Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Procera III. Optimalizace rozvodů nn.


Document Actions
procera3_1.jpg
Program Procera III je určen pro návrh, výpočet a kontrolu rozvaděčů a rozvodů v sítích nn. byl vyvinut pro potřeby projektantů a revizních techniků jako univerzální prostředek umožňující práci při respektování řady národních i mezinárodních normativů.
Jaroslav Borovec, ze dne: 13.01.2004
reklama

Unirec o tomto software....
Při svých zvědavých toulkách českým webem jsem narazil na stránkách společnosti Unirec na upoutávku dodávky výpočetního software k optimalizaci rozvodů nn.

Program Procera III
je určen pro návrh, výpočet a kontrolu rozvaděčů a rozvodů v sítích nn. byl vyvinut pro potřeby projektantů a revizních techniků jako univerzální prostředek umožňující práci při respektování řady národních i mezinárodních normativů. Návrhem a výběrem jistících a spínacích prvků podporuje řadu výrobků koncernu GE Power Controls, jejichž knihovnu obsahuje.

Napsal jsem si o něj a o pár dnů později dorazila zásilka poštou.

Úhledné psaníčko prozrazovalo na již omak, co je v nitru za médium. Po rozbalení objevíte dvě diskety a tištěný manuál. Usedl jsem tedy k testovacímu PC. Chvíli jsem hledal, zda na mém stroji ještě naleznu floppy disk 3,5", měl jsem štěstí. Obsah obou disket jsem zkopíroval do nově vytvořeného adresáře. Po té jsem spustil instalaci souborem setup.exe. Instalační program se zeptal na umístění instalace na pevném disku a také na vytvoření zástupců (ikon). Celá instalace mohla proběhnout zhruba do půl minuty.

Objevil se software, který se mnou chtěl komunikovat šesti jazyky, bohužel naším nikoliv (německy, anglicky, francouzsky, španělsky, holandsky, italsky).

Ovšem i tomu, kdo zná nějakou z těchto řečí pouze pasivně postačí jako průvodce český tištěný manuál. Trošku mne zarazil způsob distribuce (pošta, diskety, tištěný manuál), protože uvedené věci se dnes jednoduše stahují z internetu. A když už tedy poštou, pak zřejmě jedno CD s instalací tohoto software, českým manuálem v pdf, Acrobat Readerem ke čtení pdf, by zřejmě stálo méně než dvě diskety.

Manuál byl vytištěn a mnohokrát kopírován, tomu také odpovídala kvalita, ale musím podotknout, že byl čitelný a všechny informace tedy k přečtení.

Co tedy software umí?
Dočtete se, že Procera III provádí níže uvedené funkce v souladu s odpovídajícími evropskými popř. mezinárodními normami....

  • výpočty průřezů kabelů
  • výpočty zkratového proudu a poruchového zemního proudu
  • výběr ochranných a spínacích prvků
  • kaskádové a selektivní řazení
  • použití napájecích zdrojů pro běžný nebo záložní provoz
  • koordinace spínačů, stykačů a tepelných relé s pojistkami a jističi

Zde vidíte náhledy tiskových sestav....

Tento software všemi systémy Windows počínaje Win 3.1. V případě optimální konfigurace se zde hovoří o procesoru 486DX 100MHz (1993) nebo Pentium 75MHz (1994) a 8 a více RAM. Tedy vypadá to, že byl tento software vyvíjen již kdysi..... Podle francouzského certifikátu vidíme datum 1.3.1997.

Ovšem v průvodním dopise se letos píše.....
... Vás informovali o novém softwarovém produktu koncernu GE Power Controls...... ..... připravili jsme pro Vás český uživatelský manuál, který je podrobným popisem jednotlivých funkcí, aplikovaných normativů, a výpočtových postupů.... .... pokud shledáte, že tento program je pro Vaši praxi užitečným přínosem, jsme připraveni Vám poskytnout plnou technickou a aplikační podporu....
Tedy, vzhůru k testům.... !

Závěr
Dnes máme k dispozici mnoho jiných software, ovšem je na "prakticích", tedy vás, našich čtenářích, aby jste se k tomuto nástroji vyjádřili.

Protože my v redakci tento software prakticky nepoužijeme, otvíráme níže uvedenou diskuzi pro ty, kteří tento software již mají a chtějí se podělit o zkušenosti.

Kdo jej nemá, má možnost si o něj požádat níže uvedeným formulářem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933