Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Předpisy o zacházení s elektrickým zařízením


Document Actions
book_predp.jpg
Znáte své povinnosti? Jak se dělí obsluha el. zařízení? Znáte bezpečná napětí živých a neživých částí, proti zemi? Co víte o požární bezpečnosti při instalaci a používání tepelných spotřebičů? Bezpečnostní předpisy o zacházení s elektrickým zařízením pracovníky seznámenými ČSN 34 3108.
Milan Bureš, Jaroslav Borovec, ze dne: 31.03.2003
reklama

Vyhrazená zařízení elektro:
Všeobecně se za vyhrazená elektrická zařízení elektro ( dále jen VTZ ) považují ta zařízení, která mohou způsobit zvýšení ohrožení života, zdraví nebo majetku. Proto výrobci, projektanti a provozovatelé mají zvláštní povinnosti, uložené jim předpisy k zajištění bezpečnosti práce u těchto VTZ. Nad dodržováním těchto předpisů dohlíží pracovníci státních orgánů Inspektorátu bezpečnosti práce (dále jen IBP).

Jedná se zejména o tato zařízení:
a/ pro výrobu, přeměnu, rozvod a odběr elektrické energie
b/ určené pro ochranu před účinky atmosférické elektřiny
c/ určené pro ochranu před účinky elektrostatické elektřiny

Základní povinnosti provozovatele:
Zákoník práce a další navazující předpisy ukládají odpovědnému provozovateli elektrických zařízení povinnost zajistit bezpečnost pracovníků při prováděné práci a z výše uvedených důvodů jim ukládá tyto povinnosti:
a/ uvádět do provozu jen ta zařízení, u kterých byl bezpečný a provozuschopný stav zjištěn zprávou o výchozí revizi elektrického zařízení, podle ČSN 33 1500
b/ zajistit provádění pravidelných revizí el.zařízení v rozsahu jak to požadují platné ČSN a to v termínech podle ČSN 33 1500
c/ zajistit provádění revizí el.ručního nářadí podle ČSN 33 1600 v termínech jak to požaduje ČSN
d/ vést o rozvodu el.proudu základní dokumentaci a v dokumentaci podchycovat všechny změny, které nastaly od doby jejího zřízení
e/ zajistit dostatečnou a zejména kvalifikovanou odbornou údržbu a odborné a kvalifikované odstraňování zjištěných závad
f/ zajistit vedení knihy závad pro tato zařízení, zajišťovat jejich odstraňování a provádění oprav zařízení

Povinnosti pracovníků:
Ze zákonů, zejména ze zákoníku práce vyplývají vůči pracovníkům pro odpovědného provozovatele závazné a nikým nazastupitelné povinnosti. Z hlediska VTZ elektro se jedná zejména o tyto povinnosti:
a/ organizace smí pracovníky pověřovat činností na el.zařízení, řízením činnosti, řízením provozování a samostatným projektováním až po splnění všech předepsaných podmínek uvedených pro každou kvalifikaci ve vyhl.č.50/78 Sb.zák.
b/ pravidelně jednou za rok seznamovat všechny pracovníky s první pomocí při úrazech el.proudem
c/ jednou za rok vyškolit dostatečný počet pracovníků pro poskytování první pomoci při úrazu el.proudem
d/ vybavit všechny pracovníky předepsanými pracovními a ochrannými pomůckami a to podle druhu jimi vykonávané práce
e/ vybavit odborné pracovníky pro práci na el.zařízení potřebnými nástroji a měřícími přístroji

