Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Inspekce, revize, Přístroje, Měření

Katalog měřicích, zkušebních a bezpečnostních přístrojů BENNING

  • 26.03.2019
Katalog měřicích, zkušebních a bezpečnostních přístrojů BENNING
Značka měřicích přístrojů BENNING je mezi odbornou veřejností známá/neznámá. Tedy ten, kdo ji zná, obvykle referuje kladně. Čím upoutává pozornost tento rok? Jsou to zkoušečky napětí, průchodnosti a směru točivého pole, zkoušečky průchodnosti a kabelů pro zkoušení vysokoohmových a nízkoohmových odporů, zkoušečky zásuvek s prstovým kontaktem pro aktivní rozpoznání chyby PE, zkoušečky průchodnosti a kabelů, zkoušečky zásuvek, ukazatele směru točivého pole ... Jakou referenci přístrojům této značky dáte vy?

Jak se provádí měření při revizi spotřebiče

  • 19.08.2016
Jak se provádí měření při revizi spotřebiče
Pro měření při revizi spotřebičů norma definuje základní a náhradní postup měření. Základní postup slouží pro ověření veškerých možných parametrů ochran spotřebiče a skládá se z měření odporu ochranného obvodu, měření izolačního odporu a z měření unikajícího a dotykového proudu. Náhradní postup je určen pro spotřebiče, které není možné v době konání revize odpojit od sítě a lze tedy vykonat pouze měření proveditelná za provozu. Co postup zahrnuje?

Dotyku přístupné vodivé díly spotřebiče

  • 26.02.2016
Dotyku přístupné vodivé díly spotřebiče
Na základě toho, jaké vodivé, dotyku přístupné díly spotřebič obsahuje, můžeme stanovit postup měření unikajícího, případně dotykového proudu. Zjištění vodivých částí se provádí prohlídkou, nebo změřením spojitosti s PE vodičem. Na co se při této prohlídce soustředíme?

Jak se měří unikající proud svařovacího obvodu

  • 4.12.2015
Jak se měří unikající proud svařovacího obvodu
Při tomto měření se měří proud tekoucí mezi výstupem svařovacího obvodu, tedy držákem elektrod nebo svorkou zpětného svařovacího proudu a ochranným obvodem, tedy uzemněním instalace. Cílem této zkoušky je přitom zjistit, zda není porušena izolace mezi síťovou částí a svařovacím obvodem a nedošlo tím k průniku síťového napětí na svařovací obvod. Jakým způsobem se to prověří?

Napětí naprázdno mezi svorkami svařovacího obvodu

  • 9.10.2015
Napětí naprázdno mezi svorkami svařovacího obvodu
Při zkoušce se měří napětí mezi svorkami svařovacího obvodu a zjišťuje se, zda nepřekračuje hodnoty bezpečného napětí uvedeného v příslušných normách. Měří se efektivní hodnota výstupního napětí svařovacího obvodu a vrcholová hodnota výstupního napětí při postupném proudovém zatěžování svařovacího obvodu. Za jakých podmínek toto měření podle normy probíhá?

Měření izolačního odporu u spotřebiče - požadavky ČSN

  • 25.09.2015
Měření izolačního odporu u spotřebiče - požadavky ČSN
Měření izolačního odporu se provádí u elektrického ručního nářadí a ostatních spotřebičů, které jsou revidovány podle ČSN 33 1600 ed.2, a u svařovacích zařízení kontrolovaných podle ČSN EN 60 974-4. Zdroj měřicího proudu se zapojí mezi spojené pracovní vodiče spotřebiče a přípojné místo PE vodiče k elektrické instalaci. V měřicím obvodu je zapojen ohmmetr, který vyhodnocuje izolační odpor. Jaké jsou požadované parametry měřicího zdroje?

Měření napětí svařovacího obvodu

  • 28.08.2015
Měření napětí svařovacího obvodu
K měření výstupního napětí svařovacího obvodu nelze použít libovolný voltmetr. Musí být použit přístroj měřící skutečnou efektivní hodnotu napětí s přesností měření minimálně ±5%. Při měření musí být svařovací obvod zatížen proudem tekoucím přes zatěžovací odpor 5kΩ. A při měření vrcholové hodnoty napětí musí být svařovací obvod zatěžován postupně rostoucím proudem tekoucím přes proměnný zatěžovací odpor 0,2kΩ až 5kΩ. Jak vypadá schéma zapojení?

