Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ABB EPJ: Schuko systém v České republice?


Document Actions
schuko_w_p.jpg
Ještě k používání domovních zásuvek s postranními ochrannými kontakty v České republice. Mnozí lidé se domnívají, že domovní vidlice a zásuvky jsou označovány grafickou značkou shody s evropskými normami a nařízeními CE, ale to je právě hrubý omyl.....
Josef Kunc, ze dne: 3.09.2004
reklama

Již mnohokrát byl diskutován problém možnosti či nemožnosti využití zásuvek a vidlic pro domovní a podobné účely s postranními ochrannými kontakty (zkráceně Schuko – německé zkratkové slovo ze Schutzkontakt). Než se pozastavím nad důvody, proč nelze tento systém využívat v ČR, zmíním se stručně o historii chráněných domovních zásuvek a vidlic v naší části Evropy.

Na přelomu dvacátých a třicátých let minulého století, tedy v době začátku bouřlivého rozvoje využívání stále nových elektrických spotřebičů a také v souvislosti s trendy ve zvyšování bezpečnosti elektrických instalací, bylo nutné přejít z do té doby nechráněných elektrických rozvodů na chráněné, tedy se samostatnými ochrannými vodiči. S tím souvisela i změna v koncepci domovních zásuvek a vidlic.

Prakticky v celé kontinentální Evropě byl používán původní nechráněný zásuvkový systém, zkonstruovaný T. A. Edisonem, tedy s roztečí kolíků na vidlici 19 mm, s délkou kolíků rovněž 19 mm. Ve zmíněné době byly v Evropě rozpracovány dva hlavní chráněné podsystémy tohoto Edisonova řešení: v Německu s postranními ochrannými kontakty a ve Francii s ochranným kolíkem na zásuvce. Důvody pro výběr vhodného řešení ponechme stranou, ale v roce 1933 bylo v tehdejším Československu (a následně i v Polsku) normalizováno francouzské řešení, převzaté tehdy podle belgické normy. A zde musím poznamenat, že na území protektorátu Čechy a Morava ani po dobu okupace nebyly zaznamenány viditelné snahy o změnu zásuvkového systému na systém německý – technické a předpisové normy byly v plné pravomoci tehdejšího elektrotechnického svazu ESČ.

Vraťme se nyní do doby nedávno minulé a do současnosti. Se zrušením závaznosti technických norem z hlediska zákona o technické normalizaci se poprvé objevily snahy o umožnění využití zásuvek s postranními ochrannými kontakty v tuzemských elektrických instalacích. Technická normalizační komise č. 22 pro elektrotechnické předpisy tehdy zdůvodnila nemožnost jejich využití nejen odvolávkami na platné normy a nové zákony, zabezpečující jejich používání, ale současně poukázala na nebezpečnou slučitelnost obou evropských podsystémů.

Nová vlna zájmu o „Schuko“ systém nastala po vstupu ČR do Evropských společenství.

Mnozí lidé se domnívají, že domovní vidlice a zásuvky jsou označovány grafickou značkou shody s evropskými normami a nařízeními CE, ale to je právě hrubý omyl.

Z nařízení vlády č. 17/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na elektrická zařízení nízkého napětí (a navazujícím na zákony č. 22/1997 Sb., 71/2000 Sb. a 205/2002 Sb. o technických požadavcích na výrobky), jednoznačně vyplývá, že domovní zásuvky a vidlice nemohou být posuzovány pravidly pro shodu – viz b. 5 přílohy č. 1 k tomuto nařízení. To je samozřejmě proto, že v jednotlivých členských zemích platí různé národní normy na zásuvky a vidlice. Tato direktiva ES není vůbec nikterak nová – Směrnice Rady 73/23/EHS z 19. 2. 1973 o harmonizaci právních předpisů členských států, týkajících se elektrických zařízení určených pro užívání v určitých mezích napětí. Příloha II této direktivy zakazuje značení domovních vidlic a zásuvek značkou pro shodu (tedy značkou CE), protože na ně stále chybí společná evropská norma!

Znamená to tedy, že i po vstupu ČR do ES celá tato skupina výrobků podléhá schvalování národními zkušebnami.

V naší zemi to znamená nutnost označování grafickou značkou ESČ – samozřejmě po jejím přidělení státní zkušebnou EZÚ Praha.
Dokud tedy nebude vytvořen společný evropský systém domovních zásuvek a vidlic, nelze počítat s jakoukoli změnou v našich instalacích, která by mohla mít za následek snížení bezpečnosti.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933