Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

RITTAL: Plánování podle norem se softwarem Rittal Power Engineering


Document Actions
RITTAL: Plánování podle norem se softwarem Rittal Power Engineering
V červnu minulého roku byla přepracována a nově vydána prvotní verze ČSN EN 61439-1 a ČSN EN 61439-2 z roku 2010 ve vydání 2. Přechodné období ČSN EN 60439-1 však nebylo změněno. Proto je pro konstruktéry nízkonapěťových rozvaděčů nejvyšší čas požadavky nové normy implementovat do svých zařízení. Výraznou podporu přitom nabízí nová verze plánovacího softwaru Power Engineering od společnosti Rittal. Více se dozvíte v článku ...
Komerční sdělení, ze dne: 2.04.2013
reklama


Konstruování nízkonapěťových rozvaděčů dle normy ČSN EN 61439

Elektrické nízkonapěťové rozvaděče musí kromě své základní funkce chránit i osoby, jež na nich nebo v jejich blízkosti pracují. Aby byla zaručena tato ochrana a provozní bezpečnost, již několik let se sestavují a pravidelně přepracovávají normy pro nízko-napěťové rozvaděče. V červnu minulého roku byla přepracována a nově vydána prvotní verze ČSN EN 61439-1 a ČSN EN 61439-2 z roku 2010 ve vydání 2. Přechodné období ČSN EN 60439-1 však nebylo změněno. Proto je pro konstruktéry nízkonapěťových rozvaděčů nejvyšší čas požadavky nové normy implementovat do svých zařízení. Výraznou podporu přitom nabízí nová verze plánovacího softwaru Power Engineering od společnosti Rittal.

Vynecháním klasifikací "typově zkoušené rozvaděče" a "částečně typově zkoušené rozvaděče" je zřejmé, že ČSN EN 61439 je orientována na všechny kombinace nízkonapěťových rozvaděčů. To znamená, že je nutno doložit ověření návrhu pro všechny rozvaděče nízkého napětí – tudíž pro malý rozvaděč budovy, řídicí zařízení stroje/zařízení, jakož i pro silnoproudý rozvod energie. Ověření návrhu má dokumentovat, že vyrobený nízkonapěťový rozvaděč představuje funkční a bezpečný systém.


Systémy rozvaděčových skříní s certifikací podle IEC 62208 usnadňují vystavení ověření návrhu, protože část potvrzení, které je nutno vystavit, již byla vytvořena.


Kompletní ověření návrhu obsahuje sedm jednotlivých dokladů, jež prokazují konstrukční znaky a vlastnosti, jakož i pět dalších dokladů prokazujících technické vlastnosti kompletního nízkonapěťového rozvaděče. Je-li systém rozvaděče stejný, pokud jde o typ konstrukce, a je tímto způsobem vyroben několikrát, doporučuje se většinu potvrzení provést pomocí zkoušky na referenčním zařízení. Tímto způsobem to společnost Rittal učinila například pro systémovou stavebnici Ri4Power. Tím je vytvoření průkazné dokumentace relativně jednoduché při dodržení konstrukčních specifikací a použití odzkoušených spínacích přístrojů.

Avšak ne každý rozvaděč lze z důvodu různých funkčních požadavků a výběru přístrojů vyrobit standardizovaně tak, aby byl doklad odvoditelný od jedné zkoušené varianty. Zejména ověření oteplení nelze u mnoha rozvaděčů provést jedinou zkouškou. Protože si toho byl vědom i autor normy, byly právě u dokladů o oteplení pro zařízení do 630A a do 1.600A v normě definovány dvě jednoduché, ale různé referenční metody. Tím lze pro většinu rozvaděčů vystavit doklad o oteplení alternativními metodami "posouzení pomocí výpočtu".

Výpočetní metoda přitom rozlišuje rozvaděče se jmenovitými proudy do 630A a do 1.600A. Pro oba rozsahy je pro následný výpočet nutno zjistit ztrátové výkony přístrojů, přípojnicových systémů a kabelového propojení.


U přípojnicových systémů a komponent jsou kladeny zvláštní požadavky na zkratovou odolnost a cesty pro svodový proud. Dodržována a zdokumentována však musí být i vhodnost izolačních materiálů s ohledem na tepelnou odolnost.


