Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Primární unikající proud svařovacích zařízení


Document Actions
Článek
Unikající proud lze definovat jako proud tekoucí z těch částí spotřebiče, které jsou za jeho provozu pod napětím, přes izolace spotřebiče do částí spojených s ochranným vodičem. Měřením velikosti unikajícího proudu se ověřuje stav izolací měřeného zařízení. Měří se proud tekoucí ze síťové části zkoušeného zařízení jeho ochranným obvodem do uzemnění. Tento proud lze zjistit přímo nebo nepřímo. Jak takové měření vypadá?
Leoš Koupý, ze dne: 15.01.2016
reklama


Unikající proud lze definovat jako proud tekoucí z těch částí spotřebiče, které jsou za jeho provozu pod napětím, přes izolace spotřebiče (případně jejich poruchy) do částí spojených s ochranným vodičem. Měřením velikosti unikajícího proudu se ověřuje stav izolací měřeného zařízení. Lze jím tedy nahradit měření izolačního odporu v případech, kdy použití měřicího zdroje DC 500 V není z technického hlediska možné. Protože převážná část moderních svářeček obsahuje elektronické obvody, je často měření unikajícího proudu jedinou možností, jak stav izolací svařovacího zařízení ověřit.

Měří se proud tekoucí ze síťové části zkoušeného zařízení jeho ochranným obvodem do uzemnění. Primárním je v normě ČSN EN 60974-4 nazýván z důvodu odlišení od unikajícího proudu svařovacího (sekundárního) obvodu. Tento proud lze zjistit buď přímo – miliampérmetrem zapojeným do obvodu PE vodiče (obrázek 1) nebo nepřímo měřením rozdílu proudů tekoucích pracovními vodiči zkoušeného zařízení (obrázek 2).
                            


Obrázek 1  – Přímé měření proudu tekoucího PE vodičem





Obrázek 2  – Nepřímé měření proudu tekoucího PE vodičem

 
Během měření je třeba dodržet následující podmínky:
  • Zkoušené zařízení musí být napájeno jeho jmenovitým napětím, tedy musí být během zkoušky v chodu.
  • Odrušovací kondenzátory nesmí být odpojeny.
  • Svařovací obvod je ve stavu naprázdno.
  • Zkoušené zařízení musí být izolováno od podlahy a nesmí být připojeno k žádnému uzemnění jinak, než přes měřicí přístroj. Nelze-li tuto podmínku splnit, je nutno měřit proud nepřímo, tj. metodou rozdílu proudů tekoucích pracovními vodiči.


Velikost unikajícího proudu nesmí přesáhnout níže uvedené hodnoty:
  • 5mA u zařízení připojovaných vidlicí do 32A;
  • 10mA u zařízení připojovaných vidlicí větší než 32A;
  • 10mA u zařízení s trvalým připojením bez zvláštních opatření pro PE vodič;
  • 5% jmenovitého vstupního proudu v každé fázi u zařízení s trvalým připojením se zesíleným PE vodičem;
  • Příklady praktického provedení měření primárního unikajícího proudu jsou uvedeny na obr. 44 pro jednofázovou svářečku a obr. 45 pro trojfázovou svářečku. V tomto případě je nutno použít trojfázový adaptér, který dokáže snímat unikající proud.
  • Kontrolovaná svářečka musí být během měření připojena přes měřicí přístroj k napájení a musí být v chodu. Svařovací obvod je ve stavu naprázdno, tzn. je pouze pod napětím, ale neprochází jím žádný svařovací proud.


Praktické provedení měření primárního unikajícího proudu u svářeček připojených k napájením standardní vidlicí 230V/50Hz je totožné s měřením běžných spotřebičů. Kontrolovaná svářečka se připojí přes měřicí přístroj k napájení a uvede se do chodu. Svařovací obvod je ve stavu naprázdno, tzn. je pouze pod napětím, ale neprochází jím žádný svařovací proud. Provedou se dvě měření při opačném připojení pracovních vodičů k napájení (tzn. při prvním měření je v měřicí zásuvce přístroje fázové napětí v levé zdířce, při druhém měření pak v pravé). Pro vyhodnocení se použije vyšší z obou naměřených hodnot Příklad zapojení je na obrázku 3.

Pokud je síťový přívod kontrolované svářečky zakončen trojfázovou vidlicí, potom je nutno pro měření primárního unikajícího proudu použít trojfázový adaptér. Svářečka se připojí k napájení přes adaptér a uvede se do chodu. Svařovací obvod je ve stavu naprázdno, tzn. pouze pod napětím, ale neprochází jím žádný svařovací proud. Měřicí transformátory v adaptéru snímají unikající proud, jehož velikost je zobrazována na displeji měřicího přístroje. Příklad zapojení při měření je znázorněn na obrázku 4 a trojfázový adaptér je vyobrazen na obrázku 5.
 

Obrázek 3 – Měření primárního unikajícího proudu




Obrázek 4 – Měření primárního unikajícího proudu trojfázové svářečky
Pro větší náhled klikněte!

 



Obrázek 5 – Trojfázový adaptér


Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 


Jak měříte unikající proud svařovacích zařízení?
Podělte se s námi o své postřehy v níže otevřené diskusi!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933