Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Převodníky


Document Actions
Převodníky
Převodníky jsou v elektrotechnice určeny pro převod určité elektrické formy signálu nebo jeho hodnoty na jiný typ elektrické formy signálu a jeho hodnoty. Patří k jednomu z nejdůležitějších prvků v moderní elektronice, takže si je pojďme přiblížit ...
Přednášející, ze dne: 25.08.2010
reklama


Jaké jsou základní principy a pravidla pro vzorkování a tvarování signálu a základní typy modulací využívaných při převodu analogového signálu na digitální a digitálního na analogový? Dále probereme převod hodnoty těchto signálů pomocí převodníků buď z digitální (číslicové) na analogovou hodnotu, nebo naopak převod z analogové hodnoty na digitální. Principy těchto převodů patří mezi základní znalosti z oboru elektronických měření. Z digitálně-analogových převodníků probereme převodníky s váhovými rezistory a s žebříčkovou sítí rezistorů. Z analogově-digitálních převodníků probereme komparační, aproximační, integrační a Sigma-Delta převodníky.

Převodníky jsou v elektrotechnice určeny pro převod určité elektrické formy signálu nebo jeho hodnoty na jiný typ elektrické formy signálu a jeho hodnoty. Patří k jednomu z nejdůležitějších prvků v moderní elektronice a jsou používány ve všech elektronických zařízeních, kde se provádí měření a zpracování signálu. Mezi nejpoužívanější aplikace převodníků patří transformace analogového (spojitého) signálu na digitální (číslicový) a naopak. Převodníky se realizují pomocí zapojení potřebných elektronických součástek do elektronického obvodu. Jedna z nejčastějších realizací je ve formě integrovaného obvodu.

Další pojmy a informace z oblasti elektronických měřicích přístrojů naleznete zde ...

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933