Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Proč uvažovat protahovací pero CANFOR jako důležitého pomocníka na stavbě


Document Actions
Proč uvažovat protahovací pero CANFOR jako důležitého pomocníka na stavbě
Elektroinstalační trubka je dnes základ. Vedení se pak vtáhne. Moderní instalace se vyznačuje nikoliv posledními výdobytky techniky, ale svou nadčasovostí použití. Z toho logicky vyplývá, že vedení uložená pouze pod omítkou zařazují instalaci do pravěké kategorie. Abychom mohli v budoucnu použít nové technologie, musíme zajistit vyměnitelnost vedení. V případě domovních instalací jde o elektroinstalační trubky. Samotné uložení trubky však neznamená snadné následné protažení vedení...
Karel Herma, Miroslav Minařík, ze dne: 1.07.2016


S kolegou jsme měli možnost vyzkoušet všechna pera CANFOR (určená pro vnitřní instalace) přímo na stavbě. Oba máme s protahování slušné zkušenosti, ale tentokrát nám sekundovali montéři z ElektrikaBrno, kteří mohou protahování vedení označit za svůj "denní chléb". Musíme přiznat, že jakákoliv textová nebo videorecenze nedá tolik, co skutečný test protahovacích per v terénu.


Pokud je dodavatel technologie současně i dodavatelem úložných systémů, navrhuje a instaluje je tak, aby následná vedení správně, rychle a bezpečně uložil. Ovšem v drtivé většině případů někdo tvoří cestu uložení a jiný vedení ukládá. Protáhnout požadované kabely trasou připravenou jiným nemusí být vždy snadné. K tomu, abychom vedení protáhli v co nejkratším čase a někdy abychom je vůbec protáhli, používáme protahovací pera.

Staří praktici i kutilové znají populární možnost za použití vysavače a bavlnky či vaty na provázku, ovšem to je nouzová operace, která se v profesionálním nasazení nedá vždy aplikovat. Po našich testech musíme dát za pravdu referencím této značky, protože jsme vedení protáhli i my. Podívejme se na základní fakta...



Typy protahovacích per CANFOR



Pro větší náhled kliknout!

Ocelové pero Elflex typ 147

je konstrukcí s dvěma pružinami protisměrně pro zabránění paměťového efektu a pero zůstávalo při vtahování v rozmotaném stavu rovné. Je označováno za jednoduché a levné řešení, ale odborníci upozorňují na nebezpečí zkratu, pokud se pero protahuje v blízkosti neznámých vedení.


    Pro větší náhled kliknout!

    Laminátové pero typ 161

    má laminátové jádro ze skelných vláken. Je zvoleno pro odstranění efektu telefonní šňůry po vymotání z navijáku. Průměr pera je 3mm. Oblíbené u elektroinstalatérů zvyklých na silonová (perlonová) pera. U tohoto typu je potřeba s perem zacházet opatrně, není svou konstrukcí tak odolné jako například pera polyesterová.



    Pro větší náhled kliknout!

    Polyesterové pero typ 167

    o tloušťce 5mm včetně pevných koncovek je právem nazýváno univerzálním. Využijete jej jak ve vnitřních rozvodech menších husích krků, tak i ve venkovních chráničkách (do 100mm). Vyrábí se až do délky 60 metrů. Tento typ pera řeší i situace s mnohými náročnými ohyby.



    Pro větší náhled kliknout!


    Polyesterové pero typ 173

    o tloušťce 3mm včetně pevných koncovek. Vyrábí se pouze do 15 metrů. A je určeno pouze pro účel dodatečného dotažení vedení do již z části obsazené trubky.



    Pro větší náhled kliknout!

    Polyesterová přadena typ 176

    o tloušťce 4mm s vyměnitelnými koncovkami. Vyrábí se do délky 30 metrů. Určeno pro bytové instalace do instalačních trubek max 30mm. Možná dodávka samostatného pera nebo včetně odvíjecího stojánku s možností uložení vyměnitelných koncovek.

 


V čem jsou pera CANFOR jiná?
Na stavbách jsme měli možnost srovnání s pery jiných značek včetně noname verzí. Canfor disponuje s přihlášeným patentem konstrukce se slinutými materiály. V praxi jde o spředená polyesterová vlákna se zpečeným (slinutým) povrchem. Spředení do šroubovice zabrání vlnění pera a navíc má tato konstrukce menší odpor tření, proto je protahování snazší (v některých případech vůbec možné).


