebná ověření vyžadovaná normou ČSN EN 61439 jsou doložena zkouškami, které provedla firma Rittal, a je možné je dále využívat. Certifikáty potřebné k ověření jsou dostupné i pro ostatní typy skříní. Více informací lze nalézt na webových stránkách, případně lze kontaktovat zástupce firmy Rittal.

Společnost Rittal přináší svým zákazníkům stále něco nového. Jako inovátor v oblasti rozváděčů má registrováno více než 1.500 patentů a nové stále přibývají. Promyšlený koncept Rittal - The System poskytuje řešení v oblasti rozváděčů, rozvodů proudu, chlazení a IT infrastruktury, včetně softwaru a služeb, napříč všemi sektory průmyslu. Celosvětovou dostupnost nabízených produktů a řešení zajišťuje více než 10.000 zaměstnanců, 11 výrobních závodů a 64 dceřiných společností.

Autor: Leoš Blažek, Product Manager Rittal Czech

POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový katalog
produktů Rittal zažádat

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Rittal Czech
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933