Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

RITTAL: Fyzické zabezpečení informačních technologií


Document Actions
RITTAL: Fyzické zabezpečení informačních technologií
Podobně jako elektrická energie zastoupená ve všech odvětvích, prorůstá oblast informačních technologií také. Ovšem na zabezpečení citlivých dat se myslí většinou až se něco stane. Nepanikařme! Nemusíme hned zburcovat své okolí k zabezpečení našich dat. V klidu se podívejme jaká řešení existují a pak se můžeme rozhodovat s chladnou hlavou ...
Vilém Gracias, ze dne: 9.12.2011


Rittal známý dodavatel rozvaděčové techniky mne moc nepřekvapuje pokud sází na tuto problematiku. Stačí si představit, co vše nám hrozí a Rittal je řešení opravdu blízko.

4

Jaká jsou rizika ohrožení informačních technologií?
Představme si, že naše existence spočívá na malých krabičkách, kterým říkáme harddisk. Nejznámější hrozbou pro data je virus nebo také přepětí. Ve skutečnosti je hrozeb ještě o něco více. Pokud si představíme, že naše data zálohujeme a jsou uschovány "někde", pak je nutné mít ještě na paměti tyto hrozby:
  • oheň
    požár je také hrozba pro naše obydlí. Jen jsou data často dražší, než nábytek.
  • vlhkost
    nebojím se říct potopa. Nemusí jít přímo o přírodní katastrofu. Stačí aby vás vytopil soused.

  • agresivní plyny
    tato část je opravdu průmyslová. Náš oblíbený svítiplyn by datům asi moc neuškodil. Ale v případě projektování chemických provozů jde o reálnou hrozbu určitě.

  • vloupání
    nemusí jít přímo o vloupání agentů BSA, ale stačí aby někdo s neautorizovaným přístupem udělal něco nevědomě.

  • elektromagnetické pole
    sem bych zařadil i přepětí. V této souvislosti připomínám Michaela Faradaye jako otce řešení této problematiky.
  • mechanické poškození
    možná byste se divili jak cenná data se válí na poličkách, v šuplících ledabyle odložená. Pád na zem nebo pád těžšího předmětu na data může mít katastrofální následky
  • pád trosek
    pokud spadne dům následky mohou být stejné jako o bod výše
  • exploze
    nemusíte mít ve firmě zrovna muniční sklad abyste počítali s explozí. Výbuch bojleru dokonale zlikvidoval malý server s několika disky v RAID poli.
  • prach
    asi nemám rád toho, kdo vymyslel prach .-) Vše nové je po čase zašlé a zaprášené. U výpočetní techniky je přítomnost prachu velice nežádoucí. Samozřejmě u mechanických a optických prvků.

3

K uvedeným nebezpečím existují i příslušná řešení. Různé datové komory, mobilní datová (outdoorová) centra, datové IT safy, safy pro různá média, speciální nábytek pro IT, či skříně s odolností proti požáru.

2

O jakých vlastnostech ochran je vlastně řeč?
O certifikované odolnosti proti ohni. O ochranách proti tryskající vodě, korozívních plynů. O bezpečnostní třídě proti vloupání. O typech hasících zařízení. O dostatečném chlazení zařízení. O modulárních a flexibilních řešeních. O ergonomii pracovišť. O odolnosti proti povětrnostním vlivům.

1

Jak je patrné, vůbec nejde o nákup několika položek, ale systémovou rozvahu. Po určení možných rizik zvolit správná řešení. Rittal v této souvislosti vyrábí snad všechny serverové a datové rozvaděče které nás mohou napadnout. V koncepci je počítáno se záložními zdroji. U datových center je zajištěna dynamická rozšiřitelnost. Různé druhy chlazení zabrání přehřátí systémů. Monitoring technologií je také řešen.

Optimální cesta pro každého z nás (neznalých problematiky ochrany IT) je seznámení se základními možnostmi a na konkrétní řešení zasednout spolu s technikem Rittalu. Rittal má technickou podporu dobře zajištěnou po celé ČR.

A co vy?
Jaká je vaše ochrana informačních technologií ve vaší blízkosti?




 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Rittal Czech
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933