Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

RITTAL: Malé skříňky a kompaktní rozvaděčové skříně


Document Actions
RITTAL: Malé skříňky a kompaktní rozvaděčové skříně
Jednou z věcí, která odlišuje prázdné skříně Rittal od jiných výrobců, je široká nabídka různých velikostí a provedení. Zároveň je to také například povrchová úprava rozvaděčů z ocelového plechu, která využívá nanotechnologii. Nanášení nanokeramické vrstvy na ocelový plech nahrazuje železité fosfátování. Tato nová povrchová předpříprava má znatelně kvalitnější ochranu proti korozi a zároveň optimálně ošetřuje povrchovou plochu pro další vrstvy laku.
Komerční sdělení, ze dne: 13.05.2015


Vedle dokonalejší povrchové úpravy je nutné podtrhnout šetrnost této technologie k životnímu prostředí, jelikož neobsahuje rozpouštědla, fosfáty a těžké kovy. Jistě je vhodné zmínit i další krok u povrchové úpravy rozvaděčů z ocelového plechu, a tím je elektroforézní nanášení základního laku máčením, následuje vypalování, nanášení strukturované práškové barvy a opětovné vypalování. Mimo standardního lakování je možné oceloplechové skříně opatřit lakováním např. do tropického prostředí nebo chemicky agresivního prostředí.



Kompaktní rozvaděč AE

Nanotechnologie a elektroforézní nanášení základního laku máčením se nyní aplikuje téměř u všech oceloplechových rozvaděčových skříní, jako jsou:
  • svorkovnicové skříňky KL - skříňky s přírubou nebo bez příruby s možností příslušenství montážní desky, lišty DIN. Skříňky jsou mimo jiné vyráběny z nerez oceli, v provedení vhodném do prostředí s nebezpečím výbuchu Ex a také v hygienickém designu. Skříňky v základním provedení splňují stupeň krytí IP66. Svorkovnicové skříňky jsou nedílnou součástí strojů a nejen jich, kde se svým neutrálním provedením hodí k designu strojů, ale i nedílnou součástí elektrické instalace průmyslových objektů.
  • kompaktní rozvaděč AE - nejrozšířenější kompaktní skříň, včetně montážní desky, s možností dalšího příslušenství. Tyto kompaktní rozvaděčové skříně jsou také v provedení z nerez oceli a v hygienickém designu. Díky široké nabídce rozměrů a provedení se jedná o univerzální prázdnou kompaktní skříňku, která najde využití jak na strojích, tak v průmyslových objektech, ale díky možnosti vestavby s označením ISV (IP20 po otevření dveří), je možné provozování i laiky, případně tímto zvýšit bezpečnost obsluhy. Propracované příslušenství umožňuje nasazení téměř v jakékoli aplikaci. Široká nabídka příslušenství mimo jiné zahrnuje vnitřní lišty pro plnohodnotné využití prostoru v rozvaděči, originálně řešený držák pro upevnění na stěnu, který umožňuje rychlé a časově úsporné upevnění na skříni z vnější strany. Rozpínací hmoždinka nástěnného držáku se vloží z vnější strany do otvoru skříně a přišroubuje se z vnější strany. Kompletně vybavenou skříň pak můžete přemístit na místo instalace a upevnit ji pomocí nástěnného držáku bez otevření skříně.
  • kompaktní systémová skříň CM - univerzální kompaktní skříň určená pro instalaci na stěnu nebo na podstavec, včetně montážní desky, možnost dodatečného bohatého příslušenství lišt, chassis, uzavíracích zámků, ale i 19“ otočného rámu. Tato rozvaděčová kompaktní skříň chytře využívá příslušenství z další řady skříní TS 8. CM je kompaktní skříň, která uzavírá systém malých skříní a umožňuje použití stejně jako ostatní malé skříně, ale použití je již možné i jako velké samostatné stojící skříně. Vnitřní vybavení snese srovnání s variabilitou velkých skříni TS8 a SE8.