Jak se provádí ověření spojitosti obvodu ochranného vodiče u spotřebiče

  • 14.08.2015
Jak se provádí ověření spojitosti obvodu ochranného vodiče u spotřebiče
Ověření spojitosti obvodu ochranného vodiče se provádí u elektrického ručního nářadí a ostatních spotřebičů třídy ochrany I. Parametry měřicího zdroje jsou stanoveny v souladu s ČSN EN 61557-4 a jsou shodné s požadavky norem pro revize elektrických instalací. Pro toto měření je tedy možné použít i jakýkoliv přístroj určený k měření přechodového odporu při revizích elektrických instalací. Jak se měření provádí a jak vypadá schéma zapojení?

Měření unikajícího a dotykového proudu u PC sestav

  • 19.06.2015
Měření unikajícího a dotykového proudu u PC sestav
Základní postup měření se používá u PC sestav, které lze během revize odpojit od napájení. Měří se každý spotřebič sestavy zvlášť po odpojení datových vedení. Při základním postupu měření PC sestavy je nutné jednotlivé části vzájemně rozpojit a po revizi zase propojit. To je jednak zdlouhavé, ale hrozí i nebezpečí omylu při opětovném propojování sestavy. Proto lze navrhnout i takzvaný alternativní postup měření. O jaký postup jde?

Provedení revize PC sestavy za provozu náhradním postupem

  • 5.06.2015
Provedení revize PC sestavy za provozu náhradním postupem
Počítačové sestavy jsou typickým zástupcem zařízení, která často bývají v nepřetržitém provozu a v době revize je nelze vypnout. Proto se právě jich týká takzvaný náhradní postup měření. Provede-li se měření náhradním postupem, je nutno revizi opakovat základním postupem v nejbližším možném termínu, kdy bude možno spotřebič odpojit od sítě. Jak náhradní postup měření probíhá?

Jak se provádí revize měřicích přístrojů

  • 24.04.2015
Jak se provádí revize měřicích přístrojů
Revize měřicích přístrojů pro měření na elektrických spotřebičích spočívá v prohlídce, měření dotykového proudu tekoucího z vodivých, dotyku přístupných částí krytu a zkoušce chodu. Platí přitom, že je nutno především dodržovat veškerá bezpečnostní upozornění výrobce uvedená v návodu k použití, ale nesmí se zapomínat ani na obecná ustanovení českých norem. Která norma se zabývá těmito revizemi a co k nim říká?

Co je to kalibrace měřicího přístroje?

  • 10.04.2015
Co je to kalibrace měřicího přístroje?
Kalibrace je soubor činností, kterým se ověří, s jakou odchylkou od skutečné hodnoty přístroj měří příslušnou veličinu. Jde o prokázání, že pracovní měřidlo je včleněno do určitého, obecně uznávaného metrologického systému. S čím se hodnoty naměřené měřícím přístrojem srovnávají?

Kdo je oprávněn provádět kalibrace pracovních měřidel?

  • 2.04.2015
Kdo je oprávněn provádět kalibrace pracovních měřidel?
Kalibrace pracovních měřidel je podle zákona o metrologii oprávněn provádět každý subjekt, který disponuje k tomu nezbytným vybavením. Tím jsou zejména etalony, které jsou vhodné pro zajištění metrologické návaznosti pracovních měřidel při dodržení principů metrologické návaznosti. Na čem jsou zavislé ostatní aspekty kalibrace?

Kdo a jak stanoví způsob navázání měřicího přístroje?

  • 27.03.2015
Kdo a jak stanoví způsob navázání měřicího přístroje?
Uživatelé pracovních měřidel si návaznost používaných pracovních měřidel mohou zajistit sami pomocí etalonů kalibrovaných Českým metrologickým institutem. Dále s pomocí jiných uživatelů měřidel, kteří mají příslušné hlavní etalony navázané na etalony ČMI, nebo na etalony zahraničních subjektů se srovnatelnou metrologickou úrovní. Co je třeba zvážit při volbě z těchto možností?

Kdo a jak stanovuje lhůtu kalibrací měřicích přístrojů?

  • 18.03.2015
Kdo a jak stanovuje lhůtu kalibrací měřicích přístrojů?
Dobu platnosti kalibrace přístroje stanovuje sám jeho uživatel. Pouze on je totiž zodpovědný za jeho správnou funkci. Během stanoveného intervalu přitom musí být měřidlo schopno měřit s přesností dostatečnou pro předmětné měření. K čemu musí uživatel přístroje při stanovování lhůty přihlédnout?
FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933