Nízkonapěťové rozvaděče do 630A
U zařízení, jež se skládají pouze z jediné nástěnné nebo stojanové skříně bez vnitřního dělení a jejichž jmenovitý napájecí proud nepřekračuje 630A, se smí doklad o posouzení provádět jednoduchou výpočetní metodou. Pro výpočet těchto zařízení je však nutno dodržovat různé požadavky, co se dimenzování týče. Například spínací přístroje se smí provozovat pouze s 80 procenty konvenčního tepelného proudu nebo musí být vodiče hlavních proudových obvodů dimenzovány na minimálně 125 procent přípustného jmenovitého proudu proudového obvodu. V důsledku stále kompaktnějších spínacích přístrojů musí vodiče hlavních proudových obvodů dodatečně odvádět teplo ze spínacích přístrojů. Aby se přitom zamezilo tepelnému přetížení, provádí se mj. toto předimenzování vodičů.

Nízkonapěťové rozvaděče do 1.600A
Pro větší nízkonapěťové rozvaděče do 1.600A je metoda o něco nákladnější. Pro tato zařízení neexistuje žádné omezení, co se skříně týče, pouze počet vnitřních horizontálních přepážek je omezen maximálně na tři. Pro tato zařízení je nutno zjistit součet ztrátových výkonů a provést prostřednictvím metody podle IEC 60890 výpočet oteplení. Pro výběr spínacích přístrojů a vodiče hlavních proudových obvodů platí stejné předpoklady jako u rozvaděčů do 630A. Pro rozvaděče do 1.600A existují však ještě další charakteristické vlastnosti, jež je nutno vzít v úvahu při konstrukci, montáži a výpočtu. Z výpočtu vyplývá vnitřní teplota vzduchu, která nesmí překročit maximální přípustnou mezní teplotu použitých přístrojů.


Komponenty pro klimatizaci nebo ventilaci rozvaděčů a řídicích systémů musí být vhodně dimenzovány. Při výběru toho správného výrobku je obzvláště nápomocný software Rittal Therm.


Jednoduché zjištění a výpočet ztrátového výkonu
Obzvláště nápomocný při zjišťování ztrátových výkonů je zde konfigurátor Rittal Power Engineering. Tento konfigurátor již při návrhu nízkonapěťového rozvaděče se systémovým řešením od společnosti Rittal zjistí ztrátové výkony přístrojů a komponent přípojnicového systému, a tím značně zjednoduší náklady na výpočet. Speciální vlastností je přitom výpočet ztrátového výkonu v závislosti na zatížení, který zjišťuje ztrátové výkony maximálně přesně. To pomůže při dalším výpočtu klimatizace vybrat správné chladicí zařízení, které pak může pracovat i efektivně.

Kromě ověření oteplení je však nutno provést ještě další ověřování konstrukčních vlastností a vlastnosti chování nízkonapěťových rozvaděčů. Zde je přirozeně výhodou, pokud lze již při konstrukci sáhnout zpět na systémovou stavebnici, u které jsou skříň, komponenty rozvodu proudu, jakož i klimatizační a ventilační technika vzájemně sladěny. Tím lze právě u konstrukčních vlastností, ale i u vlastností chování převzít mnohá ověřování a podklady přímo od výrobce. Tato nemusí být nákladně sestavována z různých certifikátů.

I zde nabízí software Rittal Power Engineering funkci, která pro nakonfigurované rozvaděče shrnuje již všechna existující posouzení a podklady v jednom ověření návrhu a připraví k vydání. A to může uživatel využít jak pro standardizovanou systémovou stavebnici Ri4Power, tak i pro systémovou nabídku společnosti Rittal ze standardních skříňových rozvaděčů TS 8, KS, AE, SE 8 a CM, komponent rozvodu proudu RiLine60 a komponent klimatizace. Jako další výhodu software nabízí i předlohy pro kusové ověřování a CE prohlášení o shodě. Tím konstruktéři rozvaděčů dostávají rozsáhlou sadu dokumentace pro dodržení normy bez dodatečných nákladů.

