Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Pootočená zásuvka dvojzásuvky!


Document Actions
abbsik_1.jpg
Překvapení je tu! Vývoj se nezastavil aneb "Stále stejné, ale přesto nové". Důvěrně známým výrobkem, který prošel kompletním inovačním procesem, je dvojnásobná zásuvka. Nový kvalitní přístroj (16A, 250V AC) typové řady 5513 osazený bezšroubovými svorkami pro průběžnou montáž jistě upoutá každého....
Tým portálu Elektrika, ze dne: 5.05.2004

Oceněný exponát Stavebního veletrhu ELEKTRO 2004.

Zásuvka dvojnásobná, typová řada 5513. Důvěrně známým výrobkem, který prošel kompletním inovačním procesem, je dvojnásobná zásuvka. Nový kvalitní přístroj (16A, 250V AC) typové řady 5513 osazený bezšroubovými svorkami pro průběžnou montáž jistě upoutá každého pracovníka v oboru elektroinstalací.

Co však nejvíce zaujme uživatele především, je jiné umístění dutinek zásuvky. Teprve po nasazení krytu je zřejmý jejich účel. Vrchní dutina je natočena. Tím je spolehlivě zaručeno bezproblémové a bezpečné zasunutí dvou tzv. flexovidlic s bočními vývody, které se u domácích spotřebičů často používají. Boční vývody si nijak nepřekážejí a přívodní kabely spotřebičů směřují vedle sebe volně dolů. U některých dvojnásobných zásuvek, které mají společné nebo neoddělené dutiny, je to prakticky nemožné.

Tuto progresivní výhodu ocení nejvíce koncoví uživatelé. Nová konstrukce plošného třmenu zvyšuje celkovou tuhost přístroje, což je velká výhoda v případě mírně zapuštěné krabice. Zásuvka se montuje do elektroinstalačních krabic o vnitřním průměru 68 mm, shodně se známou typovou řadou 5512. Zvýšena je i bezpečnost vlastního přístroje proti nebezpečnému dotyku při sejmutí krytu zakrytováním vrchních částí dutinek a připojovacích svorek. Spodní přívod vodičů umožňuje snadnější manipulaci s vodiči i s přístrojem při jeho montáži do elektroinstalační krabice.
Tato nová přelomová řada dvojzásuvek splňuje samozřejmě příslušné evropské a české normy a požadavky elektrotechnických předpisů na přístroje pro elektroinstalaci a je v souladu se zákonem 22/97 Sb. (Prohlášení o shodě) a jeho novelou 71/00 Sb. Shodu ověřil český zkušební úřad EZÚ Praha.

Nová dvojnásobná zásuvka je zařazena v nejrozšířenějších a nejoblíbenějších designech Tango, Element, Time. Objednací čísla zásuvek 5513 jsou uvedena v katalogu 2004 na str. 43, 54, 64. Vlastní přístroj dvojnásobné zásuvky doplňuje novou generaci domovních elektroinstalačních přístrojů typové řady spínačů 3559 a zásuvek 5519 s bezšroubovými připojovacími svorkami, které byly uvedeny na trh v roce 2003 a v průběhu roku plně uspokojily progresivní elektromontážní firmy. (Pozn.: tyto spínače a zásuvky s bezšroubovými svorkami získaly první cenu v soutěži ZLATÝ AMPER na 11. mezinárodním veletrhu elektrotechniky a elektroniky AMPER 2003.)

Miloš Šikola

Recenzi katalogu ABB naleznete zde....

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Občas se setkáváme s dotazy, zda ještě vyrábíme "ty" zásuvky a vidlice na jiná napětí než na jmenovitých 250V AC. Odpovědí je, že vyrábíme a dokonce jsme celou řadu inovovali.
Jak všichni víme, na trhu existuje velké množství designů domovních vypínačů a zásuvek. Ovšem napadlo vás již, jak jsou tyto přístroje dostupné pro neodbornou veřejnost?
Podívejte se na vidlice a zásuvky v kaučukovém pouzdru společnosti ABB.  ...gumové vidlice a spojky, jsou zajímavé svou mechanickou odolností a některé z nich také svým poměrně vysokým stupněm krytí před vniknutím cizích těles nebo vody.
....celotýdenní certifikační kurs zaměřený na práci se softwarem ETS a programování systémových elektrických instalací EIB. Celá řada zájemců z ČR již naším prostřednictvím absolvovala takovéto kursy nejdříve v Německu....
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933