Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Říká se hromosvod, ale do domu přece udeří blesk, proč se nepoužívá slovo bleskosvod?


Document Actions
Říká se hromosvod, ale do domu přece udeří blesk, proč se nepoužívá slovo bleskosvod?
V celkem nedávných dobách, byli lidé zvyklí rozlišovat mezi blýskáním se na obloze, které je neohrožovalo a úderem hromu, který zapaloval, ničil a zabíjel. Setkání s takovýmto blízkým úderem třeba do stromu je natolik hrůzné, že v představách našich předků došlo ke spojení zvukového projevu s destrukcí a zapálením. Více o hromu a blesku zde ...
Jan Hájek, ze dne: 1.11.2011

 

Říká se hromosvod, ale do domu přece udeří blesk, proč se nepoužívá slovo bleskosvod?
Správně je samozřejmě hromosvod, protože se v tomto případě jedná o technický termín, který je obsažen v technickém názvosloví a lze tímto termínem tedy nejpřesněji zařízení pro ochranu před bleskem popsat. Hromosvod je ale správně i česky, protože pokud zalistujeme slovníkem spisovné češtiny, nebo ještě lépe se podíváme na jeho on-line verzi, najdeme pod heslem HROM tento jeho výklad:

  1. silný dunivý zvuk doprovázející blesk

  2. úder blesku

V celkem nedávných dobách, byli totiž lidé zvyklí ještě rozlišovat mezi blýskáním se na obloze, které je neohrožovalo a úderem hromu, který zapaloval, ničil a zabíjel. Setkání s takovýmto blízkým úderem třeba do stromu je natolik hrůzné, že v představách našich předků došlo ke spojení zvukového projevu s destrukcí a zapálením.

Z dnešního pohledu a jazykových zvyků tedy lidé sice na jedné straně špatně inklinují k termínu bleskosvod, ale na straně druhé zcela běžně používají věty a slovní spojení, která pro zásah bleskem používají spojení úder hromu.

Jedná se třeba o popěvky :

  • Chaloupka nízká, hrom do ní tříská.

  • Hrom aby do tebe lásko ….

  • … hromy divo bijů.



Ale i rčení či spojení:

  • Hrom aby do tebe bacil

  • Perun- hromovládce

  • Metat hromy atd.



Společný význam slova, které označuje shodně zvuk i zásah bleskem není pouze výsadou českého jazyka, obdobně je to i v jiných slovanských jazycích například v polštině blesk=pierun, ale ochrona odgromowa.  Je zajímavé, že obdobné rozdělení se vyskytovalo zřejmě dříve i v němčině kdy se u boha Thora uvádí jeho jiné jméno a to Donnar.

Takže hromosvod je zařízení chránící objekt a lidi v něm před úderem a účinky hromu.

Označení bleskosvod je sice tedy také možné, ale významově, česky i technicky je správné používat termín hromosvod. Nicméně současný trend, který začal již před více jak půl stoletím chápe hromosvod, tedy to co je zvenku na objektu, pouze jako jedno z mnoha opatření proti účinkům blesku a pro všechna tato opatření se používá souhrnné označení: systém ochrany před bleskem.

Více informací můžete nalézt na www.kniSka.eu.

 

 

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 11)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933