Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Skandál pokračuje! Platí ČSN opravdu pro všechny? (2.)


Document Actions
Článek
Pochopitelně jsem se setkal s nepochopením z řad některých obchodníků. Nebývalá arogance mne přinutila ověřit, zda to co jsem napsal nebyl jen zlý sen. Nebyl! Je to ještě horší!
Jiří Reich, ze dne: 10.01.2002
reklama

Na můj předešlý článek o "žehlících prknech" reagovalo několik osob. První osoba mi sděluje, že z mé strany se jedná o "přehmat" a osoba druhá mne vyzývá k omluvě za skandalizující výroky.
Vážení kolegové, je k nevíře kam to vše spěje! Protože se těším dobrému fyzickému i psychickému zdraví, tedy necítím se nijak mentálně porušen a věřím tomu, co vidím, přizval jsem na opětovnou návštěvu několik dalších svědků.

Makro
Jako první jsme navštívili brněnské Makro, kde se tato žehlící prkna se Schuko zásuvkami bezostyšně prodávají dál a to prý s certifikátem EZÚ a prohlášení o shodě, v kterých je diference v typu, což je irelevantní (Prohlášení OSzpráva EZÚ).

Ochotný personál

Protože podle zákona 22/97Sb. je prodejce povinován předložit na požádání "Prohlášení o shodě", zkusili jsme to ještě jednou přímo na informacích. Člověk na informacích nás odkázal na oddělení potvrzování záručních listů, což již není v blízkosti produktu samotného.

 Kabel zajištěný proti vytržení?

Prakticky to znamená, že si zboží prohlédnete, musíte vyjít z budovy ven a požádat o "Prohlášení". V lepším případě jej uvidíte a spokojeně opět vcházíte mezi regály a zboží zakupujete.

Tedy i my jsme požádali "Prohlášení o shodě", ale na již zakoupené prkno! Usměvavá a velice ochotná paní nám vysvětlila, že pokud je na faktuře v lince takový křížek #, znamená to, že na toto zboží existuje "Prohlášení o shodě". Pohledem na námi předloženou fakturu nám oznámila, že na uvedené prkno "Prohlášení o shodě" jednoduše není. Bližší podrobnosti v Praze. (Faktura k nahlédnutí zde!) S touto informací jsme se vydali do dalšího obchodu.

Baumax
Žehlící "prkénečka" úhledně srovnaná, značky i výrobce stejný. Požádali jsme opět o "Prohlášení".

Někdo byl připraven univerzálním POS!

Zde nám pracovnice dala nahlédnout do šanonu, kde byl doklad ujišťující, že vše, co se zde prodává má "Prohlášení o shodě".

 Různé typy, názvy, ale Schuko všude!

Pokud chceme podrobnější info, máme se obrátit do Prahy. Kdo prkno vyrábí a kdo je kam vyváží? 

Interspar
Zde vše začalo a tak téměř po měsíci jsem zavítal mezi stejné zboží. Nechali jsme si zavolat paní zodpovědnou za daný úsek. Paní si na mne pamatovala a zeptala se zda jsem již vyjádření obdržel. Protože jsem odvětil, že nikoliv vzdálila se aby uspokojila naši potřebu.

Někomu stačí nakouknout!

Během čekání jsme si všimli, že nejen, že zde nechyběla všechna důvěrně známá prkna, ale dokonce některá měla v obalu fotografii na které byla zásuvka pro náš trh schválená.

To, čemu říkam dezorientace spotřebitele!

Ovšem v obale bylo prkno se Schuko systémem!
Po chvilce se pracovnice vrátila s "Certifikátem". Ale ujistila nás, že o tom ví více v Praze. 

Bauhaus
Zde jsme zažili největší překvapení. Zde bylo jedno prkno rozbalené k bližšímu prozkoumání.

 Na toto si určitě klikněte! To stojí za to!

Přivolaná pracovnice úseku nám sdělila (na upozornění, že uvedená zásuvka je z "jiného světa"), že existuje firma, které když zavoláte, tak vám pošle zdarma redukci. Protože tato nevídaná zpráva přišla nečekaně, nebyli jsme na okamžik schopni dalšího dotazu.

Obchod pro kutily má zboží také od kutilů?

Vydali jsme se pro "Prohlášení". V dlouhé chvilce kolega odběhl namátkou prověřit zásuvky v toaletních zrcadlových soupravách do koupelen. Nejen, že Schuko zásuvka nechyběla i v zrcadle, ale u jedné soupravy jsme našli i speciálně "podomácku" upravenou. Úprava spočívala v tom, že ze stávající Schuko zásuvky byly odebrány postranní ochranné kontakty a přibyl kolík.

Koho trápí Schuko nad umyvadlem?

Tedy po elektrotechnické stránce by snad problém nebyl, ovšem po mechanické rozhodně ano. Na obrázku si všimněte postranních výlisků, které jsou u Schuko systému běžné, ale s těží se dají odstranit. Tedy do této zásuvky dostanete opět pouze vidlici Euroschuko.

Líbí se? Ber nebo neber!

Požádali jsme pracovníka o "Prohlášení o shodě". Po chvíli se vrátil, že jej nemá. Máme se obrátit na informace, kde již půl hodiny hledají "Prohlášení" na prkna. Ve chvilce čekání, jsme se zeptali pracovníka, jak odpoví zákazníkovi, když ten namítne, že mu tato zásuvka nevyhovuje. Odpověď zněla, že mu nabídne jiné zboží.
Na informacích jsme místo "Prohlášení" dostali pouze přislíbeno, že vše obdržíme poštou z Prahy.

Závěrem tohoto sdělení, chci upozornit, že kliknutím na příslušný obrázek získáte větší náhled a více informací. Co se týká svědků, mohu sdělit doposud toliko, že jsou to elektrotechnici. Jejich totožnost oznámím orgánům činným v trestním řízení. Nejedná se tedy o žádné pomluvy, nepravdivá tvrzení, ale pouze o konstatování faktů na místě zjištěných.

Otázka pro Vás! Podle obrázků a doložených dokumentů určete zemi původu tohoto "Schukoprkénečka".

Předešlý díl!

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933