Co zaznamenáme z naší praxe?
Způsob použití si upraví každý montér dle svých zvyklostí. My měli s sebou všechna pera včetně příslušenství a zkoušeli jsme protahovat různé průměry v různých počtech ohybů. Pokud bychom měli zkušenosti shrnout do krátkého sdělení, pak úspěchem byla správná volba pera a příslušenství. Určitě nazveme odvalovací kladku (rolničku) za stěžejní doplněk, který si poradí s ohyby a nerovnostmi. Pak je důležité vyhodnotit průměr trubky a zaplněnost. A tak pokud byl někde problém, dosáhli jsme cíle jinou kombinací soupravy.


Pro větší náhled kliknout!

Zatahovací punčoška je dalším důležitým příslušenstvím. Pokud chcete rychle a s jistotou vedení protáhnout, pak je punčoška (při správném volbě a nasazení) jedinou možností.


Příslušenství protahovacích per CANFOR
Všechny koncovky pro domovní instalace mají závit M4. Koncovky typů 161 a 176 jsou kompatibilní. Pera jsou opatřena závitem na obou koncích. Použít je tedy můžete kterýmkoliv směrem.
  • Očka (malé, velké)
    základní tvar zakončení pera. U pevných vodičů stačí ohnout žílu a vtahovat.
  • Odvalovací kladka (rolnička)
    možnost na pružině nebo lanku
  • Upevňovací punčoška (pro koaxial, pro CYKY)
    umožní rychlou práci s upevněním vtahovaného vedení a protažení. Při upevňování nenabude průměr vedení!
  • Odvíječ (malý, velký)
    v plastovém a odolném pouzdře. Umožní velice rychlé vytahování i smotávání pera.
  • Madlo
    pro pevné sevření pera k zamezení ohybu nebo poškození pera.
  • Mazadlo (malá a velká varianta)
    ve formě emulze silikonového oleje ve vodě.

Kdo tato protahovací pera přivítá?
Snad každý, kdo něco protahuje a chce opravdu protáhnout. Pera Canfor nepatří mezi levná, ale za to umí to, co se od nich očekává.

  • elektroinstalatér domovních instalací
  • technici informačních technologií
  • montéři anténních systémů

 

Jak pera Canfor zničíme?
Účelem našeho testování nebyl samotný crashtest, ovšem je jasné, že nožem, resp. ostrou hranou kovu k poškození dojít může. Alternativy, kdy se někdo štípačkami splete v žíle a protahovacím peru, řadíme spíše mezi nehody než mezi provozní selhání. Pero je konstrukcí určeno do stejného prostředí, kam ukládáme elektrická vedení, proto nebude výrobcem poskytovaná záruka při použití např. v odpadních rourách, kde se mohou vyskytovat sloučeniny poškozující povrch pera.

 

Kdo nám poradí, jaký typ pera vybrat?
O značku Canfor se na českém trhu stará Jan Kučera (Spínací technika).
Horká linka 602 158 745 funguje dobře.

 

A jaké mají pera CANFOR reference?
Málokdo se chlubí tolika kladnými ohlasy jako Jan Kučera. Proč tomu tak je? Samozřejmě jde o dobrou přidanou hodnotu protahovacího nástroje - to bezpochyby, ovšem před a poprodejní servis českého zastoupení vše umocňuje. V tomto případě se ukazuje výhoda rodinné firmy proti koncernům. Osobní přístup máme rádi asi všichni.

 

Jak pera vypadají živě?
Podívejte se na krátké záběry z našeho testování:


 

Více podrobností najdete na:

www.spinacitechnika.cz

nebo přímo u Jana Kučery na telefonu:

+420 602 158 745.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 16)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Ing. Jan Kučera
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
... jedná se o jaké-si skorobrýle. Ty pokud rozevřete, žárovky se rozsvítí. Nasadíte na místo brýlí a jednoduše pracujete. Nehledáte žádný vypínač ... Být ohnut pod pracovním stolem a pokoušet se trefit šroubovákem, bývá někdy náročnější, než se zdá. Připočítejme k tomu navíc méně světla, než je obvyklé, a úspěch se nemusí dostavit.
Již mnohokrát byla prezentována „zelená“ relé firmy TELE-Haase, která ve svém oboru představují bezesporu světovou špičku a v mnoha směrech určují trendy dalšího vývoje. Výjimkou není ani ...
Nejlepší je se přesvědčit sám na vlastní oči, zda deklarované vlastnosti jsou opravdu pravdivé. Protože jsem poměrně hodně cestující a také používám dost pomůcek vyžadujících elektrickou energii, zajímal jsem se o měnič palubního napětí mého vozu na u nás oblíbených 230V ....
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933