Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

POVÍDKA: Kterak lakomý stolař vyzrál nad proradným revizákem


Document Actions
POVÍDKA: Kterak lakomý stolař vyzrál nad proradným revizákem
Revize je pro někoho dobrý byznys, pro jiného každodenní dřina. Rutinné odhalování závad, komunikace s klienty, obhajování ceny z revizi. Konkurence v této činnosti není vůbec malá. I přes stálé přezkušování se objevují lidé, kteří snadno podlehnou vidině snadného zisku ...
Miroslav Minařík, ze dne: 29.07.2007
reklama

Mladý stolař Roman jakoby svému otci z oka vypadl. Lakomec. Pro korunu si nechal koleno vrtat.
Jednoho dne se objevil v dílně zákazník, který reklamoval kuchyň zde vyrobenou. Roman ho neuváženě v časovém stresu vykázal za hranice firmy a odkázal ho na běžné reklamační postupy. Netušil však, že panímáma, pro kterou byla kuchyň vyrobena sedí na Živnostenském úřadě. Chování podobným způsobem je v tržní ekonomice nepřípustné a v tomto případě lze označit za malou sebevraždu.


Celá situace nebyla zase tak horká. Ale je pravdou, že stolař za několik týdnů dostal obsílku na kontrolu dokladů souvisejících s jeho živnostenskou činností.
Večer zasedl s ženou nad  doklady, aby závěrem zjistili, že chybí pouze pravidelná revize elektrických spotřebičů a strojů ve stolařských dílnách.

Roman volá do místní elektrofirmy pro zajištění tohoto úkonu. Revizní technik se dostavil odpoledne a začal hrubou prohlídkou pro předběžné stanovení ceny. Svižným tempem za doprovodného technického komentáře nedostatků se dostal zpět k vratům zhruba za půl hodiny. Romanovi oznámil viditelný počet nedostatků, předběžnou dobu zpracování a cenu.


Co to je za blázna! Zvolal Roman po té, co zaklapla vrata. Ten člověk se pomátl, vadí mu piliny, vzdálenost strojů, rozvaděče ... To to tady můžu rovnou podpálit a jít se oběsit! Tak to tedy ne!

Roman rychle spěchal na radu za svým zkušeným otcem. Vy mladí jste nepoučitelní! Proč se se mnou neporadíš hned? Spustil otec. Zavolej Lojzovi a máš revizi hned a určitě za polovičku.

Ráno přišel Lojza revizák, který dílnu také prošel a také oznámil výsledky. Zprvu však oznámil cenu. Nebyla zdaleka ani třetinová. Však výčet nedostatků se podobal tomu předchozímu. Roman na nedostatky zareagoval takto: "Zde máš požadované peníze a chci hned pozitivní zprávu, musím rychle na úřad ..." Lojza když viděl tolik šustících bankovek, poškrabal se na hlavě a rychle souhlasil. Pustil se do vlastního měření hned, aby mohla být revize večer mezi ostatními doklady.

Tehdy Roman na ŽÚ dopadl dobře. Včetně té reklamace, kterou vyřídil jako mimoděk také. Na náměstí se potkal s prvním, tím drahým revizním technikem, kterého odmítl. Technik se slušně optal, zda bude tu revizi potřebovat. Roman se na něj osočil, že je drahý a vymýšlí si závady. Pane, svou práci dělám již dlouho a za svým názorem si stojím. Stav, který jsem viděl je katastrofální. Zařízení nelze označit za bezpečné provozu!

Ale lze! zazubil se Roman. Z povzdálí ukázal revizní zprávu. A za třetinovou cenu! dodal.


Revizní technik se však usmál a a se slovy "Hodně štěstí" se otočil a zamířil na své pracoviště.

Jak jste to myslel ....? pokusil se ještě o marný kontakt Roman. Zde nebude něco v pořádku. Pomyslel si. Vylovil telefon a volá Lojzovi nový smyšlený příběh. "Byla u mě kontrola a prý stav té elektroinstalace není odpovídající vydané revizní zprávě. Chtějí k nám poslat příští týden někoho z OIP. Tak vám Lojzo volám, abyste se připravil na to, že vás budou asi také proklepávat!".

Nóóó ..., začal Lojza ... budete muset asi odstranit ty závady, o kterých jsme hovořili ..., pokusil se připomenout Romanovu předchozí časovou tíseň. Roman mu však logicky opáčil, že on asi nic odstraňovat nebude. Jednak není elektrikář a navíc má v ruce revizní zprávu, která vypovídá o bezpečném provozu.


Lojza pochopil léčku. Polkl slinu hořkosti. Druhý den prošel všechny dílny znovu a začal uvádět stav elektrického zařízení do stavu, který popsal ve své revizní zprávě. Samozřejmě v jeho režii. Když vyčerpal celou sumu,kterou utržil za nepravdivou revizní zprávu a došly mu všechny jeho materiálové rezervy z minulých let, vyhledal Romana. Poprosil jej,zda by alespoň nenakoupil přístroje do rozvaděčů, že práce bude na něm.

Roman pochopil, že svou lstí klepl na hlavičku, ale Lojzu zcela utopit nechtěl. Věděl, že může být ještě užitečný. A také byl. Roman vše levně nakoupil a Lojza mu vše nainstaloval tak, jak uvedl ve své revizní zprávě.

Dle vyprávění ... - Ostrava 2007

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933