Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

R4M#5: Jakou má souvislost Průmysl 4.0 a Internet věcí?


Document Actions
R4M#5: Jakou má souvislost Průmysl 4.0 a Internet věcí?
Průmysl 4.0 dnes ještě neznají ani ti, co by měli. Internet věcí je v podvědomí ovšem lépe usazen. Proto by mohl vztah obou pojmů někdo více objasnit. Podívejte se na názory našich odborníků z této oblasti. Z uvedeného plyne, že není dobré si nevšímat jednoho z těchto pojmů. Nezapomeňte, že všechno souvisí se vším. Sledujte 5. díl technologického seriálu o Průmyslu 4.0.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 15.11.2016
reklama


Průmysl 4.0 dnes ještě neznají ani ti, co by měli. Internet věcí je v podvědomí ovšem lépe usazen. Proto by mohl vztah obou pojmů někdo více objasnit. Podívejte se na názory našich odborníků z této oblasti. Z uvedeného plyne, že není dobré si nevšímat jednoho z těchto pojmů. Nezapomeňte, že všechno souvisí se vším.




Výpovědi odborníků si můžete přečíst v textové podobě ...



Jiří Kůs (www.nanospace.cz)
Internet věcí je vlastně o tom, že v globální síti, kde jsme všichni připojeni přes naše počítače, mobily,.. začínají být připojené i věci. Já si myslím, že Internet věcí je takový terminus technikus, který vlastně vysílá signál, že se tak nějak svět propojuje nejen lidi mezi sebou, ale i stroje mezi sebou. Ale ten internet dal blízké budoucnosti, kde se hovoří o kvantovém internetu vlastně bude síť, kde se nebude rozlišovat co je věc, co je člověk. Je to propojení celého světa.



Jan Rollo (www.sysgo.com)
Já myslím, že Průmysl 4.0 je podmnožinou IoT, někdy se říká IIoT, to znamená Industrial Internet of Things. Takže na principech IoT staví Průmysl 4.0, tak bych to viděl já.



Tomáš Duba
Je to otázka konektivity jednotlivých prvků průmyslové automatizace, nebo průmyslových komponentů obecně. A sdružováním je do nějakých velkých nadřazených celků.



Jaromír Zelený (www.rittal.cz)
Průmysl 4.0 je v podstatě podmnožinou IoT internetu věcí, protože se nejedná o nic jiného, než o komunikaci věcí, výrobků, systémů. Akorát v podstatě převedených do průmyslové oblasti. Podobně jako v případě IoT i v průmyslu je potřeba, aby jednotlivé výrobky, systémy spolu nějakým způsobem komunikovaly. Tady v průmyslu si myslím, že je daleko větší potenciál minimálně teď v krátkodobé budoucnosti, než v té obecné oblasti, protože i v této oblasti pracují lidé, kteří jsou zvyklí na automatizaci. Je to trend už mnoho let.

Vnímám Průmysl 4.0 spíš jako evoluci, té automatizace, která v nějaké podobě tady už byla. Nyní je to pouze dotažené do nějaké podoby, kdy se začínají tomu nastavovat určitá pravidla, standardizovat různé věci. V průmyslu to má největší naději na uplatnění.



Zdeněk Havelka (A-21)
Internet věcí je primárně zaměřený technologicky, a je o tom, že věc má nějakou inteligenci, samozřejmě zatím nějakou cloudovou  ideální inteligenci. Do jisté míry je to synonymní. Akorát, že Průmysl 4.0 jde po těch procesech a organizačních strukturách, bussinessových modelech, kdežto ten Internet věcí je čistě technologická realizace. Pokud se na to podíváme technicky, tak jedna část Průmyslu 4.0 je Internet věcí, ale pokud se na to podíváme z hlediska Internetu věcí, tak prostě Průmysl 4.0 je jakým si způsobem zrekonstruuji bussines model, jakým způsobem budu pracovat třeba s daty, k tomu, abych zlepšil procesy, atd. A ta souvislost je tam velká. Rozdíl je, že Průmysl 4.0 je systémový přístup k celé fabrice, k výrobní lince, a pak k tomu zařízení. Kdežto Internet věcí je o tom zařízení, pak o té konektivitě, dejme tomu do dalších zařízení do té výrobní linky a už se neuvažuje o výrobním bussinesovém modelu té konkrétní velké fabriky.



Otto Havle (www.fccps.cz)
Tak Internet věcí se považuje za jeden ze základních aspektů Průmyslu 4.0. Na tom by to mělo technicky stát.



Martin Lahoda (www.phoenixcontact.cz)
Z toho samotného názvu Průmysl 4.0 vyplývá, že iniciativa Průmyslu 4.0 se zabývá především o optimalizaci výrobních kapacit. Nastavit výrobní kapacity tak, aby fungovaly co nejpružněji, aby byly co nejefektivnější při plnění požadavků toho trhu. Zatímco Internet věcí je skutečně propojení všech věcí okolo nás přes internet s cílem zvýšit komfort života lidí. To jsou takové 2 zásadní odlišnosti.