Hodnocení elektrotechnických výrobků:
Některé druhy výrobků patří mezi ty druhy zařízení, které by svými vlastnostmi mohly způsobit vážnou újmu na zdraví jednotlivým uživatelům. Za určitých okolností, jako jsou např. havarijní situace, je u elektrických zařízení a předmětů skryto nebezpečí úrazu a požáru a při určitých podmínkách v provozu , kde jsou používány hořlavé a výbušné látky i nebezpečí výbuchu. Z těchto důvodů musí být tato zařízení podrobována kontrolám a schvalování autorizovaných zkušeben, které k daným výrobkům vydávají oprávnění k jejich výrobě. Současně stanovují i kvalitu výrobků, označují je značkou kvality a dohlíží na kvalitu výrobků v průběhu jejich výroby. Řídíme se podle zákona č.22/97 Sb. O technických požadavcích na výrobky, který již vychází z principů evropské legislativy a směrnic evropské unie, a který je rozpracován do nařízení vlády, týkajících se jednotlivých výrobků VTZ. Pro tyto výrobky musí výrobce vystavit protokol o shodě na platné a harmonizované normy ČSN. Ostatní vyčleněné výrobky musí být podrobeny kontrole autorizované osoby nebo autorizované zkušebny. Toto opatření platí i pro dovážená zařízení. Výrobky musí být označeny předepsanou značkou shody podle nařízení vlády č.179/97.

Bezpečnostní předpisy:
Základní bezpečnostní předpisy pro obsluhu a práci na el.zařízeních a v jejich blízkosti stanovují ustanovení norem ČSN 34 3100, ČSN 34 3108 a ČSN 33 1310. Všechny příkazy a nařízení pro obsluhu a práci na el.zařízeních, činnost nebo pobyt v jejich blízkosti musí být v souladu s těmito předpisy a normami ČSN.

Nevyhovující zařízení, která ohrožují bezpečnost musí být opravena. Závady na zařízení, které bezprostředně neohrožují bezpečnost obsluhy a které vyplývají ze změn předpisů musí být až do doby rekonstrukce těchto zařízení provozovány podle místních pracovních, provozních a bezpečnostních předpisů, ve kterých tyto odchylky jsou uvedeny. S těmito předpisy musí být seznámeni prokazatelným způsobem všichni pracovníci provozovatele, kteří mají tato zařízení obsluhovat a na těchto zařízeních pracovat. Nevyhovují-li bezpečnostním předpisům prostory, musí se odpovědný provozovatel postarat o předepsané označení těchto prostorů. Dále musí provozovatel seznámit všechny pracovníky s bezpečnostními předpisy pro daná a obsluhovaná zařízení jakož i proškolit tyto pracovníky z obsahu návodu výrobců. Z udělených znalostí a pochopení probírané látky se provozovatel přesvědčí přezkoušením proškolovaných pracovníků o čemž vede záznam.

Bezpečné zacházení s provozovaným el.zařízením:
Jednotlivé úkony z nichž se skládá obsluha a práce na el.zařízení lze jednoduše nazvat pracovními úkony. Práce může být prováděna podle pokynů, s dohledem, pod dozorem a prokazatelně, kdy organizace musí prokázat záznamem podepsaným pracovníkem a školitelem, že školení a instruktáž byla provedena. O obsahu školení musí být proveden záznam, aby bylo patrno co bylo předmětem poučení. Pouhé předání předpisů byť i na protipodpis se nepovažuje za dostačující. Práce mohou být prováděny pod napětím, v blízkosti zařízení pod napětím a na zařízeních bez napětí. Vypnuté, ale nezajištěné zařízení nelze považovat za bezpečné, aby mohla být zahájena pracovní činnost.

Obsluha zařízení:
zahrnuje do sebe úkony spojené s provozem zařízení, přičemž obsluhující se dotýká pouze:
- jemu k obsluze určených částí
- neotevírá zařízení žádnými nástroji
- nemění trvale zařízení ani jeho zapojení

Obsluhu dělíme na:
- obsluhu jednoduchých zařízení, kterou lze provádět i bez zvláštního zácviku a poučení a na
- obsluhu složitých zařízení, kde se vyžaduje zvláštní instruktáž a zácvik pracovníků

Práce na zařízení:
Vlastní práce na el.zařízení může být konána podle pokynů, s dohledem, pod dozorem, bez napětí, v blízkosti částí pod napětím a pod napětím (práci pod napětím mohou provádět pouze odborní pracovníci). Práce na el.zařízení jsou práce montážní revizní a údržbářské, jakož i práce spojené se zajišťováním pracoviště, a měření přenosnými měřícími přístroji. Některé pracovní úkony musí být provedeny prokazatelným způsobem, kdy organizace musí zajistit pro tyto práce školení, instruktáž, zácvik a.p. a musí být o těchto pracovních úkonech proveden písemný zápis s postupným uvedením jednotlivých manipulací a uvedením doby, kdy manipulace proběhla.

