Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Poznatky při provádění revizí v jednoúčelových objektech (2.)


Document Actions
Poznatky při provádění revizí v jednoúčelových objektech (2.)
Nezapomínejme na umývací prostory a podmínky pro instalaci osvětlení nad umývadlem nebo ... Pračka stojí prakticky hned vedle vany. Tento problém vzniká hlavně při rekonstrukcích stávajících koupelen třeba v ... V průmyslu se u některých výrobních procesů bez vody neobejdeme. Proto opět musíme mít stanoveny vnější vlivy. Jinak nemůžeme správně stanovit, zda krytí nainstalovaných spotřebičů, motorů, krabic atd. odpovídá působení vnějších vlivů a je dostatečné pro dané působení vody.
Milan Dolenský, ze dne: 2.02.2012
reklama

V objektech pro bydlení se setkáme s působením vody a vlhkosti především v koupelnách a bazénech, které mohou být i součástí sauny. Zde musíme kontrolovat především instalované zařízení jeho napájecí napětí způsob instalace a především vzdálenosti dané zónami. V malých koupelnách je někdy problematické dodržet vzdálenost 60cm (zóna 2) u zásuvky, která je většinou určena pro připojení pračky.


Obr. 4: Požadavky výrobce zařízení (nábytku určeného do koupelny – umývacího  prostoru)  
nutnost dodržení podmínek instalace a využití.    
 

Pračka stojí prakticky hned vedle vany. Tento problém vzniká hlavně při rekonstrukcích stávajících koupelen třeba v panelových domech. Při instalaci vířivých van, sprchových koutů s osvětlením atd.  Zde se jedná o výrobky a my musíme postupovat při montáži a instalaci podle pokynů výrobce. Při revizi musíme mít montážní pokyny výrobce abychom věděli jasně, co výrobce daného zařízení (výrobku) požaduje. Předcházíme tím zbytečným dohadům. Nejlépe je se setkat při instalaci s odbornou firmou provádějící montáž, abychom viděli i způsob jakým bylo provedeno třeba doplňující ochranné pospojování – průřez, materiál, způsob připojení atd. ( ČSN 33 200-5-54 ed.2).

Nezapomínejme na umývací prostory a podmínky pro instalaci osvětlení nad umývadlem nebo dřezem v kuchyni. Tyto informace najdeme v ČSN 33 2130 ed. 2.Co se týče bazénů, je to opět problematika zón, jejich rozměrů omezení instalace jenom na nezbytně nutná zařízení.


U velkých veřejných bazénů se bazénová technologie nachází v technickém zázemí (obslužné kolektory), kde je vše provedeno tak, že jsou části propojující technické zázemí a prostor bazénu ,kam má přístup veřejnost propojeny téměř jenom potrubím, které je ve většině případů z nevodivého materiálu. Co se týče pospojování, lze říci, že se jedná o téměř nejdůležitější ochranné opatření v těchto prostorech.

Jedná se o ochranné pospojování - tj. vyrovnání potenciálu za účelem bezpečnosti. K tomuto účelu slouží tzv. ekvipotenciální svorkovnice (ekvipotencialita - tj. stav, ve kterém mají vodivé části v podstatě stejný elektrický potenciál. Tyto termíny jsou podrobně definovány v ČSN IEC 60050 – 195, Mezinárodní elektrotechnický slovník.

V průmyslu se u některých výrobních procesů bez vody neobejdeme. Proto opět musíme mít stanoveny vnější vlivy. Jinak nemůžeme správně stanovit, zda krytí nainstalovaných spotřebičů, motorů, krabic atd. odpovídá působení vnějších vlivů a je dostatečné pro dané působení vody.


Obr. 5:  Pospojování rozváděč - bazénová technologie

Technologické provozy vodáren např. vodojemy, čerpací stanice, vrty, přerušovací komory atd. mají své  specifické požadavky na způsob a provedení elektroinstalace. V jistém ohledu ještě agresivnější prostředí můžeme očekávat u čerpacích stanic odpadních vod a čistíren odpadních vod, kde je působení vnějších vlivů ještě kombinováno například chemickou agresivitou, která se tvoří v uzavřených jímkách. Tyto agresivní výpary působí především na kovové konstrukční prvky elektroinstalace – lávky, žlaby nosné systémy. V některých případech nastane situace, kdy je tento prostor navíce definován jako prostor s nebezpečím výbuchu, BE3N2  Nebezpečí výbuchu hořlavých plynů a par, kde musí být provozovatelem určeny navíc ještě nebezpečné prostory dle NV č. 406/2004.


Obr. 6: Ekvipoteciální svorkovnice – bazénová technologie

 


Obr. 7: Pospojování potrubí topení a ohřevu vody - bazénová technologie

 


Obr. 8:  Působení vody – strojní zařízení – ČSN EN 602 04 -1 ed.2

A na závěr stojí za připomenutí, že pokud se jedná o strojní zařízení, musíme problematiku působení vody a vlhkosti ještě řešit ve vztahu s ČSN EN 602 04 -1 ed.2. Tato norma se zabývá bezpečností strojních zařízení a požadavky na  ochranné i pracovní pospojování jsou uvedeny v čl. č.8. 

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 49

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Podívejme se zblízka na detail spojení letošní novinky českého výrobce KOPOS Kolín. Jak se v detailu spojují kanálové žlaby Jupiter? Minutový videospot vám dá jasnou představu o jednoduchosti spojení ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933