Jan Řehák
Souvislost IoT s Industry 4.0 je naprosto zásadní a vlastně mě vůbec nepřekvapuje, že ta potřeba přichází z Německa, který je veliký výrobce. Protože my všichni pod vlivem obrovského marketingu, že IoT se týká vaší ledničky, máme tendenci to takhle vnímat, ale to vůbec není pravda. IoT má ekonomický smysl hlavně v technických oborech, ve kterých může zásadním způsobem změnit pohled na ty věci, způsob údržby a způsob toho, jak čelit tomu, že ti lidi, kteří tam dneska pracují mají menší a menší přehled a mají menší a menší rozhled těch technologií, se kterými pracují. Přesně tomuhle by mělo jít naproti z jedné strany IoT, z druhé strany Industry 4.0, protože se tyto dvě věci propínají a myslím, že zažijeme veliký posun těchto věcí po té, co dojde na definitivní standardizaci toho, jaké protokoly budou použity v průmyslu, jaké protokoly velké firmy si uchopí za své a budou podporovat v průmyslu, protože potom, to celé nabere mnohem rychlejší vývoj stejně, jako když si vzpomeneme na dobu, kdy přicházely počítačové sítě do průmyslové automatizace. Strašně dlouho průmyslová automatizace odolávala, a potom to velmi rychle se naprosto zásadním způsobem změnilo a dneska už všechny PLcéčka jsou na internetu a všechny tyhle věci jsou na internetu, stejně jako senzorika. A ten přechod jel hrozně rychle. Je to otázka času, v určité chvíli už nebude možné Průmysl internet věcí, nebo tomu, čemu dneska říkáme internet věcí nepodporovat. Protože na tom bude Industry 4.0 postavené, to jsou 2 věci, které jdou spolu ruku v ruce.



Jiří Holoubek (www.elcom.cz)
Internet věcí je fenomén, který je tady diskutován už možná posledních 10 let. Průmysl 4.0 se nemůže soustředit pouze na Internet věcí tak, že spolu komunikují jednotlivá zařízení. Internet věcí je jedním malým segmentem, toho internetu všeho. Internet everythink, říkají. Internet věcí, Internet lidí a Internet služeb. To je to základní, co v té komunikaci mezi jednotlivými fázemi toho hodnotového řetězce v němž je důležitým, nikoliv ale nejpodstatnějším průmyslová vlastní výroba, tak Internet věcí je jenom jednou součástí, zatímco my mluvíme o Internetu věcí, lidí a služeb. Čili internetu všeho. Komunikace opravdu všeho se vším. To je důležité si uvědomit. Protože to, že lednička napíše e-mail do potravin, že mají dodat jedno pivo, je sice krásná myšlenka, ale není to to, co by posunulo nějakým zásadním kvalitativním způsobem komunikaci v té společnosti, nebo v průmyslové výrobě. Musíme počítat s tím, že vždycky budou komunikovat i lidé, to znamená Internet lidí, a potom budou komunikovat i ty služby. To je taky velice důležité, protože při pokročilé automatizaci, při vylepšené komunikaci při hodnotovém řetězci se průmyslová výroba, to znamená, ta sekundární sféra, jak se kdysi říkalo, postupně bude přelévat do terciální, do té sféry služeb. Čili nepůjde o to, vyrobit traktor. To nezajímá zemědělce, jestli má, nebo nemá vyrobený traktor. Zemědělce zajímá, jestli má zorané pole a správně oseté s reakcí na povětrnostní podmínky apod. To znamená, skloubit to, aby ve správný čas bylo správně zorané pole a jestli to bude dělat traktor od jedné firmy, nebo od druhé firmy, nebo jestli ta firma bude používat takové a takové komponenty, to toho koncového uživatele nebude vůbec zajímat. A právě tam se začne projevovat ten Internet služeb. Dám požadavek, že chci to a to a buď nějaký systémový integrátor, nebo nějaká umělá inteligence, rozhodne o tom optimálním řetězci, jak docílit toho, že v ten optimální okamžik, kdy budou dobré povětrností podmínky, kdy bude levná energie, kdy bude levné osivo, bude oseto 110 hektarů těchto konkrétních ploch.

Můžeme říct, že Internet věcí je jakási nezbytná součást?
Přesně tak. Je to jedna z těch součástí, z kterých se skládá ten velký komplex komunikace. Ale ta bude opravdu spojení minimálně těch 3 Internetu věcí, lidí a služeb. Protože všechny tyto součásti jsou tam nezastupitelné. My nemůžeme jednu z nich žádným způsobem eliminovat, nebo vynulovat.


SLEDUJTE TECHNOLOGICKÝ VIDEOSERIÁL
www.R4M.cz
a buďte v obraze!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933