Pro pracovníky s §4 musí být při jejich činnosti na vypnutém a zajištěném zařízení provedeno nezvratné ověření, že zařízení je v beznapěťovém stavu, tím, že ten pracovník, který pracoviště zajišťoval se dotykem vlastní holé ruky dotkne těch zařízení, která jsou vypnuta a zajištěna a tak přesvědčí vedoucího práce o vypnutém a zajištěném stavu. Vedoucí práce seznámí všechny pracovníky s prací, kterou budou vykonávat, seznámí je se stavem zbývajících částí pracoviště, pokud je to zapotřebí tak pracoviště, která jsou i nadále pod napětím označí zkříženými deskami bílo/červeně - pruhovaně - natřenými a pracoviště oddělí např. zábranou s vyvěšením výstražných tabulek podle platné ČSN. Teprve pak svoji pracovní skupinu seznámí s vypnutým stavem a o tom že zařízení je vypnuto a opět všechny přesvědčí a to dotykem vlastní holé ruky na vypnutá zařízení. Elektrická zařízení musí být udržována ve stavu, který odpovídá platným elektrotechnickým normám. Elektrická zařízení, která nejsou delší dobu v provozu, musí být před jejich novým uvedením do provozu prověřena a nově zjištěn jejich bezpečný a spolehlivý provoz. Pracovníci určení k obsluze a práci na elektrických zařízeních a v jejich blízkosti, pokud není stanoveno jinak, musí být starší 15 let a musí mít takové tělesné a duševní vlastnosti, vědomosti, dovednost, zkušenost, zdravotní stav a.p. jakých vyžaduje odpovědnost a nebezpečí jimi prováděných pracovních úkonů. Pracovní činnost až do 18 let se musí provádět pod dozorem. Zdravotní stav těchto pracovníků se prověřuje podle směrnice ministerstva zdravotnictví.

Kvalifikace pracovníků:
Pracovníci bez elektrotechnické kvalifikace se podle jejich kvalifikace dělí na:
- pracovníky seznámené § 3 vyhl. č. 50/78 Sb. zák.:
tito pracovníci mohou obsluhovat jen jednoduchá el.zařízení nízkého a vysokého napětí, tak, že obsluha nemůže dojít do styku s částmi pod napětím Dále mohou tito pracovníci pracovat v blízkosti částí zařízení pod napětím, jsou-li oddáleni od nich na vzdálenost 1 m pro zařízení do 1000 V a 2 m u zařízení s napětím do 35000 V. Na zařízeních pod napětím tito pracovníci pracovat nesmějí, pokud se nejedná o zdroje napětí s bezpečným napětím - podle daného prostoru nebo s bezpečným proudem.

- pracovníky poučené § 4 vyhl. č. 50/78 Sb. zák:
tito pracovníci mohou samostatně obsluhovat jednoduchá el.zařízení všech napětí, pracovat na vypnutých a zajištěných částech nízkého napětí, pracovat v blízkosti nekrytých částí pod napětím a to pro zařízení nízkého napětí ve vzdálenosti větší jak 20 cm s dohledem. Na částech vysokého napětí a velmi vysokého napětí, které je vypnuto a zajištěno mohou pracovat s dohledem a v blízkosti těchto částí pod napětím mohou pracovat pod dozorem ve vzdálenosti podle ČSN 34 3100. Na zařízeních pod napětím tito pracovníci pracovat nesmějí.

