Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

HROBAŘ: Proč domácí rozhlas na hřišti pískal


Document Actions
HROBAŘ: Proč domácí rozhlas na hřišti pískal
Za mlhavého dne uprostřed listopadu sokolník něco kutil v rozhlasové kabině na sokolském hřišti. Jeho čtyřletý synek pobíhal po kabině, náhle se zachytil drátu od uzemnění zesilovače místního rozhlasu a upadl na zem. Když se otec obrátil k dítěti, uviděl, že leží zkroucené na podlaze. Bylo zmodralé v obličeji, zuby mělo zatnuté a pěstičky pevně sevřené. Co bylo příčinou úrazu a jak to se synkem dopadlo?
Autorský článek, ze dne: 13.01.2017
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

Byl mlhavý den uprostřed listopadu a sokolské hřiště v jednom místě v západních Čechách dokonale osiřelo. Sokolník, který se svou rodinou na hřišti bydlel, neměl celkem co dělat, a tak něco kutil v rozhlasové kabině. Jeho čtyřletý synek Jiříček se motal stále okolo něho. Jak pobíhal po kabině, zachytil se drátu od uzemnění zesilovače místního rozhlasu. Vykvíkl a svalil se na zem. Otec zaujatý nějakou drobnou prací ho okřikl, aniž se otočil. Náhle mu byl však podezřelý nápadný klid a ticho. Proto se obrátil po dítěti a viděl, že leží zkroucené na podlaze. Popadl jej do náruče, ale dítě bylo bez vlády. Zmodralé v obličeji, zuby zatnuté, pěstičky pevně sevřené.

Otec odnesl dítě do bytu, položil je na postýlku a sedl na kolo, aby přivedl lékaře. Měl štěstí, že právě lékař, který bydlel blízko sokolského hřiště, byl náhodou doma.

Lékař přispěchal a zjistil, že srdce chlapce se chvěje tak, jako by bylo zasaženo elektrickým proudem.

Po delším úsilí a odborném ošetření se podařilo hocha probudit k životu a zachránit ho před smrtí.

Lékař hlásil případ veřejné bezpečnosti a ta za účasti odborníka pro elektrotechniku případ vyšetřovala.

Při výslechu sokolník prohlásil, že synek nemohl přijít do styku s nějakým elektrickým zařízením, protože rozhlasová aparatura byla vypnuta a přívodní šňůra není ani zapojena do zásuvky. Zásuvka je na opačném konci místnosti a jinak je v kabině jen vypínač, na který dítě nedosáhne a stropní svítidlo.

Komise šla zjistit situaci do rozhlasové kabiny. Odborník si všiml, že v místě, kde se chlapec skácel, probíhá uzemňovací drát od zesilovače rozhlasové aparatury. Dotkl se drátu neonovou zkoušečkou a hle! Zkoušečka se rozsvítila plným napětím 220V. Záhadou bylo, kde se vzalo toto napětí v uzemňovacím vodiči aparatury, která byla úplně oddělena od elektrické sítě. Dalo to znalci hodně práce než mohl podat veřejné bezpečnosti konečný posudek a vysvětlení.


Uzemnění zesilovače předně nestálo za nic. Jeho odpor proti zemi byl větší než 100Ω. „Nehvízdalo vám to při rozhlase?“ — tázal se sokolníka. „Hvízdalo to šeredně a náš hlasatel se marně snažil nalézt příčinu” — odpověděl sokolník. „Tento druh zesilovače má zpravidla sklon k hvízdání, není-li řádně uzemněn,” doplnil odborník.

Vysokým přechodovým zemním odporem bylo vysvětleno, proč se napětí 220V může udržet na zemnicím drátě, aniž se přetaví příslušná pojistka. Kde však ta pojistka je a odkud se vůbec napětí bere, bylo vysvětleno až na hřišti.

Na hřišti bylo kolem dokola několik dřevěných stožárů a na nich byl jednak světelný rozvod 220V, jednak stará železná svítidla bez žárovek, jednak slaboproudé vodiče pro reproduktory místního rozhlasu. Světelné vedení bylo zapnuto a tedy pod napětím, ačkoli žárovky chyběly a osvětlení bylo naposled v provozu před čtvrt rokem.

U jednoho dřevěného sloupu se utrhla kotva a někdo její lano přehodil přes železné ramínko osvětlovacího tělesa na sloupu. Děti se v létě s velkou oblibou houpaly na konci volně visícího lana. To prohlásil sokolník a svědčilo o tom i to, že kotevní šroub na konci lana byl dokonale ohlazen od dětských ruček.

Při houpání se kotevní lano dřelo o slaboproudý igelitový vodič místního rozhlasu a prodřelo jeho izolaci. Tím byly lano, vodič i železné svítidlo na sloupu navzájem vodivě spojeny. Při listopadových deštích zateklo do svítidla a jeho izolace se poškodila. Elektrické napětí si prorazilo vodivou cestu do železné kostry svítidla a tím i do kotevního lana a vodiče místního rozhlasu.
 
Kdyby k poruše došlo v létě, kdy bylo hřiště stále plné dětí, pak by byl jejich život ohrožen, protože při snaze zhoupnout se na kotevním laně by došlo určitě k vážnému úrazu elektrickým proudem.

V listopadu však na hřišti děti nebyly a tak to odneslo vlastní dítě nedbalého sokolníka. Jak?

Vodič obvodu reproduktorů byl v zesilovači spojen přes kondenzátor s kovovou kostrou, která měla být uzemněna. Uzemnění bylo velmi špatné. Stačilo však k tomu, aby se střídavým napětím 220V probila isolace kondenzátoru a napětí se dostalo na kostru, a tím i na uzemňovací drát. Na přetavení pojistky však již vysoký odpor zemniče nestačil. Uzemňovacím drátem protékal stále proud asi 2A, což bylo 40krát více, než je proud, který je nebezpečný životu.

Rozbor v roce 1959
Na sokolském stadiónu bylo elektrické i rozhlasové zařízení ve velmi zanedbaném stavu. Vodiče osvětlení byly pod napětím i mimo provoz, izolační stav svítidel byl zřejmě špatný a nebyl snad nikdy měřen, utržená kotva stožáru nebyla ani za půl roku opravena a naopak se trpělo, aby na uvolněném sloupu se houpaly na kotevním laně děti. Sloup se mohl snadno skácet!

Uzemnění zesilovače bylo velmi špatné a zemnič byl v zemi patrně dávno rozhlodán korozí. Ani kdyby jeho odpor byl menší, nepřetavila by se příslušná pojistka, protože byla neodborně spravována několika drátky.

Pro sportovní podnik přístupný široké veřejnosti a hlavně dětem, bylo zjištěno závad více než dost!

Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.
 
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se nyní budeme věnovat ozvučení venkovnímu, pokojovému, koupelnovému a ozvučení technických prostor. Do jisté míry lze tento návod také použít pro ozvučení bytu.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933