Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Revize hromosvodů dle požadavků nového souboru ČSN EN 62305 - 1 až 4 včetně aktuálních změn


Document Actions
Revize hromosvodů dle požadavků nového souboru  ČSN EN 62305 - 1 až 4 včetně aktuálních změn
Úvodem k této přednášce, bych chtěl upozornit, že se jedná o normu, která je zřejmě nejrozporuplnější normu, která za posledních 15 let vyšla. Paradoxní je na tom, že jsme si jako "revizáci" ještě nezvykli na nový soubor norem ČSN EN 62305, který vyšel v roce 2006 a již v září roku 2011 byly vydány dvě nové edice z řady norem, řešících ochranu před bleskem, a to ČSN EN 62305-1 ed.2 a ČSN EN 62305-4 ed.2. V lednu tohoto roku byla ...
Jiří Sluka, Vladimír Macháček, ze dne: 13.12.2012
reklama


Úvodem k této přednášce, bych chtěl upozornit, že se jedná o normu, která je zřejmě nejrozporuplnější normu, která za posledních 15 let vyšla. Paradoxní je na tom, že jsme si jako "revizáci" ještě nezvykli na nový soubor norem ČSN EN 62305, který vyšel v roce 2006 a již v září roku 2011 byly vydány dvě nové edice z řady norem, řešících ochranu před bleskem, a to ČSN EN 62305-1 ed.2 a ČSN EN 62305-4 ed.2. V lednu tohoto roku byla vydána ČSN EN 62305-3 ed.2, která je v obecném kontextu, z hlediska obsahu a praktického využití, nejvíce používanou normou z celého souboru. Jediná norma, která ještě nebyla vydána, je norma ČSN EN 62305-2 ed.2 "Řízení rizika", která by měla vyjít koncem roku 2012.

Ještě bych chtěl úvodem zmínit můj vlastní pocit. I když se osobně zabývám intenzivním studiem norem téměř 20 let, stále se mi zdá, že tyto "nové" normy stále nechápu. Kdy vyšla nová řada norem ČSN EN 62305, rozhodl jsem se jí začít věnovat, tak abych měl tzv. "náskok" při aplikaci této normy do praxe, to znamená, že podle ní již budu nucen provádět revize či inspekční činnost. Dodnes zjišťuji, že opravdu není jednoduché se množstvím poměrně komplikovaného textu tzv. "prokousat", a že tato norma je tak zcela jiná, oproti původní ČSN 34 1390, že než si člověk vůbec dá dohromady, jak novou normu studovat a pochopí jí, musí vynaložit poměrně dost velké úsilí. Právě při studiu těchto nových norem jsem došel k poznání, že revizní technik nemá v praxi vůbec jednoduchou pozici při provádění revize ochrany před bleskem. Tato přednáška by měla alespoň částečně popsat základní úkony při provádění revizí ochrany před bleskem (hromosvodu).



Od listopadu 2006 platí nový soubor norem ČSN EN 62305 a do 1. 2. 2009 platil souběžně s normou ČSN 34 1390. Z praktického hlediska to znamená, že ČSN 34 1390 se samozřejmě používá při revizích hromosvodů provozovaných a zřízených dle této normy.

Dle mého názoru, tak jak to vidím v praxi, zejména z pozice inspektora, mnoho "revizáků" vůbec nepochopila soubor norem ČSN 60439, ale v podstatě nepochopila ani předešlou ČSN 341390. I když jsou tyto nové normy velmi složitě napsané, i když nové edice některé věci vysvětlují více "po lopatě", neomlouvá to některé revizní technicky, že normy vůbec nestudují a ani nechodí na školení, kde by určitě některé věci pochopili.

Při přípravě na výchozí revizi ochrany objektu před bleskem (LPS) je nutné si uvědomit, že se "systém ochrany před bleskem" (LPS) skládá ze dvou částí a to jak z vnější ochrany před bleskem (external lightning protection system), tedy klasický hromosvod, tak i z vnitřní ochrany před bleskem (internal lightning protection system), tedy například instalací přepěťových ochran a vnitřního vyrovnání potenciálů (pospojování). Tak jak praxe ukazuje, tak je to tak, že při výchozí revizi ochrany před bleskem revidují "revizáci" pouze vnější ochranu, ale vnitřní ochrana je v podstatě nezajímá, protože toto nemají v zadání. Potom vnitřní ochranu před bleskem musí logicky revidovat revizní technik, který reviduje elektrickou instalaci objektu, ale ten to bohužel v revizi neuvádí.

