Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

R4M#6: Kdo bude Průmyslu 4.0 velet?


Document Actions
R4M#6: Kdo bude Průmyslu 4.0 velet?
Kdo budou ti nahoře? Nebude to jen spolek bohatých? Nebo spolek spekulantů a hackerů? Co si o tom myslí čeští odborníci dnes? Vypadá to, že dirigentem Průmyslu 4.0 bude Německo. To ovšem není žádným tajemstvím, kdo je lídrem Evropy. A co bude dál? Půjde o nějaké demokratické bezvládí nebo to bude cíleně řízený teror? Sledujte další díl technologického videoseriálu zde ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 29.11.2016
reklama


Kdo budou ti nahoře? Nebude to jen spolek bohatých? Nebo spolek spekulantů a hackerů? Co si o tom myslí čeští odborníci dnes? Vypadá to, že dirigentem Průmyslu 4.0 bude Německo. To ovšem není žádným tajemstvím kdo je lídrem Evropy. A co bude dál?



Výpovědi odborníků si můžete přečíst v textové podobě ...



Tomáš Duba
To bude nějaká celosvětová asociace, která bude sdružovat jednotlivé účastníky. Na druhou stranu si dost dobře dokáži představit, že navrch budou mít nikoliv firmy technické, ale spíš firmy technologické. Tím mám na mysli velké IT giganty, ať už třeba Google, Apple, možná Tesla. Možná vzniknou další firmy. Je potřeba si uvědomit, že vývoj bude velmi rychlý a budou vznikat jak nové firmy, tak úplně nová odvětví, které dnes ještě neznáme.


Jan Rollo (www.sysgo.com)
Určitělegislativci budou mít velký vliv legislativci. Majitelé infrastruktury, té komunikační a OEM velcí výrobci. Jednoznačně.





Zdeněk Havelka (A-21)
Tak tohle je naprosto neviditelná ruka inteligentních strojů. Můžeme to vidět dvěma extrémy. 
Jeden z extrémů, je neviditelná ruka inteligentních strojů, protože stroje jsou v něčem chytřejší, nebo schopnější. Vezměte si, že máte robotickou linku nějak typově založenou, po celém světě jich může být řekněme desítky, možná stovky. A ti roboti se můžou navzájem učit, mohou se kalibrovat. Takže jsme v nějaké science fact, což je v jistém smyslu horší než sci-fi a skutečně tam bude neviditelná ruka prostě postavená v nějakých ekonomických algoritmech. 

To je jeden extrém a druhý extrém, to jsou ti političtí tajtrdlíci, kteří o tom vůbec nic neví, ale prostě díky tomu, že máme vysokou míru zdanění, tak budou schopni peníze vysávat. A jak teď pan Špidla prohlásil, že se budou zdaňovat roboti. Budou tady kazisvěti, kteří nakonec díky tomu, že budou mít nějakou možnost to nějak ovlivňovat, tak to budou brzdit. A mezitím tím vším se pohybujeme.

Prostě ideálem je osvícený ředitel, vlastník firmy, který se bude snažit tu firmu posunout, tak aby v tom digitálním světě fungovala tak, jak funguje v tom reálném. Protože hodnotový proces bude přesouvat do toho digitálního světa. Takže tady mám takové tři odpověďi a všechny ty scénáře jsou nějaké ... Mně se nejvíc líbí ten třetí, bohužel jsme v Čechách, takže varianta, že to bude ten druhý, to znamená političtí všeználkové a může to být potom ten úplně první. 




Otto Havle (www.fccps.cz)
Já si myslím, že by se právě nemělo dopustit, aby tomu někdo velel. Zatím je ta snaha z Německa, ono to vlastně vzniklo na popud sdružení největších německých firem, které to hodně tlačí přes standardizaci. A mám takový dojem, že se snaží právě toho získat ještě víc pod sebe tím, že ten, kdo nebude mít ten správný certitifikát na Průmysl 4.0 tak ten si neškrtá.





Jan Řehák (www.hwgroup.cz)
Myslím, že Industry 4.0 je v této chvíli tlačená hlavně z Německa. 
Tak to vnímáme. Ale to není nějaká organizace, která ho tlačí. To je nějaká potřeba. Potřeba, převést řekněme výrobu zpátky z Asie, protože výroba v Asii má své sekundární náklady, což jsme všichni postupně během posledních let zjistili. A je to snaha o to zjistit, a nešlo by to dělat lépe zpátky u nás doma? Tohle řeší do jisté míry Industry 4.0. 

Bude obdobně decentralizovaný mezi největší zadavatele, to znamená, můžeme dnes říct, že kdo řídí automobilový průmysl, je několik velkých výrobců, několik velkých koncernů. Ať už ty firmy co vyrábí díly, ať už ty konečné koncerny, které ty auta montují. Obdobně to bude u Industry 4.0. Něco budou diktovat dodavatelé technologie, něco budou diktovat fabriky, které něco mohou použít, něco mohou diktovat určitý typy zákazníků, nebo určité segmenty zákazníků. 

Určitě bych neřekl, že to bude mít nějakou jednu centrální vládu, to je samozřejmě nesmyslná představa. Ale lze očekávat, že rozhodující vliv tady budou mít německé organizace, protože to jsou ty, které s konceptem přišli, tlačí ho kupředu, a my bychom měli přinejmenším sledovat, co, jak a kam vane vítr z Německa v oborech, protože lze očekávat, že jakmile se ta standardizace ustanoví, jakmile si ty věci sednou, což může trvat relativně dlouho, potom je ty všechny firmy budou očekávat vždycky od ostatních dodavatelů. Takže se může stát, že 2-3 roky se nebude dít zdánlivě nic, a potom to během půl roku všichni chtít. To je vývoj, který podle mého názoru můžeme očekávat.





Jiří Kůs (www.nanospace.cz)
V továrně budoucnosti budou dva živí tvorové. Člověk, ten bude dělat hlídače, a pak tam bude pes a ten bude hlídat člověka, aby něco nepokazil. Těžko říct, kdo tomu bude velet, možná to opravdu bude z části věc umělé inteligence, která bude řídit v našich životech možná víc, než si teď dokážeme vůbec představit.


Jak to ve skutečnosti bude asi neodhadneme a patrně neovlivníme, ale v každém případě můžeme probrat alespoň pravděpodobnosti ...


SLEDUJTE TECHNOLOGICKÝ VIDEOSERIÁL
www.R4M.cz
a buďte v obraze!


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
R4M# Ready for Matrix
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933