Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Provozní charakteristiky elektromotorů


Document Actions
Provozní charakteristiky elektromotorů
Zatěžovací charakteristiky jsou závislosti hlavních provozních veličin motoru. Co udává charakteristika naprázdno? Jak velký záběrový moment bývá u motorů s kroužkovým rotorem? Proč vznikají točivé momenty s násobně menšími rychlostmi otáčení a s různým smyslem otáčení? Co je je důležitým parametrem u hřídelí rychloběžných motorů?
Přednášející, ze dne: 8.10.2008


Charakteristika naprázdno udává závislost statorového proudu, ztrát a skluzu motoru bez zatížení na jeho statorovém napětí. Lze z ní usuzovat na kvalitu magnetického obvodu a mechanického provedení motoru. Proud naprázdno má jalovou a činnou složku. Jalová složka budí magnetické pole, činná složka hradí ztráty naprázdno. Poměr mezi jalovou a činnou složkou roste s růstem napětí. Proud naprázdno při jmenovitém napětí bývá asi 25 až 50% jmenovitého proudu (roste s počtem pólů), účiník obnáší asi 0,05 až 0,15, ztráty bývají několik % jmenovitého výkonu. Jsou tvořeny ztrátami mechanickými (třením a ventilací), ve feromagnetiku magnetického obvodu (hysterezními od střídavé magnetizace, Jouleovými od vířivých proudů a přídavnými od drážkování statoru a rotoru a od neharmonického průběhu magnetické indukce ve vzduchové mezeře) a Jouleovými ve vinutí (prakticky pouze od průtoku proudu statorovým vinutím). Skluz naprázdno je téměř nulový.

Zatěžovací charakteristiky jsou závislosti hlavních provozních veličin motoru (výkonu, statorového proudu, účiníku, účinnosti a skluzu) na jeho činném příkonu, odebíraném z napájecího zdroje (sítě) při jmenovitém napětí statoru. Typický průběh těchto charakteristik velkého motoru (12MW, 6kV) ukazuje obr.


Pro větší náhled kliknout.

Časté je též vynášení hlavních provozních veličin motoru (včetně činného příkonu) v závislosti na jeho výkonu.

Momentová neboli mechanická charakteristika uvádí točivý moment motoru v závislosti na jeho skluzu (příp. rychlosti otáčení) při jmenovitém nebo i jiném napět statoru. Obvyklý tvar této závislosti je patrný z obrázku, kde je možno nalézt záběrový moment Mz motoru při skluzu s = 1 a maximální moment Mm, tzv. moment zvratu, při skluzu s = sm, tj. při skluzu zvratu.


Pro větší náhled kliknout.

Záběrový moment a moment zvratu se mění s druhou mocninou statorového napětí, záběrový proud lineárně s tímto napětím a skluz zvratu je na napětí nezávislý.

U motorů s kroužkovým rotorem bývá záběrový moment asi 10 až 20% jmenovitého točivého momentu a moment zvratu při skluzu 1 až 5% přibližně 200 až 300% této jmenovité hodnoty. Momentovou charakteristiku však lze upravit zařazováním činného odporu do obvodu rotoru. Zhruba platí, že při zařazení odporu R2s = (k - 1) R2 do série s fází vinutí rotoru s činným odporem R2 se změní skluzy při stejných momentech k násobně. Zřejmě při

R2s = R2 (1- sm)/sm

bude záběrový moment roven maximálnímu, což je výhodné pro rozběhy s velkým zatížením. Při dalším zvětšování R2s sice točivý moment opět klesá, ale zmenšuje se i záběrový proud, tím klesá zatížení napájecího zdroje a zmenšují se vyvolávané poklesy síťového napětí.

Motory s klecovým rotorem mají momentové charakteristiky odlišné a závislé na již zmiňovaném tvaru rotorové drážky.

Typické momentové charakteristiky indukčních motorů s klecovými rotory:
obr. č. 1 - jednoduchá, obr. č. 2 - vírová, obr. č. 3 - dvojitá (Boucherotova) klec


Pro větší náhled kliknout.


Pro větší náhled kliknout.


Pro větší náhled kliknout.

Příčinou odlišnosti jsou vířivé proudy, které při narůstajícím rotorovém kmitočtu intenzivněji vytlačují proud v úzkých tyčích hluboké klece k povrchu tyčí a tím zvětšují efektivní odpor klece.

Vlivem drážkování statoru a rotoru a existence vyšších harmonických točivého magnetického pole mohou vznikat točivé momenty s násobně menšími rychlostmi otáčení a s různým smyslem otáčení. Tyto momenty se superponují na charakteristiku základní harmonické točivého magnetického pole a vytvářejí tzv. asynchronní sedla.


Pro větší náhled kliknout.

Mimo to mohou vznikat též tzv. synchronní sedla, nezávislá na skluzu, ale na vzájemné poloze statoru a rotoru. Ze synchronních sedel je nejméně žádoucí sedlo při s = 1, zmenšující záběrový moment motoru. Může záběrový moment základní harmonické i převýšit a způsobit, že se motor nerozběhne. Vzniku sedel se zabraňuje vhodnou volbou počtu drážek statoru a rotoru a zapojení vinutí.

U hřídelí rychloběžných motorů je důležitým parametrem kritická rychlost otáčení.

Ing. Ota Roubíček

Tip na literaturu o motorech naleznete zde...

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
BEN - technická literatura s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Máte potíže s příjmem digitálního vysílání? Nevíte jak zapojit váš starý televizor na DVB-T? Máme pro vás tip na knihu, která vás zasvětí do zvláštností příjmu DVB-T. Dozvíte se v ní praktické informace a rady, jak si s digitálním televizním vysíláním nejlépe poradit ...
Technická literatura BEN nechyběla se svým bohatým výběrem zajímavých odborných titulů ani na veletrhu ELOSYS v Trenčíně. Podívejme se, jakou novinku BEN na veletrh přivezl a o jaké tituly byl největší zájem ...
Přetížitelnost je násobek jmenovité hodnoty měřicího rozsahu, který měřicí přístroj snese bez poškození. Bude-li připojen na vyšší napětí nebo bude-li jím protékat vyšší proud, hrozí jeho přetížení a tepelné či mechanické poškození.
Jaká zařízení jsou určená k měření práce elektrického proudu? Jak tato zařízení můžeme rozdělovat a podle čeho? Na jakém principu fungují? Více informací zde...!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933