Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: PVE Dlouhé Stráně s novým řídicím systémem (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.10.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

PVE Dlouhé Stráně s novým řídicím systémem


PVE Dlouhé Stráně s novým řídicím systémem
PVE Dlouhé Stráně se řadí mezi divy České republiky a patří k hojně navštěvované stavebně-technické památce u nás. Mimo jiné plní několik funkcí v energetické soustavě. Jaká historie provází PVE? Víte, jaké rozměry mají vodní nádrže či podzemí? Více informací zde ...
Komerční sdělení, ze dne: 7.10.2009

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně je jedním ze sedmi divů České republiky. Dílo architekta Ladislava Konečného má tři nej - největší reverzní vodní turbíny v Evropě (325MW, průměr 4.540mm), unikátní výšku spádu (534m) a celkový instalovaný výkon (2x325MW). Společnost Siemens Engineering a.s. se v současné době v jejím podzemním labyrintu podílí na výměně řídicího systému.

Přečerpávací vodní elektrárna, jejímž provozovatelem je Energetická společnost ČEZ, a. s., se nachází na říčce Divoká Desná v Jeseníkách u obce Loučná nad Desnou v okrese Šumperk. Elektrárna plní v elektrizační soustavě několik významných funkcí, a sice statickou, dynamickou a kompenzační. Statickou funkcí se rozumí přeměna nadbytečné energie v soustavě na energii špičkovou, což znamená, že v době přebytku elektrické energie v síti (především v noci) se voda čerpá z dolní nádrže do horní a ve špičkách, v době nedostatku elektřiny, se v turbínovém režimu vyrábí elektrický proud. Dynamickou funkcí přečerpávací vodní elektrárny rozumíme schopnost plnit funkci výkonové rezervy systému, vyrábět regulační výkon a energii a podílet se na řízení kmitočtu soustavy. Kompenzační provoz pak slouží k regulaci napětí v soustavě.

Technologie v podzemí
Celá elektrárna je podzemním dílem. Obě soustrojí jsou umístěna ve skalní kaverně o rozměrech 87,5x25,5x50 metrů. Souběžně s kavernou turbín se v podzemí nachází komora transformátorů, v níž jsou dva blokové třífázové transformátory, rozvodny 22kV a další zařízení. Horní nádrž se nachází na hoře Dlouhé Stráně v nadmořské výšce 1.350 metrů a má objem 2,72 milionu kubických metrů. Zčásti je vystřílena ve vrcholu hory, zčásti ji tvoří nasypané hráze a její dno je vyasfaltováno speciální technologií.
S podzemní elektrárnou ji spojují dva přivaděče o průměru 3,5 metru a délce 1.547, respektive 1.499 metrů, pro každé soustrojí samostatně. S dolní nádrží elektrárnu propojují dva odpadní tunely dlouhé 354 a 390 metrů o průměru 5,2 metru. Dolní nádrž má celkový objem 3,4 milionu kubických metrů, výšku hráze 56 metrů a kolísání hladiny 22,2 metru.

Výstavba elektrárny byla zahájena v květnu 1978. Na počátku osmdesátých let však vláda rozhodla o útlumu stavby a nebylo jasné, zda bude elektrárna vůbec dokončena. Roku 1985 byl projekt elektrárny modernizován a O dokončení elektrárny bylo rozhodnuto až v roce 1989. Po protestech ochránců přírody a technických problémech byla elektrárna do ostrého provozu uvedena až v roce 1996. Dnes patří elektrárna mezi divy České republiky a stala se vyhledávanou stavebně-technickou památkou.

Elektrárna s ekologickým významem
Technologický proces zajišťují dvě reverzní turbosoustrojí, každé o výkonu 325MW. Příkon reverzní turbíny při čerpadlovém režimu činí 312MW, výkon při turbínovém režimu až 325MW. Kromě správní budovy s velínem se na povrchu nachází také objekt vývodového pole se zapouzdřenou rozvodnou 400kV, dílny a sklady, garáže, čistírna odpadních vod a úpravna vody. Soustrojí elektrárny je schopno najet na plný turbínový výkon do 90 sekund od obdržení povelu z ústředního dispečinku v Praze. Existence elektrárny a její funkce v elektrizační soustavě vede také k podstatnému snížení nároků na spalování uhlí v parních elektrárnách, takže dílo má také podstatný ekologický význam.

Výměna řídicího systému
V roce 2006 se provozovatel elektrárny rozhodl pro výměnu řídicího systému PVE Dlouhé Stráně a její realizací pověřil společnost VA TECH SAT Praha, s. r. o. Ta pak část tohoto projektu zadala firmě Siemens Engineering a.s.
Součástí zakázky je výměna strojových rozvaděčů turbogenerátorů TG1 a TG2 a rozvaděčů stejnosměrných rozvodů, výměna a úprava rozvaděčů nízkého napětí a ovládacích obvodů rozvaděčů vysokého napětí v návaznosti na řídicí systém, ale také uvedení čidel a snímačů do provozu, realizační projekt a montáž. K předání celého díla mělo podle plánu dojít na konci listopadu 2008.

Podívejte se na živé záběry Dlouhých strání zde ...

 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.