Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Provedení elektroměrových rozváděčů (rozvodnic)


Document Actions
Provedení elektroměrových rozváděčů (rozvodnic)
Volný trh nám vytvořil několik distribučních společností. Myslíte, že mají stejná pravidla, která byla dána fyzikálními zákony či jednotnými normami? Zapomeňte na to! Na příklad, jaká pravidla u nich platí pro provedení elektroměrových rozváděčů? ...
Václav Macháček, ze dne: 18.12.2008
reklama


Jako příklady rozdílů možno uvést:

  • PRE – ze schémat zapojení přímého měření PRE lze odvodit, že PEN vodič přívodu odbočky k elektroměru je zapojen přímo do svorky elektroměru – PEN vodič prochází přes svorky elektroměru do bytové rozvodnice. PEN svorkovnice (přípojnice) je osazována jen v konkrétních případech (kovové provedení rozváděče).
    ČEZ a E.ON – PEN vodič přívodu odbočky k elektroměru je zapojen do PEN svorkovnice (přípojnice), ze které je proveden i vývod do podružné bytové rozvodnice. Propojovací pracovní vodič mezi elektroměrem a PEN svorkovnicí (přípojnicí) je světle modré barvy – minimální průřez vodiče požaduje ČEZ 6mm², E.ON pak 4mm² Cu.
  • PRE – u nově zřizovaných nebo rekonstruovaných odběrných míst se přijímač HDO zásadně osazuje na kryt svorkovnice elektroměru nebo je modul HDO součástí elektroměru (spojitá montáž). Před přijímač HDO se neosazuje jistič a na elektroměrovou desku ani PEN svorkovnice.
    ČEZ a E.ONspojitou montáž ve svých podkladech neřeší.
  • PRE a E.ON stanovují pro spojovací vedení sloužící k propojení měřících a ovládacích zařízení použití vodičů Cu s jednožilovým plným (pevným) jádrem.
    ČEZ připouští ve výjimečných případech (po předchozím odsouhlasení) i použití laněných vodičů ukončených lisovací dutinkou.
  • PRE vyžaduje uzamykání dveří elektroměrových rozváděčů zámkem v kovovém provedení na trnový klíč 6x6mm s hloubkou zapuštění klíče alespoň 10mm.
    ČEZ a E.ON stanovují vybavení dveří typizovanými rozváděčovými zámky, přednostně doporučují zámek na trnový klíč 6x6mm.

Poznámka: Lze předpokládat, že „typizovanými rozváděčovými zámky“ jsou míněny zámky dle ČSN 35 9756 Závěry a klíče pro elektrorozvodná jádra.

  • PRE – pokud je elektroměrový rozváděč (rozvodnice) vybaven vnitřním krycím panelem elektroměrů, je nezbytné dodržet rozměry a umístění okénka dle nákresu v podkladech, aby bylo možno bez demontáže krycího panelu provést vizuální kontrolu celé měřící soupravy, tj. rozměry (šířkaxvýška):
    • pro jednofázové elektroměry
      180x270mm – spodek okénka 100mm pod vodorovnou osou upevňovacích otvorů přístroje;
    • pro třífázové elektroměry
      180x325mm – spodek okénka 100mm pod vodorovnou osou upevňovacích otvorů přístroje.
  • ČEZ a E.ON - zasklená okénka v odnímatelných krytech nebo dveřích určená pro čtení údajů ze štítku elektroměru nebo spínacího prvku musí mít alespoň dále uvedené rozměry (šířkaxvýška):
    • pro jednofázové elektroměry, časové spínače a přijímače HDO
      100x100mm – spodek okénka 30mm nad vodorovnou osou upevňovacích otvorů přístroje;
    • pro třífázové elektroměry
      120x160mm – spodek okénka 50mm nad vodorovnou osou upevňovacích otvorů přístroje.

    Více informací z oblasti naleznete zde ...

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933