Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ABB: Principy provozování klasické a systémové instalace


Document Actions
ABB: Principy provozování klasické a systémové instalace
K čemu vedly rostoucí nároky při ukládání elektrické instalace? Z jakých důvodů se začaly vyvíjet různé řídicí systémy a jaké byly výsledky tohoto snažení? Pro porovnání klasické a systémové instalace si můžeme uvést zcela jednoduché příklady pro ovládání svítidel z několika míst. Více zde ...!
Josef Kunc, ze dne: 9.07.2009


Principy provozování klasické a systémové instalace
S rostoucími nároky na elektrické instalace se klasické ukládání vnitřních elektrických rozvodů stávalo stále komplikovanějším. Při vysokých požadavcích na úroveň komfortu a na vysoké počty náročných funkcí spojených s řízením provozu místností i celého objektu se navíc začalo narážet na hranice možností klasických elektrických instalací. Proto se již před několika desítkami let začaly vyvíjet různé řídicí systémy, jejichž cílem bylo umožnit co nejefektivnější využívání energií při maximálním komfortu. Výsledkem tohoto snažení jsou různé řídicí systémy využívající centralizovaného nebo decentralizovaného řízení, buďto jen některých nebo i všech funkcí budov.

To ovšem znamenalo výrazné změny v přístupech k projektování i montáži elektrických instalací. Od přímého silového ovládání jednotlivých spotřebičů se přešlo např. na předávání informací po sběrnicích, což mělo výrazný dopad na způsoby ukládání silových vedení a rovněž i na potřebu silových vedení. Je samozřejmé, že do rozváděčů musí být i nadále instalovány nadproudové ochrany, ochrany před přepětími, proudové chrániče a podobné prvky, ale namísto obyčejných stykačů a jiných spínacích a podobných přístrojů musí být osazovány speciální prvky jako akční členy, systémové a podpůrné přístroje.

Pro porovnání klasické a systémové instalace si můžeme uvést zcela jednoduché příklady pro ovládání svítidel z několika míst. V klasické instalaci pro spínání jednoho světelného okruhu ze čtyř míst potřebujeme použít dva střídavé spínače (řazení 6) a dva křížové spínače (řazení 7). Je tedy nezbytné poměrně složitě propojit všechny spínače a správně je zapojit do silového obvodu, za použití poměrně značného množství silových vodičů. Veškeré ovládání je zajištěno přímo v silovém obvodě.


Pro větší náhled kliknout.

V klasické instalaci, pro dosažení požadovaných funkcí, je nutné vzájemně propojovat spínací přístroje a jimi ovládané spotřebiče silovými vedeními v těchže silových obvodech.

V budově se samostatně spínanými svítidly nebo skupinami svítidel, za použití klasických technik, můžeme dokonce vytvořit jednu společnou centrální funkci pro vypínání. Při správné činnosti se centrálním vypnutím nesmí zabránit případnému opětovnému lokálnímu zapnutí kteréhokoliv z nich. Nestačí tedy vypnutí jističů příslušných světelných obvodů, ani jednoduché vložení několika stykačů či relé. V instalaci se spínači řazení 1, 5, 6, 7 apod. se úloha jeví neřešitelnou. Není řešitelná ani při použití klasických elektromagnetických impulsních relé. Možné je řešení s použitím impulsních relé v elektronické podobě, která jsou konstruována nejen pro obvyklé impulsní spínání, ale také pro vytvoření centrální funkce vypnutí. Tato relé mají dva ovládací vstupy. První z nich je pro známý způsob spínání, kdy každý proudový impuls překlopí relé do opačného stavu. Druhé vstupy všech impulsních relé, bez ohledu na příslušnost ke světelnému okruhu, lze propojit paralelně a společně spínat tlačítkovým ovladačem spínače pro centrální funkci. Jeho sepnutí způsobí překlopení jen těch relé, u nichž byly pracovní kontakty v sepnutém stavu, kontakty ostatních relé zůstanou rozepnuté. Ve schématu zapojené tlačítkové ovladače mohou být ve skutečnosti i několika paralelně zapojenými zapínacími tlačítkovými ovladači, přičemž ovládací obvody impulsních relé mohou být zapojeny v obvodu 230V AC. Ovládací obvody však mohou být napájeny malým napětím, což umožňuje použití vodičů o menších průřezech.

V systémové elektrické instalaci se sběrnicí KNX/EIB příslušnost jednotlivých ovládacích prvků (tlačítkových snímačů) k jim odpovídajícím světelným okruhům není dána přímým silovým propojením, ale softwarovým přiřazením těchto snímačů k akčním členům, které budou vykonávat předem naprogramované příkazy. Veškerá vzájemná komunikace tedy neprobíhá silovým spínáním, ale předáváním telegramů s potřebnými informacemi. K přenosu těchto informací slouží sběrnice, v tomto případě sdělovací kabel se dvěma pracovními vodiči. Pak je ovšem snadné nejen ovládat jednotlivé světelné okruhy, ale vytvářet i centrální funkce.


