Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Primární unikající proud svařovacích zařízení (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.01.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Primární unikající proud svařovacích zařízení


Unikající proud lze definovat jako proud tekoucí z těch částí spotřebiče, které jsou za jeho provozu pod napětím, přes izolace spotřebiče do částí spojených s ochranným vodičem. Měřením velikosti unikajícího proudu se ověřuje stav izolací měřeného zařízení. Měří se proud tekoucí ze síťové části zkoušeného zařízení jeho ochranným obvodem do uzemnění. Tento proud lze zjistit přímo nebo nepřímo. Jak takové měření vypadá?
Leoš Koupý, ze dne: 15.01.2016



Unikající proud lze definovat jako proud tekoucí z těch částí spotřebiče, které jsou za jeho provozu pod napětím, přes izolace spotřebiče (případně jejich poruchy) do částí spojených s ochranným vodičem. Měřením velikosti unikajícího proudu se ověřuje stav izolací měřeného zařízení. Lze jím tedy nahradit měření izolačního odporu v případech, kdy použití měřicího zdroje DC 500 V není z technického hlediska možné. Protože převážná část moderních svářeček obsahuje elektronické obvody, je často měření unikajícího proudu jedinou možností, jak stav izolací svařovacího zařízení ověřit.

Měří se proud tekoucí ze síťové části zkoušeného zařízení jeho ochranným obvodem do uzemnění. Primárním je v normě ČSN EN 60974-4 nazýván z důvodu odlišení od unikajícího proudu svařovacího (sekundárního) obvodu. Tento proud lze zjistit buď přímo – miliampérmetrem zapojeným do obvodu PE vodiče (obrázek 1) nebo nepřímo měřením rozdílu proudů tekoucích pracovními vodiči zkoušeného zařízení (obrázek 2).
                            


Obrázek 1  – Přímé měření proudu tekoucího PE vodičem





Obrázek 2  – Nepřímé měření proudu tekoucího PE vodičem

 
Během měření je třeba dodržet následující podmínky:


Velikost unikajícího proudu nesmí přesáhnout níže uvedené hodnoty:


Praktické provedení měření primárního unikajícího proudu u svářeček připojených k napájením standardní vidlicí 230V/50Hz je totožné s měřením běžných spotřebičů. Kontrolovaná svářečka se připojí přes měřicí přístroj k napájení a uvede se do chodu. Svařovací obvod je ve stavu naprázdno, tzn. je pouze pod napětím, ale neprochází jím žádný svařovací proud. Provedou se dvě měření při opačném připojení pracovních vodičů k napájení (tzn. při prvním měření je v měřicí zásuvce přístroje fázové napětí v levé zdířce, při druhém měření pak v pravé). Pro vyhodnocení se použije vyšší z obou naměřených hodnot Příklad zapojení je na obrázku 3.

Pokud je síťový přívod kontrolované svářečky zakončen trojfázovou vidlicí, potom je nutno pro měření primárního unikajícího proudu použít trojfázový adaptér. Svářečka se připojí k napájení přes adaptér a uvede se do chodu. Svařovací obvod je ve stavu naprázdno, tzn. pouze pod napětím, ale neprochází jím žádný svařovací proud. Měřicí transformátory v adaptéru snímají unikající proud, jehož velikost je zobrazována na displeji měřicího přístroje. Příklad zapojení při měření je znázorněn na obrázku 4 a trojfázový adaptér je vyobrazen na obrázku 5.
 

Obrázek 3 – Měření primárního unikajícího proudu




Obrázek 4 – Měření primárního unikajícího proudu trojfázové svářečky
Pro větší náhled klikněte!

 



Obrázek 5 – Trojfázový adaptér


Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 


Jak měříte unikající proud svařovacích zařízení?
Podělte se s námi o své postřehy v níže otevřené diskusi!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.