Ochrana před možnými úrazy:
Provedení el.předmětů musí již od výrobce odpovídat platným právním předpisům a normám ČSN. Při provozu zařízení musí být údržbářskými zásahy zajištěno, aby zařízení bylo stále udržováno v bezpečném a provozuschopném stavu. Jedná se tu zejména o montáž krytů, pod kterými jsou obnaženy živé části el.zařízení, jakož i udržování označení těchto krytů předepsanými výstražnými blesky.
Ohrožení obsluhy lze výrazně omezit i důsledností a opatrností při práci a ovládání jednotlivých zařízení, dále vizuelní kontrolou zařízení před jejím uvedením do provozu a zejména dodržováním nařízených opatření, která jsou výrobcem uvedena v jeho návodu. Zásadně k obsluhovaným zařízením musí být vždy volný přístup a před každým zařízením musí být minimální manipulační prostor 0,8m. Při přemisťování strojů, pokud tyto stroje a zařízení nejsou pro tyto účely zvlášť konstruovány, musí být vždy důsledně provedeno odpojení od napájecí sítě a to i v případě, že se bude jednat pouze o malé posunutí.

Jakákoliv porucha, závada, nedostatek nebo i dojem o nesprávném chodu zařízení musí být ihned ohlášena příslušnému vedoucímu, který zajistí odstranění závady odborným pracovníkem. Pokud by se jednalo o poruchu, kde je bezprostředně ohrožena bezpečnost obsluhy nebo provozovaného zařízení, musí být toto zařízení, po rozhodnutí vedoucího, ihned odstaveno
z provozu a v případě, že by na zařízení mohl vzniknout úraz elektrickým proudem, tak i toto zařízení odpojeno ve všech pólech od rozvodné sítě. Stejné opatření musí být učiněno i v případě, že by dalším provozem zařízení vznikl požár nebo výbuch a tím možnosti popálení a vzniku hromadného úrazu. Bezprostředně po odpojení zařízení od sítě musí být zahájeny údržbářské zásahy a učiněna taková bezpečnostní opatření, že takto havarované zařízení při zajištění těchto prozatimních bezpečnostních opatření bude schopné dalšího bezpečného a provozního stavu. Takováto zařízení musí být pod dozorem obsluhy a dohledem odborného pracovníka. S provozem takovýchto zařízení musí být seznámeni všichni pracovníci, kteří toto zařízení mají obsluhovat. Termín pravidelných kontrol prováděných odborným pracovníkem určí odpovědný provozovatel.

Neživé části el. předmětů, které se při obsluze musí pevně uchopit holou rukou:

Za tyto části se podle platných předpisů považují:
a/ části el. předmětů, které se při obsluze a práci drží v ruce jako např. ovládací páčky el.předmětů.
b/ části el. zařízení určených výrobcem k obsluze zařízení, tedy to jsou ta místa jichž se má pracovník při pracovní činnosti dotýkat
c/ části el. spotřebičů kterých se pracovník při běžné pracovní činnosti dotýká

Části podle bodu a/
se chrání v místech pro uchopení nebo jsou provedeny jako spotřebiče v třídě izolace II. Pokud jsou tyto spotřebiče v třídě I., musí být pracovníkem před zahájením práce použity ochranné dielektrické rukavice s textilní vložkou

Části podle bodu b/
se chrání v místech pro uchopení izolovanými madly z nenavlhavého a dostatečně pevného materiálu, nebo jsou tímto materiálem vně obloženy

Části podle bodu c/
jsou části, které přímo nesouvisí s elektrickým předmětem, ale pro zvýšení bezpečnosti jsou přesto opatřeny izolačními madly nebo konce různých ovládacích pák jsou opatřeny izolovanou koulí.

Při práci se zařízením však musí být dodržována jedna z nejhlavnějších zásad a ta je, že se záměrně nedotýkáme žádné části spotřebičů, tedy ani jejich neživých části - kostry - těchto el.předmětů. Další zásadou je aby všechna el. zařízení I. třídy byla propojena na ochranný systém rozvodné sítě. Tam, kde jsou prostory mokré, žíravé a s nebezpečím výbuchu, aby tato zařízení byla propojena na ochranné pospojování, které všechna propojená zařízení uvádí na stejný potenciál a tím se snižuje nebezpečí úrazu el proudem, protože všechny části zařízení mají při poruše stejný potenciál.

