Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Proč si zamilovat pětiřadou voltu od HAGER Electro?


Document Actions
Proč si zamilovat pětiřadou voltu od HAGER Electro?
Slovo zamilovat spojuji především s osobami než s neživými předměty, ale prý je dnes dovoleno všechno. Podívejme se na několik bodů, které jsou u volty zajímavé. Před několika roky jsem prý řekl, že na rozvodnicích již není co vylepšovat. Dnes vím, že se dá vylepšovat vše, co aktuálně žádá nová doba. A to, že se nové technologie množí jako houby po dešti, o tom není pochyb ...
Filip Horáček, ze dne: 12.12.2016


HAGER jako výrobce rozvaděčů a souvisejících přístrojů je od nepaměti vyhlášen praktickými vychytávkami. To ovšem ještě neznamená, že se v tržní ekonomice oddám jedinému výrobci. Podívejme se tedy, proč se zamilovat do multimediální volty.


Nutno předeslat, že s výhledem do budoucna a vývojem nových technologií nelze považovat žádnou rozvodnici za velikostně dostatečnou, protože pokud začneme inovovat a přidávat přístroje, brzy narazíme. Hager k tomuto poznamenává ...
HAGER: ... s voltou zapojíte o jednu řadu modulových přístrojů navíc. Proč mít rozvodnici s pěti řadami? Hlavním důvodem tohoto vylepšení byl neustále se zvyšující požadavek na prostor, vycházející z dodatečných parametrů ČSN 33 2000-4-41 ed.2. Tato norma řeší doplňkovou ochranu pomocí proudových chráničů na zásuvky se jmenovitým proudem do 20A, určených pro používání laiky. Zároveň musí být zajištěn dostatečný prostor pro odvod tepla a místo pro snadnou a precizní montáž. Nová volta s kapacitou 60+10 modulů a se zvětšeným vnitřním prostorem o 30 % všechny tyto požadavky dokonale splňuje. A to vše při zachování svých ostatních předností, které znáte u menších volt.


Pro větší náhled kliknout!


Vydrátovat rozvaděč řemeslně může být pro někoho triviální rutinou, pro někoho noční můrou. Jedním z uváděných důvodů řemeslníků je nedostatek místa. K tomuto faktu HAGER poznamenává ...
HAGER: ... v rozvodnicích volta máte až o 30% více prostoru na kabeláž. A to díky pozměněné konstrukci rozvodnice, která je přizpůsobená snadnému zapojení vodičů a kabelů. Součástí boků skříně jsou příchytky pro vodiče, v kabelové přírubě lze díky prolisům snadno a čistě požadované otvory vylomit.

Věčný rozpor zda svařovanou nebo montovanou konstrukci rozvaděče. Skoro bych řekl, že každá z variant má své určení kam se hodí, ale podívejme se na to, co HAGER uvádí za výhodu v případě sešroubovaných rozvodnic ...
HAGER: ... v rozvodnici volta mohou být díky sešroubovanému roštu všechny DIN lišty vestavěny buďto jako celek, tak i samostatně. Je-li rošt připevněn, stačí pouze odstranit šrouby a vyjmutím nosných pásků zůstávají DIN lišty bezpečně elektricky odizolovány.

Plombuje se také z jiného důvodu než kvůli elektroměrům! Například naše systémy jsou pod plombou zcela pravidelně. Proto možnost plombování přímo z výroby vítám.
HAGER: ... přístrojový kryt lze namontovat pomocí dvou rychloupínacích šroubů bez zdlouhavého šroubování. Navíc máte možnost tento kryt zaplombovat a tím zamezit nežádoucí (a často neodbornou) manipulaci s rozvaděčem. Zvýšený přístrojový kryt vám navíc usnadní montáž rozvodnice. Poskytuje totiž více prostoru pro vodiče v PE/N svorkovnici.


Rovné usazení rozvodnice není problém, pokud vytáhnete z brašny vodováhu. Že vodováha není vaším každodenním nástrojem jako v případě zedníka? To asi nevadí. Hager doplňuje ...
HAGER: ... vestavěná vodováha vám pomůže upevnit rozvodnici přesně. Rozvodnice volta je vybavena vodováhou, čitelnou z čelní i zadní strany. Využijete ji pro zapuštěnou montáž jak do zdiva, tak i do dutých příček. Konec nevzhledným rozvodnicím, zapuštěným viditelně křivě!


Již delší dobu se hovoří o multimediálních rozvaděčích. Z mého pohledu celkem logické. S přibývající elektronikou vzniká potřeba instalačního prostoru čím dál víc. Možná mnozí znáte neuspořádané hromádky různých prvků počítačových sítí. A co se dozvíme od Hageru?
HAGER: ... multimediální rozvodnice umožňuje profesionální spojení a přehledné uložení silových a datových prvků v jediné skříni. Multimediální volta je maximálně prostorná a na jejím vnitřním vybavení a uspořádání si vývojáři v Hageru dali záležet. Multimediální voltu můžete dostat jak ve variantě pro zapuštěnou montáž do zdi, tak pro instalaci do dutých příček.


Jak je taková rozvodnice velká? Mám pocit, že žádná rozvodnice po nějaké době není dost velká :-)
HAGER: ... multimediální volta pojme až 12 modulů. Bez problémů vložíte patch panel, schopný pojmout až dvanáct datových modulů. Tento panel je izolovaně připevněn pomocí speciálních příchytek na DIN lištu nebo na perforovanou desku. K uzemnění slouží dvě šroubová upevnění.
V čem je přidaná hodnota pro instalaci?
HAGER: ... oddělené perforované desky vám usnadní práci? Multimediální rozvodnice má místo jedné celistvé desky čtyři oddělené perforované desky z pozinkovaného plechu. Kabely tak mohou být čistě vyrovnány mezi tyto desky nebo přichyceny pomocí integrovaných příchytek k vestavným zařízením. Každou desku lze jednotlivě odmontovat a díky tomu je osazení a zapojení snazší a flexibilnější.
I když v rozvodnicích často uvažujeme přímé připojení na svorky, v případě datových přístrojů, zvláště dočasně instalovaných, vítám jednofázovou nn zásuvku. V kterých rozvaděčích se objevují?
HAGER: ... volta má místo i pro trojnásobnou zásuvku. Do výsuvného krytu pro kabely je možné objednat jako příslušenství trojnásobnou zásuvku. Všechny zásuvky lze otočit o 90°, což usnadňuje připojení napáječů a kabelů.


Už jste si někdy všimli uškvařených "multimediálních hnízd" v různých skříních, výklencích či krabicích? Přestože se v datových komponentech nic netočí, vzniká ztrátové teplo podstatně vyšší než u jističů. Proto taková multimediální schránka musí větrat!
HAGER: ... v našem případě se jen tak snadno nepřehřeje. V horní a spodní části dveří najdete v multimediální voltě ventilační otvory, které slouží jako "přirozená" klimatizace a díky cirkulaci vzduchu se rozvaděč nepřehřívá.

To bylo několik základních bodů o voltě. Pokud máte co říct k této sérii, budu se těšit v níže uvedeném diskusním tématu. Také se rád něco dozvím.



POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální papírový
katalog se sortimentem rozvodnic volta

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Hager Electro s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933