Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: R4M#16: A co Rusko? Vyvíjí podobnou aktivitu k Průmyslu 4.0? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.05.2017
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

R4M#16: A co Rusko? Vyvíjí podobnou aktivitu k Průmyslu 4.0?


R4M#16: A co Rusko? Vyvíjí podobnou aktivitu k Průmyslu 4.0?
Východní světová velmoc není v těchto aktivitách příliš vidět. Čím to je? Jde o strategii nebo se Rusko podobných aktivit účastnit nebude? Jak to vidí naši odborníci? Vývoj v této zemi sledují mnozí odborníci ve svých specializacích. Zda se Rusko připojí ke sdílení dat je opravdu otázka "balšája". Jak to dopadne?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 2.05.2017







Výpovědi odborníků si můžete přečíst v textové podobě ...


Zdeněk Havelka (A-21)
V Rusku mají historicky jako jedni z nejlepších matematiků a když se podíváte, tak Sergej Brin se narodil v Rusku. Pak je to o tom, kde lidi jsou, dneska bych vůbec neřešil nějakou geopolitiku, určitě v Rusku i u nás vím, že jsou stejně šikovní Rusové také v Praze.



Otto Havle (www.fccps.cz)
Jeden můj učitel říkával "co vy víte, co je v březovém na háječku". Rusko jsem navštívil jen několikrát, a když vidím jak to tam vypadá, jak po stránce technologické, tak po stránce řízení společnosti, nebo struktury společnosti, tak myslím, že Rusko má k něčemu takovovému poměrně dost dakeko. Tam se to vždycky protlačilo silou a protlačilo se to v úzkém segmentu, nikdy se to nerozvinulo do takové podoby, aby z toho měla užitek celá společnost.


Jiří Holoubek (www.elcom.cz)
My jsme se soustředili v navazování jednak vztahů, jednak kontaktů, které už něco v oblasti Průmyslu 4.0 znamenají,  tak jsme se snažili orientovat se ve spíše západoevropském prostoru, ale i v této oblasti vyšegrádské skupiny. Co se týká Ruska, tak podle mých informací a zkušeností, zatím žádné velké pokroky, co se týká online komunikační schopnosti, Rusko nerozvíjí. Ono je to také díky tomu, co vidíme na veletrzích v Rusku, že je tam tendence, pokud možno se uzavírat do svého průmyslového prostoru, nejlépe moc nekomunikovat a všechno si začít řešit pomocí domácích firem, na domácí půdě.
To je i jedna z těch nových tezí, že kromě obranyschopnosti a jiných velkých státních zakázek, všechny ostatní si musí vystačit se svým vlastním průmyslem. Když se díváme na měřící techniku, se kterou sem tak jakýsi požadavek na měřící techniku aspoň nabídku např. měřící techniky, nebo testovací techniky z různých z Ruska je, tak tam se opravdu o nějakých vlastnostech, které by se aspoň trošku přibližovaly, koncept Průmyslu 4.0 vůbec nemluví.

 

Jiří Kůs(www.nanospace.cz)
Můj pocit z toho je, že v Rusku věda je opravdu na vysoké úrovni, ale co se týká průmyslu, nebo využití těch vynálezů, tak na tom Rusko asi nebude nějak moc dobře.



Vladimír Mařík (www.certicon.cz)
Rusko v tom nehraje v současné době žádnou roli. Všechny země Evropy mají v současné době nějakou iniciativu v Průmyslu 4.0, Japonsko je velmi silné, ale v Rusku zatím žádná iniciativa pro mě viditelná a čitelná není.

 

Zdeněk Havelka (A-21)
Fakt tam může být skupina nějakých mladých borců, kterým nějaký olygarcha zaplatí a mohou vymyslet něco naprosto převratného a rozkope to celé. Takže já bych o tomhle nepřemýšlel co Rusko, Česko, Maďarsko, Německo, Amerika, ale spíš geoprostor a mentál lidí. Staral bych se spíš co my, Česko, jak jsem se bavil o vzdělávání, systému, si myslím, že my zaostáváme.



Jaromír Zelený (www.rittal.cz)
V podstatě celá myšlenka Průmysl 4.0 vznikla v Evropě, a je to právě reakcí Evropy na vyvíjející se trhy a ekonomiky jinde ve světě. V podstatě Rusko se zatím nezapojuje, vnímá to, ale jak postupují informace velmi často ze západu na východ, tak i my jsme se touto myšlenkou museli začít zaobírat, takže věřím, že i Rusko to v nějaké fázi to řešit bude. Ale zatím asi necítí tak velkou potřebu, podobně jako Asie, protože má jiné zdroje, jiné možnosti, jak kompenzovat ten určitý technologický náskok Evropy.



Martin Lahoda (www.phoenixcontact.cz)
Nemám žádné informace o nějakých dynamických jevech, nebo rozvoji v rámci ekonomiky ruského trhu. Doposud zatím v našich médiích se mluví o ropě, a o tom, že v Rusku lidé trpí, protože ropa klesla pod nějakou úroveň řekněme 30 dolarů za barel a jakmile bude ropa nad 50 dolarů za barel, tak se Rusku bude dařit, ale o významné podpoře nějaké aktivity podobné typu Průmyslu 4.0 ve spojení s Ruskem jsem neslyšel.



Jan Rollo (www.sysgo.com)
Ano, už jsem zaslechl o nějakých pokusech, o nějakém propojení fabrik desítkami tisíc nějakých sběrných míst dat, tuším že k tomu tehdy využívali rádio, jiné technologie než na západě. Já si myslím, že Rusko možná opticky zaostává, ale má celou řadu jiných výhod, takže si myslím, že Rusko to neohrozí a možná Rusové jsou trošku dál v tom zamýšlení se nad kybernetickou bezpečností, takže to bude zřejmě ten hlavní důvod, proč se v téhle iniciativě, která je spojena s konektivitou a kybernetickou bezpečností nehrnou nikam dopředu a mají jasno v prioritách.



SLEDUJTE TECHNOLOGICKÝ
VIDEOSERIÁL
www.R4M.cz

a buďte v obraze!



TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.