Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

R4M: Výroba Rittal podle konceptu Průmysl 4.0


Document Actions
R4M: Výroba Rittal podle konceptu Průmysl 4.0
Pojďme se krátce podívat do italského výrobního závodu Rittal, kde se podle konceptu Průmysl 4.0 vyrábí hybridní chladící jednotky Blue e+. Důležitým faktorem efektivity je koncept štíhlé výroby. Jak taková výroba vypadá v praxi? Je tento druh výroby ekonomičtější? Rychlejší? Přináší konkurenční výhody oproti ostatním výrobcům?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 24.08.2016


Jak si představit výrobu v konceptu Průmysl 4.0? Pojďme se krátce podívat do italského výrobního závodu Rittal, kde se tak již dnes vyrábí hybridní chladící jednotky Blue e+.


Výrobní závod Rittal v italském Valeggio sul Mincio je označován za důležitý vnitropodnikový technologický HUB. Výrobní linky dynamicky vyrábí produkty v požadované konfiguraci a kvalitě.  Pokud se podíváme blíže, zjistíme, že procesy jsou  v souladu s představovaným konceptem Průmysl 4.0.

Jak si představit výrobu dle zmiňovaného konceptu v praxi?
Všechny procesy jsou automatizované. Počínaje výkresovým návrhem až po doručování finálního produktu odběratelům Just in Time, tedy v potřebném čase. Důležitým faktorem efektivity je koncept štíhlé výroby (lean).  

Co znamená výraz lean?
Lean, česky štíhlá výroba představuje výrobní proces, který díky flexibilitě automatizovaných linek dokáže přenastavit nastavení konkrétních strojů v závislosti na druhu a kvalitě přijímaných vstupních materiálů.
Taková výrobní linka má samozřejmě hardware a software aktivně komunikující po sítí s dalšími systémy. Pro komunikaci se všemi částmi výroby v reálném čase se používá informační systém, aby byl zajištěn dohled nad všemi instalovanými prvky.

Proč taková propracovanost? Není to zbytečně přeautomatizované?
Tržní ekonomika je soutěž konkurenčních výhod. Tento koncept, který vidíme, přináší výrobci vyšší efektivitu, spolehlivost, rychlost, kvalitu a účinnost. A tak může na trhu nabídnout zajímavý produkt, za zajímavých podmínek.

Kde se v konceptu Průmysl 4.0 objevuje použití Internetu věcí?

V tomto případě jde například o rozhraní nového systému chladicích jednotek Blue e+. Koncept ovládání zajišťuje rychlý přístup k informacím, a to i vzdáleně.  Uživateli je tak umožněno sledovat a řídit chladicí systémy i přes mobilní zařízení.

Na tomto příkladu výrobní linky Rittalu vidíme ukázku praktické realizace konceptu Průmysl 4.0.
Rittal je tedy připraven, a co ostatní?

POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový katalog
 chladících jednotek zažádat
 NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933