Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Projekt ITER a zapojení českých vědců a firem


Document Actions
Projekt ITER a zapojení českých vědců a firem
I přes probíhající protesty protijaderných aktivistů pokračuje výstavba experimentálního termonukleárního reaktoru v rámci mezinárodního projektu ITER. Dočkáme se již brzy prvního reaktoru, který bude mít vyšší výkon než příkon? O tom jsme na AMPERu 2014 hovořili s Milanem Řípou z Ústavu fyziky plazmatu Akademie věd České republiky. Prozradil nám, jak se na projektu podílejí čeští vědci a české firmy.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 2.02.2015
reklama

ITER je projekt připravovaného tokamaku, který se má stát předstupněm ke komerčnímu využití termonukleární fúze v energetice. Jeho výstavba začala v roce 2007 ve městě Cadarache na jihu Francie. Získání první plazmy se předpokládá kolem roku 2020 a spuštění na plný výkon v roce 2027. Cílem projektu je porozumění problematice jaderné fúze, vyřešení praktických problémů s tímto druhem energetiky a umožnění stavby prvních elektráren založených na tomto principu.

V jaké fázi se v současnosti nachází projekt a jak se na něm podílí Češi? Sledujte rozhovor s Milanem Řípou.


Krátce o Ústavu fyziky plazmatu
Je jedním z 53 vědeckých ústavů Akademie věd České republiky. Zabývá se vědeckým výzkumem fyziky plazmatu a jeho aplikacemi. Podílí se na výzkumu a vývoji řízeného termojaderného slučování, využití elektrických výbojů, generátorů plazmatu, interakce plazmatu s jinými skupenstvími hmoty, likvidace odpadů v proudu plazmatu, procesů plazmového stříkání a řešení dalších problémů souvisejících s plazmatem.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933