Bezpečná napětí živých a neživých částí, proti zemi:

Bezpečná napětí živých částí el.rozvodu se dělí na střídavá a na stejnosměrná. Hodnoty napětí jsou odlišné podle jednotlivých prostorů. Prostory se dělí na normální, nebezpečné a zvlášť nebezpečné

 

živé  

neživé

V prostorách normálních je:

- střídavé napětí 

do 50V 

do 50V

- stejnosměrné napětí

do 100V

do 120V

V nebezpečných prostorách je:

- střídavé napětí 

do 25V 

do 50V

- stejnosměrné napětí 

do 60V 

do 120V

Ve zvlášť nebezpečných prostorách je:

- střídavé napětí 

do 12V 

do 25V

- stejnosměrné napětí 

do 25V 

do 60V

Bezpečný proud:
Bezpečný proud se rovněž dělí na proud střídavý a na proud stejnosměrný. Bezpečný proud střídavý nesmí být vyšší jak 3,5mA a bezpečný proud stejnosměrný nesmí být vyšší hodnoty jak 10mA.

Velikosti a působení těchto proudů však lépe pochopíme na těchto příkladech:

Hodnota proudu v mA

Druh proudu

Projev na živý organismus

0,6-2

střídavý

práh vnímání

0,6-2

stejnosměrný

žádný pocit

2-3

střídavý

silnější chvění prstů

2-3

stejnosměrný

žádný pocit

3-5

střídavý

křeče v rukou, lze se ještě pustit

3-5

stejnosměrný

pocit tepla

5-10

střídavý

bolest v prstech, zapěstí, pažích, nelze se pustit

5-10

stejnosměrný

pocit tepla, nelze se pustit

Krokové napětí:
Toto napětí se objevuje kolem zemničů pracovního, ale i ochranného uzemnění. Vzniká tedy průchodem proudu zemí a to na známém zemniči od kterého se toto napětí šíří do okolí až do vzdálenosti 15m, kde pak zaniká. Měří se tedy na zemi ve vzdálenosti dvou bodů o rozměru 1m. Krokové napětí v těchto dvou bodech vytváří určitý potenciál, který je měřitelný voltmetrem. Hodnota krokového napětí je dána druhem zařízení, kvalifikací pracovníků, rychlostí vypnutí. Tam, kde se zařízením mohou přijít do styku pracovníci s §3 a §4 vyhl. č. 50/78 Sb. zák. je pro dobu vypínání nad 1 s tato hodnota 90V pro střídavý proud a 125V pro stejnosměrný proud. Pro dobu trvání pod 1s je tato hodnota 90/√t pro střídavý proud a pro stejnosměrný proud je tato hodnota dána vztahem 125/√t.

Z výše uvedeného tedy jasně vyplývá, že kolem zemničů pracovních uzemnění zřizujeme ohraničení prostoru a tím snižujeme možnost nebezpečí úrazu el.proudem.

Fyziologické účinky:
Fyziologické účinky se na pracovnících zasažených el.proudem projevují buď:
a/ přímo - kdy proud teče vnitřními orgány postiženého
b/ nepřímo - kdy proud teče prostřednictvím el.oblouku po povrchu těla postiženého

Průvodními jevy a příznaky při průchodu el.proudu lidským tělem podle bodu a/ je:

a/ zvonění v uších
b/ záblesky světel a jasných míst před očima
c/ pocit tepla
d/ bolestivé stahy svalstva
e/ dočasné ochrnutí
f/ nepravidelný tep
g/ zástava srdce
h/ bledost
i/ rozechvěnost
j/ pocení
k/ nevolnost

Průvodním jevem při zasažení postiženého el.obloukem, podle bodu b/ je:

a/ popáleniny I. stupně - zrůžovění pokožky
b/ popáleniny II. stupně - zpuchýření pokožky na zasažených místech
c/ popáleniny III. stupně - výskyt příškvarků na pokožce

Pro každý případ je nebezpečné větší zasažení plochy povrchu těla postiženého jak 20%. Dalším nebezpečím při vzniku úrazu popálením je elektrometalizace, nebo-li nasycení kůže částečkami kovu Při déle trvajícím průchodu el.proudu tělem postiženého, dochází k hlubokému bezvědomí. Pro vznik úrazu sehrává velice důležitou roli napětí, odpor lidského těla a čas, po který je postižený v obvodu el.proudu Dále pro vznik úrazu el.proudem sehrává důležitou roli psychofyziologický stav pracovníka, jeho momentální únava, rozčilení, nemoc, věk, vliv alkoholu ovlivňující odpor lidského těla a tím i velikost proudu protékajícího tělem postiženého

