Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: RITTAL: Hygienický design skříní do potravinářství (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.10.2017
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

RITTAL: Hygienický design skříní do potravinářství


RITTAL: Hygienický design skříní do potravinářství
Provedení elektroinstalačních skříní do hygienických prostředí potravinářství se proti našim zvyklostem v běžných budovách zásadně liší. V případě zakázky v podobném prostředí, vyžadujícím přísné parametry, lze sice očekávat ekonomickou zajímavost zakázky, ovšem nutno požadovat také podstatně vyšší přesnost, kvalitu a garance dodávky. V takových případech už přestává platit, že cena je na prvním místě. A vzhledem k potřebným dodacím termínům a vysoké míře kvality se díváme po již existujících řešeních stále více ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 6.10.2017


V elektrotechnické praxi nás provedení instalačních materiálů většinou zajímá z pohledu krytí IP nebo následného kódu IK. Pokud však jde o prostředí, kde se klade důraz na hygienu, pak je nutné zalistovat v jiném katalogu. Typický může být například segment potravinářství. Rittal se specializuje na mnohá průmyslová prostředí a toto nevyjímaje.



Na rozdíl například od zámečnické výroby, kde se výrobní stroje a prvky elektroinstalace namáhají oleji, prachem, tak v potravinářství bývají častější nebezpečí prostředky, které se užívají k pravidelnému a častému čištění a desinfekci. Nikoliv tedy pouze přítomnost těsnění, ale také jejich odolnost proti používaným látkám.

Pro větší náhled kliknout!

Jakých detailů potravinářského provedení si všimnout?
Asi nejviditelnější je 30° sklon stříšek skříní. Na skříň neodložíte předmět, který by se při čištění mohl stát zdrojem problémů. A také se po takto šikmé stříšce daleko méně usazují kapaliny čisticích prostředků. Uzávěry bývají v provedení z nerezové oceli, s těsněním a provedením proti ztrátě.  Těsnění jsou v silikonovém snadno vyměnitelném provedení.

 
Pro větší náhled kliknout!

U typizovaných skříní lze předpokládat vyšší možnou flexibilitu vnitřních prvků pro uchycení potřebných přístrojů. To proto, aby se maximálně snížila potřeba úprav finální konstrukce skříně na místě samotném. Pro dodavatele i provozovatele je v takových prostředích garance kvality a funkčnosti provedení nadmíru důležitá.

Rittal k těmto skříním vydává útlý technický sešit typizovaných skříní.

Vzhledem k úzké specializaci hygienického designu je jasné, že nepůjde o obsáhlou brožuru. V tomto materiálu se dozvíme vše o dodávaných alternativách, jejich konstrukci a parametrech. Důležité jsou detaily a možné příslušenství.


Závěr
Člověk uzná, že míra souvisejících přesných detailů přesahuje běžnou potřebu při výrobě rozvaděčů do nám běžně známých prostředí. Pak se nabízí možné řešení obrátit se na projektanta specializujícího se na hygienická prostředí nebo přímo volit výrobce, který má připravené vyrobené skříně těchto parametrů.

Koho to osloví
Z výše uvedeného textu je patrné, že specialisty. Ten, kdo se zabývá pouze obecnou částí elektroinstalací, to přejde bez povšimnutí.


Více obrázků provedení hygienického designu skříní zde. Verifikovaní uživatelé katalog mohou prohlížet v redakční knihovně zde.


POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o tento aktuální
papírový katalog Hygienického designu Rittal
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Rittal Czech - Ke Zdibsku 182, Zdiby u Prahy - 234 099 000 - info@rittal.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.