Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

PVE Dlouhé stráně v hledáčku kamery


Document Actions
PVE Dlouhé stráně v hledáčku kamery
O přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé Stráně, která se nachází v Jeseníkách u obce Loučná nad Desnou v okrese Šumperk, bylo již napsáno hodně. Podívejme se na ni krátce s kamerou ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.07.2009
reklama


Stavba této neobvyklé elektrárny začala v roce 1978. Do provozu byla uvedena až o 18 let později. Nádrže PVE Dlouhé Stráně mají výškový rozdíl 510,7m. Její horní nádrž se nachází na vrcholu hory Dlouhé Stráně v nadmořské výšce 1350m s provozním objemem 2.580.000m³. Zabírá plochu 15,4ha.

Dolní nádrž leží na říčce Divoká Desná (nadmořská výška 824,7m) a má celkový objem 3.405.000m³ a plochu 16,3ha. V energetické soustavě mají Dlouhé Stráně funkci jak při využití přebytku energie při čerpání vody z dolní nádrže do horní, tak v období nedostatku energie, kdy se turbinovým provozem energie naopak vyrábí.

Technologický proces zajišťují dvě Francisovy turbiny, každá o výkonu 325MW, což představuje největší instalovaný výkon v ČR.

Protože se areál elektrárny nachází uvnitř chráněné krajinné oblasti, je z ekologických důvodů celý provoz umístěn v podzemí, kde je vybudována celá soustava komunikačních, větracích a odvodňovacích tunelů a šachet s celkovou délkou 8,5km.

Na horní nádrž se dostanete po silnici asi po 12km. V případě její nesjízdnosti zejména v zimních měsících je dostupná speciálním tunelem, který má 2400 schodů a je opatřeným plošinovým výtahem. Provoz elektrárny je řízen dálkově z pražského centrálního dispečinku společnosti ČEZ. V létě 2007 proběhla generální rekonstrukce horní nádrže, která již byla v havarijním stavu, a musela tak být vypuštěna horní nádrž.

Předpokládaná roční výroba energie je 997,8GWh. V případě potřeby je přechodový čas z klidu do maximálního turbinového provozu 100s a energii lze dodávat nepřetržitě 6 hodin. Celkové náklady na stavbu činily přibližně 6,5 miliardy korun a elektrárna se zaplatila za sedm let provozu. V prvních deseti letech elektrárna do sítě dodala 2.672.716 GWh energie.

Spolupracovali: Jaroslav Molák a  přátelé ze společnosti: Solid Team
Další alternativní zdroje:
Technet, Jeseníky, Wikipedia ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933