Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Revize zdrojů malého napětí podle normy ČSN 33 1600 ed.2 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.03.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Revize zdrojů malého napětí podle normy ČSN 33 1600 ed.2


U míst vnějšího připojení k bezpečnému malému napětí, které je generováno ve spotřebiči, se ověřuje, zda není překročena mezní dovolená hodnota bezpečného malého napětí. V důsledku tohoto ustanovení se kontroluje výstupní napětí dobíjecích zdrojů, napáječů různých elektrických zařízení a dalších zařízení. Jak probíhá například revize síťového dobíjecího zdroje k mobilnímu telefonu?
Leoš Koupý, ze dne: 6.03.2015



U míst vnějšího připojení k bezpečnému malému napětí, které je generováno ve spotřebiči, se ověřuje, zda není překročena mezní dovolená hodnota bezpečného malého napětí.

Důsledkem tohoto ustanovení je nutnost kontrolovat výstupní napětí například dobíjecích zdrojů, napáječů různých elektrických zařízení (mobilních telefonů, notebooků) apod. Měřením výstupního napětí se jednak ověří, že kontrolované zařízení neprodukuje vyšší, než bezpečné napětí (AC 50V, DC 120V) a zároveň se provede zkouška chodu porovnáním naměřeného výstupního napětí s údajem na typovém štítku spotřebiče.

Příkladem může být revize síťového dobíjecího zdroje k mobilnímu telefonu:

Prohlídka
Měření


Obrázek 1 -  Měření dotykového proudu síťového zdroje


Poznámka: Vyskytují se i dobíjecí zdroje, kde výstupní napětí je elektronikou připojeno až po připojení nabíjených akumulátorů (LithiumPolymer).

Zkouška chodu


Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.