Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Pravidla světelných obvodů a jejich ovládání (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.11.2017
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Pravidla světelných obvodů a jejich ovládání


Pravidla světelných obvodů a jejich ovládání
Přestože pravidla pro připojování počtu svítidel na daný obvod jsou zasvěceným elektrotechnikům známá, stále zůstávají některé nejasnosti. A což teprve, pokud jsou ve světelném obvodu zapojeny zásuvky! Co pak? A co jistí samotné světelné zdroje svítidel? Neměla by tam být další pojistka? A co umístění vypínačů? Zeptáme se investora, kde si je přeje umístit? Někteří jazykové tvrdí, že je lhostejné, kterým směrem se u kolébkového vypínače světelný obvod spíná a vypíná. Ale i na to existují pravidla ...
Autorský článek, ze dne: 15.11.2017


... tak si je zopakujme.

Na jeden světelný obvod se smí připojit tolik svítidel, aby součet jejich jmenovitých proudů ne­překročil jmenovitý proud jistícího přístroje obvodu. Jmenovitý proud svítidel se stanoví z maxi­málního příkonu, pro který jsou svítidla typována.


V prostorách s větším počtem světelných zdrojů (pokud není nutné osvětlovat celou plochu současně) se světehié obvody člení na více samostatně ovládaných skupin k dosažení optimální regu­lace osvětlení. Jmenovitý proud ovládacího přístroje nesmí být menší než součet jmenovitých proudů všech svítidel tímto přístrojem ovládaných.

Jsou-li do světelného obvodu zařazeny zásuvky ovládané spínači, nesmí předřazený jistič (pojistka) být na větší jmenovitý proud než je jmenovitý proud spínače a jím ovládané zásuvky. Světelné zdroje se zvlášť nejistí; před nadproudem se jistí jen jejich přívodní vedení. Tam, kde je to z provozních důvodů žádoucí, zřizují se bez zřetele k počtu světelných vývodů alespoň dva světelné obvody, aby při poruše najednom z nich bylo možno zabezpečit alespoň orientační osvět­lení. Jde např. o schodiště vícepodlažních domů, prostory veřejně přístupné, učebny škol apod.


Prochází-li vedení od jednoho světelného bodu k druhému bez krabicových odbočnic, odbočuje se při smyčkovém napojení ve vhodných svorkách, které mohou být součástí svítidla. Spínače pro ovládání světelných obvodů se umísťují u vchodových dveří v místnosti ovládaného světelného obvodu na té straně, kde se dveře otevírají (na straně kliky dveří). Neumožňují-li takové umístění spínačů provozní nebo bezpečnostní podmínky, mohou být umisťovány i jinde (např. na roz­vaděči nebo rozvodnici pro ovládání apod.).


Kolébkové spínače a ovládače se osazují tak, aby do polohy „zapnuto“ bylo nutno stlačit kolébku nahoře. Páčkové spínače se osazují tak, aby se zapínaly pohybem páčky nahoru. To se netýká stří­davých a křížových přepínačů. U zařízení, kde se zřizují světelné vývody a svítidla si volí uživatel (např. obytné místnosti v bu­dovách pro bydlení, vybrané kanceláře v různých objektech apod.), je třeba dbát na to, aby v každé místnosti byl alespoň jeden světelný vývod ovladatelný spínačem u vstupu do místnosti; tento vývod může být zakončen svítidlovou spojkou (na stropě nebo na zdi) a nebo zásuvkou.

Spínače pro ovládání světelných obvodů objektů s upravitelnými byty a byty zvláštního určení pro osoby s pohybovým postižením
Spínače pro ovládání světelných obvodů mají být umístěny u vchodových dveří v místnosti ovlá­daného světelného obvodu na té straně, kde se dveře otevírají (na straně kliky dveří) ve výšce 600 až 1.200mm (přednostně ve výšce kliky dveří) a ve vzdálenosti nejméně 500 mm od pevné přepážky (rohu místnosti). Jen ve výjimečných případech, nevyžadují-li takové umístění spínačů provozní nebo bezpečnostní podmínky, mohou být umisťovány i jinde (např. na rozváděči nebo rozvodnici pro ovládání apod.). U objektů s upravitelnými byty a byty zvláštního určení pro osoby s pohybovým postižením se používá kolébkových nebo páčkových spínačů, které signalizují přechod do nové polohy zvukem, či je hmatatelný.

Více o elektroinstalacích v bytové výstavbě naleznete v této knize!





Komu pravidla světelných obvodů a
jejich ovládání doporučovat a komu ne?
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.