Na tomto příkladu jsem chtěl jen demonstrovat, že si revizní technici musí uvědomit, že systém ochrany objektu před bleskem se skládá jak z vnější tak i vnitřní ochrany a že není možné tyto dvě ochrany od sebe oddělovat a je tedy nutné provést revizi tzv. kompletně.

Tak jako u každé výchozí nebo v podstatě i pravidelné revize, je nutné před zahájením revizních úkonů si důkladně prostudovat dokumentaci. Nebude se nic namlouvat, ale u hromosvodů zase té dokumentace až tak moc nebylo a v mnoha případech ani v současné době není. Je pravda, že u nového objektu existovala technická zpráva a výkresová dokumentace, která zahrnovala jak hromosvodní soustavu, tak i soustavu zemnící. Teď nám již tato dokumentace nestačí a je ze strany revizního technika nutné požadovat od objednatele také dokumentaci, která bude obsahovat ocenění a výpočet rizika, dle ČSN EN 62305-2 (Řízení rizika), protože právě na základě ocenění rizika je možné, aby byl objekt začleněn do některé za čtyř hladin (tříd) ochrany před bleskem. Jedná se tedy o třídy LPS I, II, III a IV, na základě jejich určení je vůbec možné stanovit, jak bude ochrana objektu před bleskem provedena. Bez zařazení  objektu do třídy LPS, není možné revizi ochrany objektu před bleskem provést, protože v podstatě není známo, jaké požadavky jsou na objekt kladeny.

Samozřejmě, že je možné si u méně složitých objektů, např. u rodinných domy nebo běžných panelových a činžovních  domů, odhadem stanovit, že například tento objekt bude pravděpodobně odpovídat požadavkům třídy III. Jak jste si mohli povšimnout, tak v předchozí větě používám slova "odhad", a "pravděpodobně", to znamená, že v tomto případě, pokud bych dokumentaci o "zhodnocení rizika" nepožadoval a sám si jako revizní technik, takto objekt začlenil, tak na sebe beru obrovský díl odpovědnosti a to si myslím, že je málokdo schopen na sebe vzít. Já toto vždy připomínám u problematiky určování vnějších vlivů. Kdy je poměrně hojně rozšířené, že v případě absence "Protokolu o určení vnějších vlivů" revizní technik vnější vlivy určí pouze pro potřeby revize. Samozřejmě, že ve svých přednáškách
o revizích elektrických instalací před tímto systémem (spíše nesystémem) určování vnějších vlivů varuji a upozorňuji "revizáky" právě na to, že tímto stanovení vnějších vlivů pro potřeby revize na sebe berou poměrně velkou odpovědnost, protože to co určili, není komisionální stanovení vnějších vlivů, ale pouze jejich názor, který může být chybný. Proč jsem vlastně problematiku vnějších vlivů zmínil, je zřejmě jasné. Chtěl jsem pouze příměrově nastínit, že zařadit objekt do třídy LPS pouze na základě nějakého "odhadu", aniž bych postupoval dle požadavků normy a nevyhodnotil všechna možná rizika, je nebezpečné a v podstatě zdravému rozumu odporující. Někdo se možná pozeptá, proč to vlastně tuto problematiku, tak široce rozebírám, když je jasné, že se rizika určují podle ČSN EN 62305-2. Rozebírám tuto část proto, že moje praktické zkušenosti revizního technika a inspektora mi dávají za pravdu, že není zcela vyloučené, že by se takovéto případy nemohly stát a to zejména v případě rodinných, panelových a činžovních domů, kdy jednoznačnost a znalost těchto staveb by mohla právě výše popsanému "svádět". V ČSN EN 62305-3, čl.7.1. se uvádí účel revize, kde se píše, že účelem revize je určit, zda všechny inženýrské sítě nebo konstrukce jsou začleněny do LPS.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Co je to protokolární určování vnějších vlivů? Skládání více tříd téže povahy vnějšího vlivu? Jak má vypadat konstrukce elektrických zařízení z hlediska vnějších vlivů? Které vnější vlivy jsou mimo rámec popsaný v příloze A ČSN 33 2000-5-51 ed.3.? Jak se označují vnějších vlivů ve výkresové dokumentaci? Obecné principy volby a návrhu elektrického zařízení s ohledem na vnější vlivy ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933