Pro větší náhled kliknout.

V příkladu naznačené trojnásobné tlačítkové snímače mohou být určeny pro samostatné ovládání všech čtyř světelných okruhů a pro centrální spínání všech těchto okruhů. Jednonásobný tlačítkový snímač může být určen jen pro centrální spínání všech světelných okruhů.

Takovéto jednoduché příklady však nemohou ukázat na zásadní rozdíly mezi klasickou a systémovou instalací.

I v klasických instalacích jsou používány různé elektronické přístroje a systémy specializované na řízení určitého, zpravidla úzkého okruhu funkcí. Každý z těchto dílčích systémů bývá koncipován tak, aby zabezpečil co možná nejkomfortnější ovládání a samozřejmě také úspory energie. Znamená to tedy, že klasickou instalací nemusíme rozumět pouze použití elektromechanických spínačů pro ovládání osvětlení a několik zásuvkových okruhů. Pod tímto pojmem bychom měli rozumět také využití celé škály různých specializovaných řídicích systémů, z nichž každý je určen pro řízení určitého oboru funkcí. Takže jeden systém bude použit pro řízení osvětlení, druhý pro provoz žaluzií, třetí pro vytápění, čtvrtý pro klimatizaci atd. A přestože budou použity ty nejmodernější lokální řídicí systémy, nedosáhneme na vrchol možných úspor provozních nákladů, protože tyto jednotlivé dílčí systémy nedovedou vzájemně spolupracovat a nezabrání zbytečné spotřebě energie.

Kdežto v systémových instalacích bude zajištěna nejen vysoká úroveň komfortu ovládání všech funkcí, ale současně vzájemné propojení řízení všech funkcí, takže se mohou podporovat, mohou spolupracovat. To má často dopad na snížení počtů přístrojů potřebných pro zajištění všech funkcí, ale především na mnohdy až nečekaně vysoké úspory provozních nákladů.

Z praxe jsou známy příklady, podporující toto tvrzení. V jedné lokalitě v České republice jsou vedle sebe dva prakticky shodné rodinné domy. V jednom je použita systémová elektrická instalace KNX/EIB pro komplexní řízení všech funkcí. Ve druhém domě jsou sice použity některé řídicí systémy (systém pro řízení vytápění apod.), které však nedovedou vzájemně spolupracovat. Ukázalo se, že při dodržení veškerých požadavků na komfort bydlení, na dodržování příjemné pohody, v domě se systémovou instalací byla roční spotřeba energie nižší přibližně o 45%. Patrně se v tomto případě jedná o určitý extrémní výkyv od hodnot, které jsou běžně uváděné v zahraničních pramenech – obvykle se operuje s úsporami provozních nákladů celkově kolem 30%. Samozřejmě ve srovnání systémové instalace KNX/EIB oproti instalaci, která je vybavena na sobě nezávislými řídicími systémy, které dovedou řídit jednotlivé funkce obdobným způsobem, jakým jsou řízeny v instalaci systémové – tyto systémy pouze nedovedou spolupracovat. V žádném případě bychom neměli srovnávat systémovou instalaci s instalací, ve které není použit žádný regulační systém.

Co je tedy nejvýznamnější vlastností systémových instalací? Řízení všech funkcí jediným společným systémem anebo zabezpečení spolupráce všech použitých dílčích systémů tak, aby se mohly vzájemně podporovat. Znamená to tedy zamezovat zbytečné spotřebě energie, nepřipustit plýtvání energií a současně zabezpečit maximální komfort při používání objektů vybavených systémovou instalací.

Literatura:
1. Materiály z www.knx.org
2. Studijní materiály asociace KONNEX
3. Časopisy Elektroinstalatér
4. Archiv autora


 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
První vzorky ZONI dorazily ... ABB uvedlo řadu ZONI, s vypínači a zásuvkami. Novinka se postupně naskladňuje a první kusy se šíří. Minulý čtvrtek proběhla dokonce první revize elektroinstalace s novou řadou vypínačů a zásuvek ZONI. A co se děje v elektrikářském zákulisí? Vyjadřují se osobní pocity, očekávání a porovnává se nová řada ZONI s konkurencí, což je samozřejmě důležité a vědomostně přínosné. Cenová strategie je klíčová pro konkurenceschopnost a už známe srovnatelnou cenovou hladinu! Co všechno se dá vyčíst z prvních vzorků, které jsme spěšně obdrželi, popisujeme zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933