Záchranný postup:
a/ vypnout zařízení
b/ vyprostit postiženého
c/ ihned zavést umělé dýchání
d/ ihned přivolat lékaře
e/ ihned uvědomit vedoucího

Před oživovacími pokusy si musí záchrance zjistit:
a/ zda postižený je při vědomí
b/ zda postižený dýchá
c/ zda postižený nemá zástavu srdce
d/ zda postižený nemá krvácení ze žíly nebo z tepny
e/ zda postižený není popálen od el.oblouku
f/ zda postižený nemá na končetinách zlomeniny

Je-li postižený při vědomí, musíme jej uložit do zajištěné polohy, uvolnit mu oděv a případně jej přikrýt teplou přikrývkou. K úrazu el.proudem se musí zásadně dostavit lékař až na místo úrazu, protože se postižený nesmí tělesně a psychicky namáhat. Postiženého nezatěžujeme zbytečným vyptáváním a otázkami co a jak a za jakých podmínek úraz nastal. Naopak pracovníka utišujeme a stále sledujeme jeho stav. Žádné nápoje postiženému nenutíme. Pokud je však vyžaduje, tak poskytneme teplý čaj a u úrazů stejnosměrným proudem podáváme jedlou sodu rozpuštěnou ve vodě. Popáleniny zásadně neošetřujeme, ale pouze je překryjeme čistým sterilním obvazem, který je v každé lékárničce první pomoci.

Není-li postižený při vědomí a ani nedýchá poskytujeme postiženému umělé dýchání metodou z plic do plic, přičemž prvních deset vdechů se provede v intervalu po 1s a každý další vdech se provede v intervalu 4-6s. Umělé dýchání poskytujeme až do příchodu lékaře, během transportu do nemocnice až do poskytnutí intenzivní lékařské péče. V případě, že pracovník má zástavu srdce, tak zaškoleným pracovníkem postiženému provádíme nepřímou srdeční masáž a to stisknutím prsní kosti, směrem k páteři postiženého o 5cm. Stisknutí musíme provádět každou vteřinu. V době, kdy do postiženého vdechujeme, vynecháme jedno stisknutí. Nesmíme zapomenout, že při krvácení z tepny - krev vystřikuje - musíme proto postiženému přiložit na ránu tlakový obvaz, který použijeme i při krvácení ze žíly, kdy krev trvale vytéká z rány. Tento obvaz musíme zásadně přiložit nad ránou.

V případě zlomenin musíme postiženým provést zpevnění končetin pomocí dlahy a to zásadně vždy přes dva sousední klouby.

Buďme si všichni vždy plně vědomí, že poskytnutí první pomoci je naší občanskou povinností a její odmítnutí je trestné.

Úrazový šok:
Každý úraz el.proudem vyvolává u postiženého podráždění celého nervového systému. Tato okolnost zhoršuje psychický stav postiženého a může být i příčinou úmrtí postiženého při zástavě srdeční činnosti.

Příznaky šoku jsou patrny z toho, že postižený je:
a/ nápadně zkleslý
b/ ztrácí síly
c/ objevuje se intenzivní malátnost
d/ objevuje se ospalost
e/ nemá zájem o svůj osud
f/ neprojevuje zájem o svoje okolí

Při úrazovém šoku se tep zeslabuje a zrychluje. Rty jsou bledé až namodralé. Postižený neustále zdůrazňuje svoje bolesti.

