Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

RITTAL: Průvodce konfigurací skříní - elektrická bezpečnost je již zajištěna


Document Actions
RITTAL: Průvodce konfigurací skříní - elektrická bezpečnost je již zajištěna
Bezpečnost má v oblasti elektrických rozvaděčů absolutní prioritu. Aby nedošlo ke zranění osob nebo k poškození majetku, musí být dodrženo mnoho norem a nařízení. Mezi požadavky patří i vyrovnání potenciálu mezi všemi kovovými částmi rozvaděčové skříně. Systém řadově spojitelných skříní TS 8 společnosti Rittal je příkladem, jak může být bezpečnost dosažena v mnoha aplikacích, a to pomocí automatického vyrovnání potenciálu bez nutnosti samostatného uzemnění všech kovových částí rozvaděčové skříně.
Komerční sdělení, ze dne: 13.06.2016


Uzemnění kovových částí na elektrických zařízeních je z bezpečnostních důvodů předepsáno prakticky všude, ať se jedná o jednoduché lampy či nízkonapěťové rozvodné systémy. Důvod je naprosto jasný, pokud by došlo k chybě (například pokud by se část rozvaděče dostala pod napětí) mohlo by dojít k poranění zdraví osob. A právě rozvaděčová skříň má poskytnout ochranu před kontaktem s takovým nebezpečným napětím. U nízkonapěťových rozvaděčů musí být provedeno uzemnění, ke kterému je připojen celý kovový rám a části rozvaděče, u nichž hrozí, že se mohou dostat pod napětí.

Bezpečnost má v případě distribučních rozvaděčů jednu z nejvyšších priorit, zejména pokud se jedná o vyrovnání potenciálu mezi všemi kovovými částmi rozvaděčové skříně.


Připojení zemnicích pásků

Obvykle se k vyrovnání potenciálu, tedy k uzemnění všech kovových částí, používají zemnicí pásky z měděného drátu. Pásky jsou flexibilní, a proto se jimi mohou bezpečně připojit pohyblivé části, např. dveře, k rozvaděči. V rozvaděči se zemnicí pásky obvykle také připojují k rámům, k bočnicím, ke střeše rozvaděče nebo dalším panelům. Jakmile jsou všechny zemnicí pásky správně namontovány, je zajištěno vyrovnání potenciálu a všechny části rozvaděče mohou být uzemněny přes ochranný vodič napájecího zdroje. Vzhledem k tomu, že se zemnicí pásky montují ručně současně s montáží celého rozvaděče, může zde vznikat mnoho chyb a opomenutí. Pokud se na pásek zapomene, hotový rozvaděč bude funkční, i když může dojít k ohrožení osob v případě poruchy.


Držák zadního panelu ve vertikální části rámu má kontaktní prvek ve tvaru drápu. Vodivé spojení se provede, když je zadní panel přišroubován k rámu.


Vyrovnání potenciálu i bez zemnicích pásků

Pro snazší implementaci elektrické ochrany vyvinula společnost Rittal efektivní řešení se systémem řadově spojitelných skříní TS 8: během montáže jsou bočnice, střecha, zadní panel a podlahové plechy automaticky vodivě spojeny s rámem. Tímto způsobem je dosaženo vyrovnání potenciálu, aniž by bylo nutné použít zemnicích pásků. Řešení je realizováno pomocí speciálních drápků nebo podložek, které se během montáže tlakem prořežou přes elektricky nevodivou povrchovou vrstvu panelů, a tím je dosaženo spolehlivého kontaktu. Takto je provedeno elektrické pospojování všech plochých dílů a v mnoha aplikacích pak není nutné použít zemnicí pásky. Pouze při připojování dveří rozvaděče je nutné pásky použít. Elektrický odpor kontaktu mezi panely a rámem skříně je menší než 0,1 Ω, což je hodnota požadovaná normou pro prázdné rozvaděčové skříně ČSN EN 62 208.

Upínací prvky podlahových plechů se tlakem prořežou skrz vrstvu ochranného laku a vytvoří spolehlivé vodivé spojení.


Snazší instalace a větší bezpečnost

Automatické vyrovnání potenciálu snižuje množství potřebného montážního materiálu a zjednodušuje montáž o časově náročné připojení až sedmi zemnicích pásků na každou skříň, které již nejsou potřeba. Snazší je i rozebrání a znovu sestavení panelů. Z pohledu posouzení rizik, sami uživatelé musí rozhodnou, zdali opatření daná automatickým vyrovnáním potenciálu jsou dostatečná nebo zda je zapotřebí použít zemnicí pásky, aby byly technicky splněny požadavky na bezpečnost.

Závěsná oka mají pryžovou část s vloženou ozubenou podložkou. Při zašroubování vznikne vodivé spojení mezi střechou rozvaděče a jeho rámem.




Přehled výhod
Automatické vyrovnání potenciálu systému řadově spojitelných skříní TS 8 nabízí následující výhody:
  • úspora montáže až sedmi zemnicích pásků
  • zjednodušená montáž a demontáž všech panelů

Další informace naleznete v Technické dokumentaci pro montáž a dimenzování vodičů PE, která je ke stažení zde.



POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální
papírový katalog firmy Rittal

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Rittal Czech
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933