Rittal poskytuje konstruktérům rozvaděčů ideální předpoklady, aby mohli svá zařízení vyrábět podle norem a standardizovat a minimalizovat náklady na dokumentaci. Výroba a dokumentace podle norem navíc znamená právní jistotu. Na jedné straně má zařízení prokazatelný základ, podle kterého bylo zkonstruováno a vyrobeno, na druhé straně je dokumentace předepsaná legislativou připravována od začátku. Pokud se tato dokumentace s ohledem na ověření návrhu a kusové ověřování vytváří až poté, co došlo ke spornému případu, vede to k nepříjemnostem.


Software pomáhá výrobcům rozvaděčů krok za krokem při projektování a konfiguraci.


Plánovací software podporuje konstruktéry rozvaděčů
Použije-li konstruktér "Systém Rittal" jako základ pro nízkonapěťové rozvaděče, získá s novou verzí 6.1 plánovacího softwaru Power Engineering obsáhlou podporu. Software pomáhá jak při projektování a konfiguraci rozvaděče, tak i při dokumentaci podle normy a nabízí uživateli navíc další rozsáhlé pomůcky. Uživatel nalezne například všechny montážní návody a technická upozornění k výrobkům a systémovým řešením. Montážní výkres pomáhá ve výrobě při efektivní montáži. Všechny výkresy lze exportovat do běžných CAD formátů. Integrované rozhraní Eplan předá data výrobků a výkresy do softwaru Eplan Electric P8.

Software vede uživatele krok za krokem projektováním a konfigurací rozvaděče. Po několika základních nastaveních, jako je velikost skříňového rozvaděče a jmenovitý proud, může projektant začít s konfigurací jednotlivých polí. V jednoduché struktuře menu lze vkládat pole, vybírat přípojnicové systémy a mnoho dalšího. I automatické generování příslušenství, jako osvětlení skříňového rozvaděče, vytápění nebo uzavírací systémy, je nastavitelné uživatelem a šetří vzácný čas projektování. Během konfigurace lze při zohlednění stupně krytí, montážního umístění uvnitř zařízení a jmenovitého proudu zvolit i vhodné spínací přístroje. Software následně automaticky zjistí, které výrobky ze sortimentu společnosti Rittal jsou zapotřebí a sestaví je do kusovníku. Veškeré příslušenství celkového portfolia společnosti Rittal je obsaženo v databázi a lze jej pohodlně vybírat.

I při dokumentaci usnadňuje software konstruktérovi spínacího zařízení práci. Stisknutím tlačítka vytvoří příslušná ověření návrhu včetně potřebných odkazů na protokol o zkoušce.  Navíc jsou v projekčním nástroji obsaženy kontrolní seznamy, které může uživatel využít. Pomocí těchto kontrolních seznamů může konstruktér spínacího zařízení zkontrolovat, zda byly při projektování a výrobě rozvaděče provedeny všechny náležitosti podle nové normy a zda vedou k právně platnému dokladu.

Software Power Engineering vytvoří potřebnou dokumentaci podle nové normy stisknutím tlačítka. Kontrolní seznamy a formuláře usnadňují vytvoření kusových dokladů.


Rychlá implementace nové normy
Konstruktérům nízkonapěťových rozvaděčů radíme, aby novou normu implementovali tak rychle, jak je to jen možné. I když se smí do 1. listopadu 2014 ještě používat stará norma, je nutné zdůraznit, že pro všechna zařízení, jež budou uvedena do provozu po tomto termínu, musí být projektování a dokumentace prováděna podle nové normy ČSN EN 61439. Společnost Rittal podporuje své zákazníky již dnes svou novou verzí 6.1 projekčního nástroje Power Engineering.

Společnost Rittal přináší svým zákazníkům stále něco nového. Jako inovátor v oblasti rozváděčů má registrováno více jak 1.500 patentů a stále nové přibývají. Promyšlený koncept Rittal – The System poskytuje řešení v oblasti rozvaděčů, rozvodů proudu, chlazení a IT infrastruktury, včetně softwaru a služeb, napříč všemi sektory průmyslu. Celosvětovou dostupnost nabízených produktů a řešení zajišťuje více jak 10.000 zaměstnanců, 11 výrobních závodů a 64 dceřiných společností.


Informace o dalších našich novinkách naleznete na http://www.rittal.cz nebo si nechte zasílat naše eNews zasláním požadavku na adresu newsletter@rittal.cz a do předmětu zprávy napište "EA4".

Pavel Škoch


 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933