Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Projekt WAVE 2012


Document Actions
Projekt WAVE 2012
Co to je "WAVE"? Wave je světový mezinárodní závod elektromobilů, tzn. elektrická rallye, která se koná každý rok na podzim v Evropě a připravuje se mezinárodní seriál této soutěže, která se bude jezdit na každém kontinentě podobně jako F1 nebo MOTO GP. Kudy vedla trasa loňského ročníku a zúčastnili se i zástupci z ČR? A s jakým vozem? Kdy bude letošní ročník? Bude trasa závodu stejná jako loni?
Komerční sdělení, ze dne: 12.07.2012
reklama

 

Co to je … WAVE ???
Wave je světový mezinárodní závod elektromobilů, tzn. elektrická rallye, která se koná každý rok na podzim v Evropě a připravuje se mezinárodní seriál této soutěže, která se bude jezdit na každém kontinentě podobně jako F1 nebo MOTO GP.

Podobně jako u rallye Dakar se každý rok jede v Evropě jiná trasa.

V roce 2011 se jela tato rallye z Paříže do Prahy přes Brusel, Německo, Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Rakousko - Vídeň, Brno a Jihlavu.


Trasa ročníku 2011

Celkem se jelo 14 dní, trasa měřila 3.000km a po cestě bylo 30 zastávek ve známých městech, kde se nabíjelo, posádky dělaly různé soutěže pro veřejnost, která se sjížděla v hojném množství z celého kraje. Akcí se účastnili vždy místní, politici, radní, tisk, televize, policie, ekologové a příznivci elektromobility a ekologie. Dále sponzoři a zástupci firem zabývající se těmito obory nebo podnikatelé hledající nové perspektivní směry.

Cílem akce je reakce na nové trendy, kterým elektromobilita určitě je. Dále ukázat, že elektromobil je již dnes plnohodnotné auto a lze jezdit bez kouřících se výfuků. Také to, že pohon do elektrických aut lze vyrobit čistým způsobem.

I motoristický sport směřuje k těmto trendům a tento závod patří k jeho průkopníkům.

Jde o sportovně – ekologicky – politickou záležitost, vzbuzující velký zájem mezi novináři, televizí, politiky, městy, výrobci a byznysmeny nejen v oborech elektromobility a výroby zelené čisté energie. Akce Wave 2011 a zájem veřejnosti potvrzoval, kudy se budou příští trendy ubírat a to na každém kroku.


Trasa ročníku 2012

Pořadatelem závodu jsou Švýcaři, zastoupení známým Louisem Palmerem, který jako první člověk na světě objel elektromobilem svět a je držitelem ceny OSN za ekologii spolu s dalšími významnými oceněními v této oblasti.

V roce 2011 se závodu účastnilo 24 posádek z 9 zemí.

V roce 2012 bude tato účast mnohem silnější.

Česká posádka jela v jednom z nejlepších elektromobilů, jaké se závodu účastnily, co se týče hodnocení plnohodnotnosti vozidla. Za české barvy startovala 100% elektrická Škoda Superb – Super EL. Tento vůz při plném zachování hmotnosti a prostoru dosahuje max. rychlosti 170km/h a dojede na jedno nabití baterií 220km. Tento dojezd lze i prodloužit.

Jde o vůz, který se dá objednat a koupit s platnou homologací.

V roce 2011 závod končil na Staroměstském náměstí v Praze za přítomnosti médií, s tiskovkou pro televizi a tisk v sídle primátora Prahy.

V roce 2012 se tato elektrická Grand Prix pojede z italského Janova přes Amsterodam až do anglického Oxfordu. V Londýně čeká účastníky opět velká tiskovka a audience u královské rodiny. Datum závodu 9. 9. 2012 – 23. 9. 2012.

Pro tento závod se letos plánují 2 až 3 reprezentační týmy za české barvy. Tentokrát nás budou zastupovat piloti na vozech TESLA Roadster.

TESLA je americká automobilka, která se specializuje na výrobu elektromobilů. V současné době vyrábějí nejdokonalejší sériově vyráběné elektromobily na světě. Jejich TESLA Roadster, rovněž zvaná také jako elektrické Ferrari, dosahuje rychlosti 200km/h a dojezd na jedno nabití je 350 až 400km. Doba dobíjení se liší podle zdroje a dá se dobít za 3 hodiny, ale lze i jenom za 20 minut. Z 0 na 100 zrychlí za 3,7s.

Od podzimu 2012 bude v prodeji rodinná 5 - 7 místná verze vozu, která má stejné rychlostní vlastnosti, ale dojezd má již kolem 500km.

Pro účel tohoto závodu sestavujeme:

  • a) Tým české reprezentace
  • b) Kapitál, potřebný pro tento závod

Tyto akce podporuje především ASEP – asociace elektromobilního průmyslu, VUT Brno.

Letošní Wave, bude mít oproti 30 loňským, 44 mediálních akcí a zastavení!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Máte z ploužení autem v městské dopravě či hledání místa k parkování stresové stavy? Neholdujete motorkám a jízdu na kole spojujete s námahou, pocením a nutným převlékáním? Elektrická kola eliminují nevýhody klasických kol a stávají se novým fenoménem v dopravě ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933