Proti působení šoku můžeme působit jedině:
a/ tišením bolestí
b/ tichem
c/ teplem
d/ tekutinami (při zranění břicha nesmíme podávat)
e/ šetrným transportem

Požární bezpečnost při instalaci a používání tepelných spotřebičů:
Všechny elektrotepelné spotřebiče musí být z hlediska používání provozovány tak, aby nebyly příčinou požárů hořlavých hmot, které se vyskytují v jejich blízkosti. Proto je velmi důležité dodržovat návody výrobců, kde jsou uvedeny zejména bezpečné vzdálenosti od hořlavých hmot ve směrech sálání nebo výdechu topného média. Blízké hořlavé hmoty nesmí dosáhnout většího oteplení jak 60oC nad teplotu okolí 20oC +- 5oC, což lze uplatnit pro látky stupně hořlavosti B, C1, C2. Pro stupeň hořlavosti C3 se počítá teplota okolí 35oC.

Některé vzdálenosti těchto spotřebičů od hořlavých hmot jsou uvedeny níže:
- el. olejové radiátory 150mm
- elektrická přímotopná kamínka 150mm
- elektrická akumulační kamna - statické vybíjení 100mm
- elektrické infrazářiče 800mm
- elektrická akumulační kamna - dynamické vybíjení 1000mm
- el. vařiče 200mm

Tyto hodnoty jsou pouze informativní, nutno upřesnit až podle návodu výrobce. Bezpečná oddálení jsou mimo to vyznačena i na tělese spotřebiče.

Používání šňůrových vedení:
Šňůrová vedení se používají na zřízení dočasného rozvodu el.energie, na přechodných pracovištích, pro připojení přenosných spotřebičů nebo na přechodných odběrných místech. Jednotlivé díly těchto vedení je možno spojovat zásuvkovými spoji dostatečně odolnými proti prostředí ve kterém mají pracovat. Jmenovité délky šňůr se při jejich zřizování doporučuje volit z této řady:

2,5 - 5 - 10 - 16 - 25 - 32 a 50 m

Šňůry delší jak 50m musí mít mimo základní ochrany před nebezpečným dotykovým napětím ještě ochranu zvýšenou a to způsobem jak to uvádí ČSN 33 2000-4-41. Šňůrová vedení jednofázová musí být vždy se samostatným ochranným vodičem a musí být tedy třípramenné. Šňůrová vedení na bezpečné napětí musí být vybaveny koncovkami používanými pro tato napětí, t.j.do 50 V. V domácnostech se nesmí používat delších šňůr jak 5m s průřezem 1mm2 a proud do 10A. Pevně připojené šňůry u spotřebičů II. a III. třídy mohou být bez ochranného vodiče.

Šňůrová vedení zřizujeme jako:
a/ pevně připojená
b/ oddělitelná
c/ prodlužovací

Oddělitelné a prodlužovací šňůry musí být opatřeny vidlicí a zástrčkou na týž jmenovitý proud a totéž jmenovité napětí. Dále musí být vybaveny i stejným počtem pólů, shodnými vzory a počtem připojovacích vodičů podle počtu připojovacích pólů.

Ochrana před nebezpečnými účinky statické elektřiny:
Ze základního bezpečnostního předpisu pro pracovníky bez elektrotechnické kvalifikace ČSN 34 3108 vyplývá, že tito pracovníci jsou povinni na tyto úkazy poukázat a odborný pracovník je povinen vznik těchto nábojů omezit a technickým opatřením likvidovat. Náboje se mohou vytvářet jak na technologii tak na obsluze. Elektrický proud je tak malý, že nemůže ohrozit pracovníka úrazem el. proudu. Vznikají zde však jiná nebezpečí a to úlek a elektrická jiskra, která je schopná zapálit výbušnou koncentraci zpracovávaných hořlavých látek.

Vliv na velikost náboje má hmotnost, rozměr, povrchová úprava dotýkajících se předmětů, fyzikálně-chemické parametry látky, permitivita, vodivost, relativní vlhkost, teplota, přítlačné síly, rychlost elektrizačního děje atd.

Náboje mohou na zařízeních vznikat, nebo se na ně přenesou indukcí. Náboje se spolehlivě svádí do země, pokud odpor svodu je alespoň 1 000 000Ω (ohmů).

Z výše uvedených důvodů tedy pro všechna pracoviště platí, že náboje z technologie a pracovníků se musí odstraňovat.

