Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Průběh zkratového proudu v síti nn


Document Actions
Průběh zkratového proudu v síti nn
Pro návrhy elektrických sítí hrají velkou roli zkratové poměry. Znáte průběh zkratových proudů? Víte, co je tzv. stejnosměrná složka zkratového proudu, která nepříznivě zvětšuje hodnoty zkratů? Co je příčinou vzniku této složky? Pro názorné zobrazení typických hodnot zkratového proudu je dobré znát graf průběhu zkratového proudu.
Komerční sdělení, ze dne: 12.02.2010
reklama

Náhlá změna impedance při zkratu má za následek přechodný děj, protože se náhle vlivem velkého zkratového proudu v prostoru elektrizační soustavy poruší rovnováha mezi magnetickým a elektrickým polem a do nového rovnovážného stavu přechází soustava přechodnými složkami proudu a napětí. Časový průběh zkratového proudu závisí na okamžiku vzniku zkratové poruchy. Tento průběh může vykazovat nesymetrii vůči časové ose s přítomností stejnosměrné složky.


Průběh zkratového proudu

Pro dimenzování elektrických zařízení a nastavení ochran se u zkratového proudu definují tyto charakteristické hodnoty označované symboly:

Ik’’ - počáteční rázový zkratový proud: tj. efektivní hodnota symetrického zkratového proudu bez stejnosměrné složky při vzniku zkratu.

Ikm (ip) - nárazový zkratový proud: tj. první amplituda (vrcholová hodnota) nesymetrického zkratového proudu se stejnosměrnou složkou. Je rozhodujícím kriteriem při kontrole dynamického namáhání zařízení sítě.
Poznámka: pro označení Ikm (uváděno v ČSN) s ev IEC používá symbol ip

Ivyp - vypínací zkratový proud (symetrický) a jeho stejnosměrná složka ia vyp. Je kriteriem pro kontrolu dimenzování vypínačů a jističů.

Ike - ekvivalentní oteplovací proud: tj. efektivní hodnota ekvivalentního, neboli pomyslného symetrického (souměrného) zkratového proudu, který vyvolá za dobu trvání zkratu tk stejné tepelné účinky jako skutečný nesymetrický zkratový proud se stejnosměrnou složkou. Je kriteriem pro posouzení tepelného namáhání zařízení elektrizační soustavy.

Ik - ustálený zkratový proud: tj. efektivní hodnota zkratového proudu (symetrického) po zaniknutí všech přechodných složek. U elektricky vzdálených zkratů (většina praktických případů) je roven počátečnímu rázovému zkratovému proudu Ik’’. U elektricky blízkých zkratů tj. v rozvodech v blízkosti zdrojů s velkými synchronními generátory je Ik < Ik’’ vlivem narůstající vnitřní reaktance synchronního stroje během doby trvání zkratu.


Průběh zkratového proudu na přípojnicích za vstupním jističem, transformátor 630kVA, uk=4%, kabel CYKY 3x240mm2 (3 paralelně), délka 2m, Ik3p“ = 21,48kA, Ikm = 51,04kA. Pozor: v případě uvažovaného zkratu za jističem FA4 pro motor M1 ale nevyhovuje vypínací schopnost použitého jističe k motoru (Icu = 50kA).


Průběh zkratového proudu ve stejné síti při zkratu na koncovém obvodu s motorem, kabel CYKY 4x16mm2, délka 30m, Ik3p“ = 5,83kA, Ikm = 5,85kA

Ing. František Štěpán
Moeller Elektrotechnika s.r.o.

Více informací z oblasti naleznete zde ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933