Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Provedení revize PC sestavy za provozu náhradním postupem


Document Actions
Článek
Počítačové sestavy jsou typickým zástupcem zařízení, která často bývají v nepřetržitém provozu a v době revize je nelze vypnout. Proto se právě jich týká takzvaný náhradní postup měření. Provede-li se měření náhradním postupem, je nutno revizi opakovat základním postupem v nejbližším možném termínu, kdy bude možno spotřebič odpojit od sítě. Jak náhradní postup měření probíhá?
Leoš Koupý, ze dne: 5.06.2015
reklama


Počítačové sestavy jsou typickým zástupcem zařízení, která často bývají v nepřetržitém provozu a v době revize je nelze vypnout. Proto se právě jich týká takzvaný náhradní postup měření popisovaný v kapitole 6.2 normy.

Popišme si jednu z možných variant provedení revize PC sestavy za provozu náhradním postupem.

Obecné zásady

  • Každá součást PC sestavy se eviduje a reviduje jako samostatný spotřebič.
  • Pohyblivé odnímatelné přívody jednotlivých spotřebičů lze evidovat a revidovat současně se spotřebičem. Je však vhodné zajistit kontrolu nad případnými výměnami odnímatelných přívodů (označení přívodu stejně jako spotřebiče, nahlášení výměny přívodu obsluhou a následné provedení mimořádné revize apod.).
  • Při revizích jakékoliv kancelářské techniky obsahující elektroniku se nedoporučuje měřit izolační odpor, stav izolací se zjistí měřením unikajících proudů.
  • Při revizích PC pro externího zákazníka je vhodné požádat o spolupráci uživatele, správce sítě apod.
Prohlídka
  • Prohlídka izolace.
  • Prohlídka zaměřená na stanovení správného měřicího postupu, při které je třeba stanovit třídu ochrany jednotlivých částí PC sestavy, zjistit, které části krytu spotřebičů jsou vodivé a zda jsou spojeny s PE obvodem.
Měření – náhradní postup (ČSN 33 1600 ed.2 kapitola 6.2.2 b)
ČSN 33 1600 ed.2 stanovuje takzvaný základní a náhradní postup měření při revizi. Náhradní postup se používá pro revize spotřebičů, které nelze v termínu pravidelné revize odpojit od sítě a je nutno revizi provést za provozu spotřebiče. Typickým příkladem jsou revize počítačů, serverů apod. Provede-li se měření náhradním postupem, je nutno revizi opakovat základním postupem v nejbližším možném termínu, kdy bude možno spotřebič odpojit od sítě.
  • Měření odporu ochranného vodiče.
Jeden pól zdroje měřicího napětí se připojí pomocí krokosvorky nebo pomocí adaptéru P8030 na kolík PE obvodu nejbližší volné zásuvky a měřicím hrotem vyvedeným z druhého pólu zdroje se prověří spojitost obvodu na všech dotyku přístupných vodivých částech krytů PC sestavy. Je třeba prověřit též spojitost PE vodiče u volných zásuvek UPS.
 
 Obrázek 1 - Ověření spojitosti PE obvodu u PC sestavy za provozu


  • Měření dotykového proudu
Měření je vhodné provést i u částí spojených s PE obvodem. Jsou-li části PC sestavy mezi sebou vzájemně propojeny vedením pro přenos dat, tzn. uzemněny i jinak, než přes PE vodič jednotlivých spotřebičů, pak toto měření nic nevypovídá o bezpečnosti jednotlivých spotřebičů, ale pouze o bezpečnosti sestavy jako celku instalovaného na určitém místě (ČSN 33 1600 ed.2 kapitola 6.2.2. bod b), bb) poznámka 2). To samozřejmě platí pro části spojené s náhodným uzemněním prostřednictvím vedení pro přenos dat. U částí s ničím nespojených se měří skutečný dotykový proud.
 
Obrázek 2 - Měření dotykového proudu PC sestavy



Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933