Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Pravidla "zónování" denního osvětlení


Document Actions
Pravidla "zónování" denního osvětlení
Odstupňování denního osvětlení se vyznačí v projektové dokumentaci s uvedením hranic a účelu využití jednotlivých částí vnitřního prostoru, charakteristiky zrakových činností a jim odpovídajících požadavků na úroveň denního osvětlení (hodnot činitele denní osvětlenosti). Dále se ve skutečné velikosti zakreslí všechna pracoviště ve vnitřním prostoru. Velikost funkčně vymezeného prostoru musí umožnit rozmístění všech pracovišť příslušné zrakové třídy včetně prostoru až do vzdálenosti 1m od hranice...
Komerční sdělení, ze dne: 7.08.2013
reklama

Jsou-li určité zrakové činnosti omezeny jen na část vnitřního prostoru, může se odstupňovat denní osvětlení funkčně vymezených částí vnitřního prostoru podle příslušných zrakových činností.

Takové odstupňování je účelné zejména při bočním denním osvětlení v případech, kdy je možné část vnitřního prostoru v blízkosti osvětlovacích otvorů vyhradit pro činnosti s větší zrakovou obtížností (třídy I až IV podle tabulky 1) a zbytek prostoru využít pro činnosti nižších tříd. Podobně je možné odstupňovat denní osvětlení v půdorysně rozsáhlých vnitřních prostorech s horním, nebo kombinovaným denním osvětlením.

Odstupňování denního osvětlení se vyznačí v projektové dokumentaci s uvedením hranic  a účelu využití jednotlivých částí vnitřního prostoru, charakteristiky zrakových činností a jim odpovídajících požadavků na úroveň denního osvětlení (hodnot činitele denní osvětlenosti). Dále se ve skutečné velikosti zakreslí všechna pracoviště ve vnitřním prostoru. Velikost funkčně vymezeného prostoru musí umožnit rozmístění všech pracovišť příslušné zrakové třídy včetně prostoru až do vzdálenosti 1m od hranice pracovní plochy (viz následující obrázek).



Požadavky na doplňující umělé osvětlení
Předpokládá se, že vyhovuje-li v prostoru denní osvětlení, tzn., jsou splněny požadavky normy, bude se soustava umělého osvětlení navržená v souladu s normou zapínat až po setmění. V průběhu dne není třeba umělé osvětlení používat, pro příslušnou zrakovou činnost postačí denní osvětlení přiváděné do prostoru skrze patřičně dimenzované osvětlovací otvory (okna, světlíky).

Ve vnitřních prostorech, nebo v jejich funkčně vymezených částech se sdruženým osvětlením, musí být dle normy hodnoty udržované osvětlenosti způsobené doplňujícím celkovým, nebo doplňujícím odstupňovaným umělým osvětlením nejméně takové, jaké stanoví norma.

U udržovaných osvětleností 200lx až 500lx včetně se však navýší o jeden stupeň řady osvětleností podle článku 4.1 normy. Jinými slovy - tam, kde v případě vyhovujícího denního osvětlení je dle normy požadována udržovaná osvětlenost 200lx, navyšuje se na 300lx. Analogicky pak 300lx -> 500lx a 500lx -> 750lx.

Ing. Pavel Stupka
Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem


Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 59
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933