GA skříňka


Vedle rozvaděčů z ocelového plechu vyrábí firma Rittal také velmi kvalitní plastové rozvaděčové skříně, a to ve dvou provedeních:
  • polykarbonátové malé skříňky PK - s možností průhledného krytu, montážní desky a dalšího příslušenství, krytí IP66. Díky odolnému materiálu se tyto skříňky hodí do náročných průmyslových podmínek, zejména tam kde mohou působit agresivní látky rozptýlené ve vzduchu. Kde by standardní lakované oceloploechové skříně nebyly vhodným řešením.
  • kompaktní plastový rozvaděč KS - nenasycený polyester GFK zesílený skleněnými vlákny, včetně montážní desky, možnost prosklených dveří, IP66/56. Zjednodušeně můžeme říci, že se jedná o plastovou skříň AE. I zde najdeme širokou nabídku příslušenství a obdobně jako u skříněk PK můžeme využít výhod plynoucích z plastového provedení, které je odolné vůči agresivnímu prostředí. Časté použití je také ve venkovních aplikacích díky integrované ochraně horní hrany, UV stabilita a chemické odolnosti předurčují tyto skříně do agresivních prostředí, např. k čističkám odpadních vod, a podobné aplikace.

 


Kompaktní plastový rozvaděč KS

Samostatnou skupinou ve výrobním programu jsou venkovní rozvaděče. Dlouhá životnost a velká odolnost vůči povětrnostním vlivům je dána především volbou vhodného materiálu, jímž je slitina AIMg3, popř. ocelový plech s povrchem chráněným slitinou zinku a hliníku. U řady Toptec jsou kromě toho použity profily rámu z ušlechtilé oceli. Další řady venkovních rozvaděčů jsou CS New Basic - samostatně stojící a CS wall-mounted - nástěnné provedení.
 
Opravdovou specialitou firmy Rittal jsou rozvaděče HD (hygienic design) do potravinářského průmyslu v nerezovém provedení, jejichž výhody ve srovnání s běžnými rozvaděči jsou:
  • větší produktivita (díky delší provozuschopnosti zařízení), snížení nákladů na čištění (rychlejší čištění, nižší spotřeba energie, méně chemických prostředků). Zajímavá je konstrukce skříní: střecha se sklonem třicet stupňů, silikonové modré těsnění na vnější straně, na kterém jsou snadno rozpoznatelné nečistoty a které ve spojení s rozvaděčem netvoří žádnou štěrbinu, závěsy uvnitř, speciální zámek s vložkou umožňující snadné čištění. V hygienickém provedení nabízíme také příslušenství, jako jsou kabelové průchodky, držáky na stěnu a nivelační nohy, a jiné.

 


Rozvaděč HD (hygienic design)

Mimo oceloplechových a plastových skříněk je také možné v sortimentu najít skříňky jejich základní materiál je hliník, jde o skříňky GA:
  • skříňky GA z hliníkového odlitku - hliníkové skříňky s polyuretanovým pěnovým těsněním po celém obvodě s povrchovou úpravou práškovou barvou v RAL 7001. Stupeň krytí je u těchto skříněk IP66. Skříňky mají po stranách rast pro uchycení DIN lišt, případně je možné osadit skříňku montážní deskou. Skříňky je také možno doplnit o vnější závěsy, které se upevňují na spodní část skříněk a tím se zajistí kryt v případě otevření. Mechanická odolnost a odolnost proti korozi je hlavní výhodou těchto skříněk.


Ke všem skříním, tedy i pro malé a kompaktní skříně nabízíme přidanou hodnotu ve formě modifikačního centra. Moderní modifikační centrum ve Zdibech u Prahy vzniklo jako odpověď naší firmy na neustále se zvyšující požadavky našich zákazníků, které je firma Rittal připravena plnit od A do Z. Součástí modifikačního centra jsou výkonné CNC frézovací stroje od firmy Kiesling, díky kterým můžeme splnit téměř jakékoliv Vaše požadavky na výřezy, vrtání a řezání závitů do rozvaděčových skříní a jejich částí a to i včetně kompaktních rozvaděčů a pultů (až do rozměru ŠxVxH - 1600x1200x1600mm).

Kromě úprav rozvaděčů a jejich částí nabízíme také montáže a předmontáže funkčních celků (sestavy skříní, ovládacích pultů a panelů, osazení skříní a montáž příslušenství').

V případě potřeby jsme schopni dodat i nestandardní barevná provedení rozvaděčů. Náš zkušený team profesionálů je připraven Vám pomoci i se zdánlivě neřešitelnými úkoly.

Další službou je vestavění průhledových oken. Vestavění je možné dvojím způsobem a to s rozdílem na výsledné krytí, které může být IP55, nebo IP66. Samozřejmostí je doložení certifikátu k tomuto stupni krytí.

POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový katalog
produktů Rittal Czech zažádat

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Rittal Czech
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933