Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Přepěťovka - svodič - omezovač? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.03.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Přepěťovka - svodič - omezovač?


Přepěťovka - svodič - omezovač?
Je to bezmála čtyřicet let od doby, kdy se přední výrobci elektroniky i ochrany před bleskem zaměřili na novou oblast - ochrany před tranzientním nebo také impulzním přepětím. Na počátku sice bylo růžkové jiskřiště s průrazkou nebo bez ní, zvonečkové jiskřiště - ochran před vlivem blesku na drátovou instalaci bylo vždy tolik, jako lidských tvůrců. S elektronizací a zavedením impulzního řízení a spínaných zdrojů se objevila nová rizika - elektronika byla citlivější na ...
Edmund Pantůček, ze dne: 15.03.2016



... rušení od spínacích pochodů, ale také byla více ohrožena vnějšími vlivy - především odvozenými od výboje blesku
a velkých vyrovnávacích proudů spojených s tímto výbojem.

Projevila se nutnost řešení jednoduchého, vhodného pro masovou výrobu a také cenově přístupného. Tak mezi lety 1983 a 1984 přišly společnosti s řešením, které spojovalo výkonový varistor se vzdušným jiskřištěm. Byly to DEHNVENTIL VGA 280 a POWERTRAB - oba výrobky si byly blízké koncepcí, výkonem i tvarem.


DEHNVENTIL a POWERTRAB

Mnoho konkurentů nebylo i proto, že vyvinout opravdu funkční jiskřiště, které opakovaně snese bez poruchy nebo opotřebení účinky výboje blesku, znamenalo nalézt technologii výroby z oboru práškové metalurgie slitin wolframu, mědi a dalších příměsí, pochopit a využít dynamiku velkých proudů při vysokých frekvencích (řádově až stovek MHz). Při testování byla některá jiskřiště podrobena takzvané životnostní zkoušce a jejich výdrž byla značná. Jiskřiště v laboratoři odolala bez ztráty výkonu tisícovce testovacích výbojů. Počátkem devadesátých let přišly na trh DEHNport a FLASHTRAB s proudovou kapacitou přes 50kA bleskového proudu.


DEHNventil a FLASHTRAB CTRL

Tak jako se lišilo základní zaměření obou společností, začal se koncem osmdesátých let lišit i vývoj svodičů bleskového proudu - zatímco jedno řešení směřovalo k zapouzdřené konstrukci a využití principu uzavřeného jiskřiště s přerušením následného proudu RADAX FLOW, druhý výrobce zvolil cestu výfukového jiskřiště ARe, ve verzi pro průmysl jako výfukového provedení s deionizačními komorami, pro domácnosti pak zapouzdřeného provedení v ekonomickém rozměru jednoho standardizovaného modulu.


Růžkové jiskřiště



Další inovace v následujícím desetiletí byla spojena koncem devadesátých let s principem AEC a využitím elektroniky - uveden byl systém aktivní energetické koordinace svodiče proudu a omezovače přepětí s tím, že první stupeň byl vybaven monitorem zbytkového napětí na varistorové jednotce a s ním spojenou spouštěcí jednotkou. To umožnilo vyrábět jednotky ochrany před vlivem přepětí pro napěťové hladiny 900 V, 1500 V a 2500 V a synchronizovat je na varistory ochrany pro všechny běžné úrovně napětí bez potřeby oddělovacích tlumivek nebo délky kabelu mezi prvním a druhým stupněm ochrany. Také DEHNVENTIL byl vybaven řídicí jednotkou. Nesmíme opomenout přínos OBO s jeho sendvičovým jiskřištěm - děličem přepětí do sestavy dílčích výbojových komor. Pětiletka po roce 2000 přinesla modulární řešení - přišla kombinace "pevná základna a výměnná hlavice". To znamenalo nejen snazší údržbu, ale také možnost kontroly a měření svodičů bez demontáže rozvaděče.


Zapouzdřené a AEC řízené jiskřiště

Monitory napětí byly použity u otevřených i uzavřených vzdušných jiskřišť - a vedly k zániku potřeby oddělovacích rázových tlumivek - tedy také ke snížení energetické zátěže a především k odstranění proudového omezení v rozvaděčích. Vývoj nových prvků pokračoval s požadavkem na kontrolu svodičů, jejich modularitu a snadnou opravitelnost. Zde byl představen modulární DEHNVENTIL s integrovanou spouštěcí jednotkou - tedy přístroj, který je možno instalovat v koordinaci s varistorovým omezovačem napětí.


DEHNventil Modular a FLASHTRAB Compact
 

Další kompaktní řešení s univerzální základnou bylo představeno pod názvem FLASHTRAB COMPACT. Tento přístroj nabízí rovněž činnost ochrany před vlivem proudu blesku, bez ohrožení instalace následným proudem. Jeho řešení ale vychází z fyziky vysokonapěťového výboje v ionizovaném plynu a zároveň konstrukce nepřipouští vznik následného proudu v jiskřišti díky jeho specifické geometrii. Jako další inovaci tohoto řešení přijímáme technologii SEC - jedná se o zdokonalení celé sestavy jak co do účinnosti, tak i koordinace prvního s druhým stupněm ochran nebo vnitřním předjištěním. Zde proti této technologii stojí vedle DEHNventilu Modular například DEHNvenCI- uzavřené řízené jiskřiště s vnitřním předjištěním.


FLASHTRAB COMPACT a DEHNventil
 

Další obor činnosti představují průmyslové instalace, data a obor měření a regulace. I zde vývoj pokračoval, řešení specifické pro taková použití bude obsahem některého z pokračování. V článku byly použity volně přístupné informace od firem DEHN und SOHNE a PHOENIX CONTACT.


DEHNvenCI a PHOENIX SEC


Tento článek vyšel také v časopise Elektrotechnika v praxi.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.