U technologických zařízení se to řeší jejich uzemněním, ionizací vzduchu a zvlhčováním vzduchu. U pracovníků se to řeší vhodným oblečením. Toto má rozhodující význam právě v prostorách s nebezpečím výbuchu. Zde je třeba si uvědomit, že podle tříd citlivosti hořlavých látek, dělíme tyto látky na 6 tříd, kdy nejnebezpečnější je vodík jehož min.zápalná energie je 0,011mJ ethylén má min.zápalnou energii 0,07mJ a methan 0,28mJ.

Z těchto hodnot je zřejmé, jak je důležité se těmito úkazy a nebezpečím zabývat a včas je ze zařízení a osob odstraňovat

Polohy ovládacích částí u el.předmětů:
Pro snadnost obsluhy a mechanické pamatování si určitých pohybů si vyžádalo řešení situace i u rozmístění ovládacích tlačítek. Zásadně se tlačítko STOP umísťuje vlevo a dolů nebo u ovládání směru otáčení vlevo - vpravo doprostřed mezi tyto tlačítka. Toto platí i pro umístění tlačítka zvedání - spouštění. Je-li ovladač opatřen páčkou, pak tah k sobě znamená zvedání a od sebe znamená spouštění.

Rozmístění ovládacích tlačítek bylo určeno podle ergonomických podmínek odpovídajích běžně vykonávané lidské činnosti

Barva ovládacích tlačítek:

Pokud se na zařízení použije jedno společné tlačítko tak jeho barva musí být ČERNÁ nebo ŠEDÁ

Červené ovládací tlačítko se používá pro činnosti v případě nebezpečí. Ji-li toto tlačítko hřibkového provedení, jedná se o tlačítko s funkcí NOUZOVÉHO ZASTAVENÍ. Tlačítko ŽLUTÉ ŽLUTÉ se používá k zásahu proti změně, případně k návratu jednotek do výchozích poloh. Tlačítko ZELENÉ se používá jako tlačítko startovací, MODRÉ a ČERNÉ bez zvláštního významu. BÍLÉ tlačítko lze použít pro vypínání jen v případě, že neslouží jako bezpečnostní vypínání.

Světelná návěští mají tyto barvy:

Signální kontrolka ČERVENÉ barvy je určena pro nebezpečí nebo poplach, ŽLUTÉ barvy je určena jako výstraha, kontrolka ZELENÉ barvy je určena pro signalizaci bezpečné funkce, signálka BÍLÁ k signalizaci, že zařízení je mimo funkci, ale popřípadě i ve funkci a MODRÁ , se používá podle potřeby a nemá žádný zvláštní význam.

Revize elektrických zařízení:
Revize elektrických zařízení musí být provozovatelem prováděny v předem stanovených lhůtách. Bez provedení výchozí revize nesmí být el.zařízení uvedeno do provozu. O lhůtách revizí rozhoduje vliv daného prostředí. Revizní lhůty jsou půlleté, jednoleté, dvouleté, tříleté, čtyřleté a pětileté. Za dodržování a provádění revizí odpovídá odpovědný provozovatel. Součástí revize jsou rozvody el. instalace, stroje, technologická zařízení, zdvihadla, svářecí zdroje, spotřebiče, elektrické ruční nářadí I., II., a III. třídy.

Revize el. ručního nářadí se provádí ve zkrácených revizních lhůtách podle třídy spotřebičů a třídy používání spotřebiče. Tyto revizní lhůty jsou jeden měsíc až osm měsíců. Rovněž tak i svařovací zdroje mají svoje předepsané revizní lhůty, které se řídí revizní lhůtou podle prostředí ve kterém pracují. Navíc pak pracovníky el.údržby musí být prováděny předepsané kontroly a to jednou za půl roku.

Výchozí revize musí být u provozovatele uložena po celou dobu užívání zařízení. Periodická revize se ukládá vždy podle předepsané periodicity nejméně do vyhotovení následné zprávy o pravidelné revizi.

Pro revize platí ČSN 33 1500, ČSN 33 1530, ČSN 33 1600, a pro výchozí revize el.zařízení platí ČSN 33 2000-6-61.

V závěru revizní zprávy musí být uvedeno, zda elektrické zařízení je z hlediska bezpečnosti schopné provozu. 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933