Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Projektová dokumentace ve slaboproudu (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.01.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Projektová dokumentace ve slaboproudu


Projektová dokumentace ve slaboproudu
Co jsou zkratky STS, DUR, DSP, DPS? Jaké znáte druhy slaboproudých dokumentací? Kde se předpokládá výčet všech uvažovaných systémů a základní popis koncepce řešení? Dokumentace pro stavební povolení je zpravidla prvním stupněm, kdy již dochází k rozdělení jednotlivých částí (profesí) do samostatných dokumentací. Samostatnou dokumentací bývá PBZ. Je nutné si uvědomit, že stupeň DPS je vybranou činností z pohledu autorizačního zákona a tento stupeň by měl být stejně jako DSP autorizován, tudíž se jedná o úředně veřejný dokument.
Přednášející, ze dne: 29.01.2014



V kontextu rozdělení systémů do jednotlivých skupin dle obr. 1 se nyní podívejme na vztah vůči jednotlivým stupňům projektové dokumentace.


STS – Ve studii se předpokládá výčet všech uvažovaných systémů a základní popis koncepce řešení vč. poselství do dalších stupňů. Nejpodrobněji by měly být popsány systémy podmiňující stavbu, tedy PBZ a Elektronické komunikace. Naopak nejméně by měly být z bezpečnostních důvodů popsány systémy z oblasti Security (tím není myšleno, že vůbec, alespoň hrubý výčet a normativní doporučení).

DUR – V dokumentaci pro územní řízení se již očekává taková rozpracovanost Elektronických komunikací, aby bylo vyhověno požadavkům vyhlášky č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby a zákonu č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích. Za část ICT je tedy zásadní definice požadavků na dimenzování přípojky SEK (Sítě elektronických komunikací). Za BCT je nutné počítat s připojení na některou z technologií rádiového vysílání rozhlasu a TV (DVB-T,S,C), případně (dnes již běžně) s alternativním příjmem přes přípojku SEK. U Elektronických komunikací se kromě textové části požaduje zakreslení napojovacího bodu, případně návrhu celé přípojky SEK
do koordinační situace. Běžnou součástí dodávky je pak předjednání s jednotlivými operátory SEK. Ostatní systémy z oblastí PBZ a Security jsou v tomto stupni po vzoru studie popsány jen hrubě do souhrnné technické zprávy. Pokud je již k dispozici podrobnější rozpracovanost PBŘS, tak mohou být PBZ více rozpracovány.

DSP – Dokumentace pro stavební povolení je zpravidla prvním stupněm, kdy již dochází k rozdělení jednotlivých částí (profesí) do samostatných dokumentací. Samostatnou dokumentací bývá PBZ. S dokumentací PBZ pracuje hlavně HZS a je požadována již v tomto stupni oproti ostatním systémům poměrně velká podrobnost zpracování.
U rozdělení, resp. podrobnosti Elektronických komunikací a Security jednotný názor nepanuje. V praxi jsou k vidění jednak samostatné dokumentace Elektronických komunikací a Security, tak také dokumentace, ve kterých jsou Elektronické komunikace i Security dohromady. Co je tedy správně. Autor si dovolí tvrdit (a také tak dokumentace vydává), že pokud není požadováno jinak, tak je nejvhodnější standardní varianta zpracovat Elektronické komunikace i Security v jedné dokumentaci s tím, že Security, jako nepodmiňující část stavby, je zpracována pouze v nezbytně nutné míře, jak požaduje vyhláška č. 499/2006, o dokumentaci staveb.

Tím je myšlen maximálně výčet (v rámci technické zprávy) uvažovaných typů systémů, vztah rozvodů a rozhodných zařízení vůči stavební konstrukci a normativní doporučení.  Elektronické komunikace, jako podmiňující část stavby, jsou pak zpracovány dle zmíněné vyhlášky v podrobnosti, ze které je patrné splnění zákonných požadavků na přístup uživatelů v budově/areálu ke službám elektronických komunikací. Předpokládá se nejen textová část, ale i výkresová část s dispozičním řešením a principiálním (přehledovým) schématem vnitřních rozvodů vč. napojení na vnější sítě Elektronických komunikací (přípojka SEK, anténní příjem TV+R+SAT). Je důležité si uvědomit, že tento stupeň slouží „pouze“ pro účely stavebního povolení a je díky povinnosti autorizace autorizovanou osobou úředně veřejným dokumentem.   

DPS – Dokumentace pro provádění stavby je již dokumentací, podle které by mělo být možné vlastní dílo ocenit a realizovat. Z pohledu členění dokumentací se již části PBZ, Elektronické komunikace a Security zpracovávají každopádně zvlášť, byť i zde je občas v praxi možné vidět sloučení Elektronických komunikací a Security v jedné dokumentaci. Argument, že to stejně ve výsledku bude dodávat jedna firma, autor z bezpečnostních důvodů neuznává. Rozsah a obsah je dán vyhláškou č. 499/2006, o dokumentaci staveb.

I zde je nutné si uvědomit, že stupeň DPS je vybranou činností z pohledu autorizačního zákona a tento stupeň by měl být stejně jako DSP autorizován, tudíž se jedná o úředně veřejný dokument. Řešením z pohledu vyšší bezpečnosti je možné využít doporučené rozdělení dokumentací a část Security vydat ne jako DPS, ale jako realizační dokumentaci nebo dokonce ponechat vypracování realizační dokumentace na zhotoviteli díla.  
    


Ing. Tomáš Mikula
projektant datových rozvodů, autorizovaný inženýr

Článek je ukázkou sborníku L.P. Elektro č. 64
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku ve Zdrojích.



S kterým typem slaboproudé dokumentace pracujete nejčastěji?
Diskutujte s námi v níže uvedeném tématu!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.