Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Příprava norem


Document Actions
Příprava norem
Kolik pracovních skupin pracuje na přípravách? Víte kterými důležitými obchodními trendy se zabývají normy technické dokumentace? Informační struktury, dokumentace, grafické značky, dokumentační normy, současný stav a vývoj norem v oblasti IEC a ČSN ...
Josef Rýmus, ze dne: 5.02.2008
reklama

Technickou práci v IEC provádí asi 200 technických komisí a subkomisí a asi 700 pracovních skupin. Technické komise ve své působnosti vypracovávají technické dokumenty se specifickým zaměřením a ty se potom předkládají národním komitétům (členům IEC) k hlasování s cílem jejich schválení jako mezinárodní normy. Celkově se na technické práci IEC podílí asi 10 000 odborníků na celém světě.

Prostředí
Normy technické dokumentace, které vyvinula a které připravuje IEC se zabývají důležitými obchodními trendy, z nichž vyplývá zejména:

  • Dokumentace je součástí výrobku/produktu, systému nebo zařízení (stavby). Uživatelé a společnosti jsou stále větší měrou závislí na komplexních systémech. Poptávka po instalacích nebo systémech, které jsou bezpečné, snadno se provozují a mají snadnou údržbu, stále stoupá.
  • Dokumenty a informace z různých zdrojů vyžadují integraci. Jedním z trendů v obchodním prostředí je, že společnosti se soustřeďují na svoji základní činnost a nakupují výrobky a subsystémy od jiných dodavatelů. Z toho důvodu je kompletní dokumentace složena z několika dílčích souborů, které se vzájemně vyměňují a společně studují.
  • Komplexní systémy v prostředí o více oborech často zahrnují různé techniky, z nichž jednou je elektrotechnika. To vyžaduje koordinované metody a pravidla překračující technické hranice a normalizace v této oblasti musí být stále v kontaktu s podobnými útvary normalizace v jiných oblastech.
  • Celá doba životnosti výrobku, systému nebo zařízení vyžaduje dokumentaci, jejíž dílčí dokumenty spojují jednotlivé fáze doby životnosti. Normalizace v oblasti dokumentace je tradičně zaměřena na požadavky inženýrských prací a výroby. Dokumentům pro pozdější fáze životnosti musí nyní být proto věnováno významnější místo. Vyvstává zřetelnější potřeba, aby informace vytvořené v dřívějších fázích, mohly být snadno znovu použitelné ve fázích pozdějších.
  • Informační technologie mění výrobky, systémy i zařízení a její využívání v předmětech a strojních zařízeních, přispívá k další normalizaci spojení mezi komponenty. O tradiční dokumentaci obvodů lze předpokládat, že se sníží její důležitost. Protože potřeba porozumění celkové funkčnosti zůstává, lze očekávat, že vzroste důležitost dokumentace na vyšší koncepční úrovni (která nemusí být nutně "elektrikářská"). Elektronická dokumentace bude do značné míry buď integrována do výrobku nebo bude dána k dispozici prostřednictvím počítačové sítě.

Další souvislosti naleznete v níže uvedených souvislostech nebo přímo ve sborníku!

 

 

ESiCCO Plzeň zajišťuje mezinárodní spolupráci IEC pro ČR a následné zavádění mezinárodních resp. evropských norem do soustavy ČSN a je zpracovatelem relevantních úkolů TN.
Tento příspěvek je souhrnem činnosti a výsledků technické komise IEC TC 3, která patří k nejstarším komisím v historii IEC a jejím posláním je příprava a tvorba mezinárodních norem a publikací v oblasti „Informační struktury, dokumentace a grafické značky“.
Z pohledu české normalizace a nutnosti aplikace těchto norem je zapotřebí, aby v souvislosti s uváděným nárůstem požadavků, věnovaly české firmy projekční, výrobní nebo dodavatelské sféry ve svém obchodním zájmu pro nastávající časové údobí zvláštní pozornost problematice (kvalitě) zhotovování potřebných dokumentů a dokumentace.


Přednáška je v celé verzi součástí
"Sborníku přednášek LPE číslo 24",
 který lze objednat za cenu 220-Kč (naši čtenáři mají poštovné a balné zdarma).

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933