Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

R4M#17: Nebude člověk dnes totálně ignorující přínosy sociálních sítí v budoucnu v nevýhodě?


Document Actions
R4M#17: Nebude člověk dnes totálně ignorující přínosy sociálních sítí v budoucnu v nevýhodě?
Jak na sociální sítě pohlíží odborníci ze světa průmyslu a automatizace sledujte v tomto dílu seriálu R4M! Sociální sítě nejsou pouze o sdílení soukromí, ale také o sdílení vědomostí. Pokud tento nástroj umíme používat správně, bude vám přínosem. Sdílení dat bude hrát v budoucnu velkou roli. Jak správně sdílet svá data, aby to bylo přínosné a přitom bezpečné?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 16.05.2017
reklama







Výpovědi odborníků si můžete přečíst v textové podobě ...


Zdeněk Havelka (A-21)
K sociálním sítím .... testoval jsem je, ale nicméně protože mám rád soukromí a protože jsou dost invazivní a mezi námi je dost blbých, snažím se svoji účast redukovat. Na druhou stranu, když vidím, že to přináší nějaké efekty, tak třeba na Facebook jsem si dal narozeniny 1933 a žádnou fotku. Nic tam nepostuji. Využívám jen to minimum. Vidím  sociální sítě dost nebezpečné z hlediska dalšího rozhledu. Závislost, která vzniká, vidím na svých dětech. Považoval bych to jako jeden z negativních rysů. Na druhou stranu třeba sociální sítě pro roboty a lidi, tak tam bych viděl potenciál a zatím to nikdo nedělá. Odpověď je dvojí, ale zase bych tady spíš upozornil i na to, že digitální svět může rozleptávat přirozenou zvídavost atd. Přiváže vás a je to i neurologicky popsané, že když dostanete lajk, tak se vám zvyšuje dopamin, přitom je to naprosto o ničem.


Otto Havle (www.fccps.cz)
Jde o to, k čemu sociální síť využíváte. V podstatě nevidím důvod, proč bych ji využíval, že bych někde zveřejňoval co právě dělám. Je mi jasné, že pro firmu našeho ražení musíme držet facebookový profil hlavně kvůli tomu, abychom se ukázali jaká jsme cool firma. Lidé jsou dnes zvyklí podle toho hodnotit. Tímto způsobem je mi jasné, že to význam má.



Jiří Holoubek (www.elcom.cz)
Co se týká sociálních sítí, tak je obrovská škála sítí, které vznikaly pro jednotlivé konkrétní uplatnění. Ať jsou to sociální sítě propojující např. typické teenagerovské zájmy, nebo pracovně sociální zájmy apod. A právě Průmysl 4.0  a pokročilá digitalizace celého kybernetického prostoru znamená multikanálový přístup.  Opravdu vnímat všechny signály, všechny potenciální možnosti, kterými svět kolem nás disponuje a které nám dává k dispozici.
Na jedné straně určitě zásadně se uzavírat jakémukoliv digitálnímu okolí je špatně. Na druhou stranu podlehnout jen jednomu konkrétnímu by bylo zase velice nezdravé, protože efekt relativně rozsáhlého využití digitálního prostředí může být zajímavý. I otázky povýrobní, tzn., servisní záležitosti týkající se inovativních metod zpět do průmyslové produkce, tedy sbírání zkušeností a informací ze sociálních sítí, nebo další potenciální rozvoj, kterým směrem se orientuje zájem potenciálních zákazníků, uživatelů, tak to je velice důležité. I já, starý člověk, který si myslel, že nikdy v životě v těchto sítích nebude se jednak orientovat a jednak v nich nějakým způsobem pracovat a těžit z nich, tak musím, ač nerad, přiznat, že bez nich to bohužel nejde.  Obrovský potenciál právě v těchto sítích je potřeba využít a to je jeden z multikanálových přístupů k datům. Bohužel si musíme umět vybrat ta relevantní data, v kterých ten potenciál opravdu je a který je dál využitelný.



Jaromír Zelený (www.rittal.cz)
Komunikace po sociálních sítích je přeci jenom něco jiného, než komunikace v oblasti Průmyslu 4.0. Já aspoň to vnímám, možná jako příslušník starší generace, jako skutečně sociální sítě, tzn., po síti probíhá výměna pocitů, názorů, myšlenek atd. Kdežto Průmysl 4.0 je skutečně o výměně exaktních dat, na základě kterých se rozhodují konkrétní systémy.



Jan Rollo (www.sysgo.com)
Sociální sítě jsou dnes důležité hlavně při kampaních cílených na mladší populaci, což se v budoucnosti změní. Já si myslím, že v budoucnosti budou hrát ještě daleko větší roli, kdy teda mladší generace se stane tou starší generací a se sociálními sítěmi bude už zžitá, ale pro podniky asi není problém tu kampaň spustit kdykoliv. Oni nebudují sociální sítě, oni budují svoji visibilitu, viditelnost, takže si myslím, že pokud někdo zaostane, tak tu ztrátu rychle dožene.


Jiří Kůs (www.nanospace.cz)
Sociální sítě jsou hlavně informačním kanálem. Třeba Facebook začínal opravdu tak, že vytvořil prostor, kde se lidé, kteří žijí daleko od sebe potkávali a dávali si tam posty co dělají, kde byli, což tam běží dodnes. Ale Facebook se přesouvá do regulérního informačního kanálu, kde lidé, když chtějí vědět, co se děje ve světě, co se kde stalo, tak se tam dívají. Totéž obdoba toho je Twitter, který je vyloženě informační kanál. Vedle toho na sociálních sítích jsou i firmy, co tam prezentují výrobky, ale dá se přes něj i nakupovat. Vytváří se nová sociální platforma, která je už nejenom o tom, že si tam lidi sdělují kde byli v divadle a co jim roste na zahrádce, ale kde se dozvídáš, co se děje. Je dobré, paralelně sledovat, jak to s informačními kanály je, co se děje. Před 100 lety byly hlavním informačním kanálem noviny. Vedle toho přišlo rádio, televize, ale jak je to teď? Stala se digitální revoluce, ta úplně zamíchala karty, jednak umožnila každému člověku, že může těmi informacemi co se děje kolem něj, co vidí, může přispívat do informačního toku, ke kterému se dostávají další lidé. Vstoupili jsme do století, kde informace tečou ne přes noviny typu New York Times a rádia BBC, ale tečou přes sociální sítě, takže já bych dal příměr co jsem říkal s tím e-mailem. Ti lidé, co říkali „já e-mail nikdy nepoužiju“ tak stejně tak dnes říkají „sociální sítě, já se toho bojím a bůh ví co to je, to já nepotřebuji“, ale je to podle mě hluboký omyl.

Bude záležet na tom, čím se ten člověk bude zabývat. Obecně sociální síť je jakýsi nástroj, který se dá využít i zneužít a určitě jsou oblasti, kde se sociální sítě dají využít velmi významně, produktivně, ale určitě zůstanou obory, kde bude nějaké zaměření, kde zaměření na sociální sítě nebude zas až tak významné pro rozvoj daného člověka, obchodu, nebo zaměření, ve kterém se profiluje.





SLEDUJTE TECHNOLOGICKÝ
VIDEOSERIÁL
www.R4M.cz
a buďte v obraze!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933