Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

R4M#18: Jak reálný je nárůst produktivity práce o 32%?


Document Actions
R4M#18: Jak reálný je nárůst produktivity práce o 32%?
Jak reálný je nárůst produktivity práce o 32%? K jaké časové úsečce a k jakému konkrétnímu výkonu se tato % vztahují? V tomto díle jsme se ptali, jak toto tvrzení vzniklo a kdy může být pravdivé. Pokud to shrnu, pak se dá procentuální růst určit v konkrétním případě s uvedením hodnot, kterých se to týká. Nechte si neznámá tvrzení vysvětlit povolanými.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 30.05.2017
reklama






Výpovědi odborníků si můžete přečíst v textové podobě ...

Jiří Kůs (www.nanospace.cz)
Já jsem už vstoupil do 3. desetiletí, kdy se pohybuji v obchodě a pracoval jsem pro nadnárodní firmu se sídlem v Itálii. Tam se každý rok dělají plány, prognózy, procenta o kolik se co zvýší a jak se k tomu dospěje, tak ono to vypadá hezky, když maluješ grafy. Ale ve své podstatě nikdo přesně neví, všechno to jsou jen plány. Takže jestli se něco zvýší o 30%, o 40% nebo o 20%, to je jen číslo co řekneš, ale neznamená nic.
Vedle toho, bych rozporoval jinou věc. Pohled na průmysl, ekonomiku, tím prizmatem produktivity práce a HDP, vůbec nemusí za nějakou dobu platit. Co je to za měřítko? Já když mluvím nebo píši o tom, že lidská práce postupně přestane být úplně důležitá, tak k čemu potřebuji měřítko produktivity práce? V ten moment, kdy opravdu lidskou práci, nejenom rutinní, ale i lidskou práci ve vyšších profesích nahradí, co produktivita bude znamenat?  Proč bych o tom měl takhle přemýšlet?

Otto Havle (www.fccps.cz)
Vyjádření doženeme a předeženeme je klišé, myslím si, že to nikdo nemůže predikovat, co to vlastně přinese. Toto jsou čísla, která se nijak nedají doložit. Těžko se dá něco predikovat v těchto oblastech, které mají něco společného se sociálním prostředím a pod. Já mám hrozně rád knížky od Nassima Nicholase Taleba, jako je Černá labuť apod., takže si myslím, že takové odhady jsou úplně mimo.

Jiří Holoubek (www.elcom.cz)
Nárůst produktivity práce, který je v úrovni 32%, nebo kolem 30%, nebo přes 30%, je podle mého názoru vytržen z jedné z těch prvních zpráv, které dávali dohromady němečtí akademikové a vědci, právě někdy v letech mezi rokem 2011, kdy přišli s prvním nápadem na Hannoverském veletrhu, k Industry 4.0 a potom tím rokem 2013, kdy už připravili a přednesli konkrétnější koncepční filozofii celého pojetí Industry 4.0.
Myslím si, že označit něco 32% nárůstem produktivity práce je docela problematické, protože 32% nárůst produktivity práce bude na jak dlouhém časovém intervalu? Bude to v 10 letech, 5 letech, nebo si to budeme nalhávat, že do roka poté, co zavedeme koncept Průmyslu 4.0 zvýšíme produktivitu práce o 32%? Bude to docela komplikované, protože vzniknou továrny, možná během 5-7 let, kde nebude ani jeden člověk. O jaké produktivitě práce budeme v tomto případě mluvit? Nebo na druhé straně, budou to větší četnost nasazení kolaborativních robotů, které budou schopny pracovat, už přímo ve výrobním cyklu, mezi jednotlivými pracovníky. O jaké produktivitě práce budeme mluvit? O produktivitě práce robotů, nebo pracovníků, kteří budu muset nějakým způsobem stíhat vyšší rytmus, nasazení. Nebo naopak budou spíš dbát na preciznost provedení jednotlivých úkonů? Je spousta firem, které mají ve své motivační strategii nasazení Průmyslu 4.0 uvedeno. Předpokládáme s vysokým nárůstem produktivity práce.  Ale těch konkrétních 32%, si myslím, že je spíš číslo, které je z oblasti snu a zbožných přání než konkrétní reality.


Jan Řehák
Říkání jakýchkoliv podobných čísel je zcela iracionální. Zvláště v nějaké generalizaci, to může být pro někoho 70 a pro někoho -100. Může ho zabít investice do těchto projektů, protože bude neuvážená. Strašně moc záleží na individuální firmě a konkrétních požadavcích, ale hlavně na požadavcích zákazníků. Tzn., jsem-li firma, kdy 5-10% mých zákazníků podobné technologie zvažuje, tak do toho nemůže neinvestovat. Jsem-li firma v dřevozpracujícím průmyslu, tak myslím Industry 4.0 mě nechává spát dalších  2-5 let.


Jan Rollo (www.sysgo.com)
Ano určitě, v některých oborech některých výrobků to reálné je. Netroufám si odhadnout, jestli to bude v průměru 32% nebo méně. Myslím si, že z dlohodobého hlediska to bude úplně jedno, protože efekt bude pouze dočasný, za čas se vytratí a bude nulový, protože prudký nárůst produktivity bude mít negativní efekty, např. v sociální oblasti. Možná za několik let až desítek let se dočkáme toho, že ten efekt vyšší produktivity, který také bude mít ekonomický efekt sebere stát na daních, aby rozdal na příspěvcích těm lidem, kteří o práci přišli a třeba jim dal nějaké další peníze na vzdělávání, zábavu atd. Takže rozhodně ekonomický efekt bude pouze přechodný.


Martin Lahoda (www.phoenixcontact.cz)
Když se podívám na význam slova produktivita, co to vlastně produktivita znamená? V praxi to, že za hodinu práce nebo výsledek hodinové práce jsem schopen prodat dráž. Nebo za hodinu vyrobit více. Pokud si to vezmu z hlediska, že za hodinovou práci vyrobím co jsem schopen prodat dráž, zase bude hodně záležet na tom, ve které části datového řetězce se budeme nacházet. Myslím si, že slabina České republiky je nyní v tom, že se nacházíme v hodnotovém řetězci, kde ta přidaná hodnota není tak vysoká, jako v zemích, kde mají vyšší produktivitu. Pokud skutečně nevyužijeme této šance a opět se v Průmyslu 4.0 zařadíme někam do hodnotového řetězce, kde se nebude generovat velká přidaná hodnota, tak nám to produktivitu nezvýší. Opět se budeme potýkat s konkurencí, budeme pokud to zavedou konkurenti, tak budeme bojovat cenou, tím pádem produktivita bude vyvíjet tlak na snižování produktivity atd. Tzn., je to pro nás šance, najít si v hodnotovém řetězci tu část, kde se generuje vyšší přidaná hodnota a pak skutečně můžeme zvyšovat produktivitu práce, nejenom 32%, ale i více.


Jaromír Zelený (www.rittal.cz)
Záleží v které oblasti. Dovedu si představit, že 32% avizovaných může být nějaká průměrná hodnota, ale víme z praxe, že jsou výrobní procesy, které se dají poměrně snadno automatizovat a jsou procesy, které i dnes při všech technologiích, které máme k dispozici, se automatizují poměrně těžko. Bude to hodně záviset na tom, jak ve které oblasti se právě podaří standardizovat formát dat a informací, které si jednotlivé věci, výrobky, systémy budou vyměňovat. Pokud standardizace bude jednodušší, nebo snáze dosažitelná, potom si dovedu představit, že i produktivita práce bude poměrně rychle stoupat. Ale budou oblasti, kde to bude trvat delší dobu.


 
SLEDUJTE TECHNOLOGICKÝ
VIDEOSERIÁL
www.R4M.cz
a buďte v obraze!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933