Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Používání Mezinárodního elektrotechnického slovníku v praxi (2.)


Document Actions
Používání Mezinárodního elektrotechnického slovníku v praxi (2.)
Používání Mezinárodního elektrotechnického slovníku v praxi. Účelem tohoto příspěvku je zdůraznit význam jednotného názvosloví v elektrotechnice. Zvláště po vstupu ČR do EU v květnu 2004 je nezbytné racionálně komunikovat s elektrotechniky členských zemí EU při výrobě elektrických strojů, přístrojů a montáží elektroinstalací.
František Kosmák, ze dne: 9.01.2007
reklama
  1. ČSN 73 6005 Prostorové uspořádání sítí technického vybavení
  2. Používání Mezinárodního elektrotechnického slovníku v praxi
  3. Zamezení neočekávaného spuštění strojních zařízení

... pokračování

2. Používání Mezinárodního elektrotechnického slovníku v praxi
Přesto, že jazyk český je velmi květnatý a bohatý ve výrazových prostředcích, není v elektrotechnickém názvosloví uplatňován jednotnými pojmy v souladu s Mezinárodním elektrotechnickým slovníkem IEV (International Electrotechnical Vocabulery), norma IEC 60050. V ČR je vydáván Českým normalizačním institutem Praha jako ČSN IEC 60050 – s označením jednotlivých kapitol za pomlčkou.
Jeho používání ulehčuje shodu ve vyjadřovacích prostředcích, pochopení obsahu jednotlivých výrazů včetně vzájemného porozumění mezi projektanty, montéry a techniky.
Rovněž pomáhá postupně vymýtit onen nechvalně známý slovní plevel, jehož „rukopis“ je poplatný svým autorům podle míry jejich znalosti jak obecného tak technického českého jazyka a významu jeho slov, případně jejich osobního svévolného výkladu bez ohledu na Pravidla platná pro výuku a používání českého jazyka.
Tato situace často vede k nedorozuměním mezi elektrotechniky, prodlužováním jednání, projektování, montáže a revizí.

Jako příklad uvedu:

  • Stálé tápání v pochopení sítí TN-S a TN-C-S. Pro pochopení zapojení těchto sítí je nezbytné heslo 601-01-02 z kapitoly 601 ČSN 33 0050-601, kde je definována elektrická síť jako soubor vzájemně propojených elektrických stanic, venkovních a kabelových vedení pro přenos a rozvod elektrické energie. Zda se jedná o síť TN-S nebo TN-C-S pochopíme z dalšího hesla č. 601-03-02 – elektrická stanice je část elektrické sítě určená pro danou oblast obsahující hlavně ukončená distribuční nebo přenosová vedení, rozvodná zařízení a transformátory; elektrická stanice všeobecně obsahuje bezpečnostní nebo řídící zařízení, např. ochrany.
    Z uvedené definice a normativních obrázků č. 31A a 31B ČSN 33 2000-3 je pak patrno, že za místem rozvětvení kdekoliv za transformátorem se nejedná o síť TN-S, ale o síť TN-C-S. Oba obrázky znázorňují síť, tj. včetně transformátoru. Připouštím, že je pro řadu elektrotechniků zavádějící informativní obrázek NN.2 na straně 46, kde je pod ním tučně vyznačena síť TN-C-S, ale nad čarou fáze L1 je slabě vyznačeno TN-C až do místa rozvětvení PEN vodiče (svislá čárkovaná čára), což je pravda, ale za místem rozvětvení je vyznačeno TN-S, což pravda není. To by musel vodič N vycházet z uzlu sítě – tedy transformátoru.
  • Dalším úskalím je: ČSN IEC 60 050 – 195/2001 „Uzemnění a ochrana před úrazem elektrickým proudem“ a ČSN EN 61 140, edice 2 (33 0050) z 03/2003 „Ochrana před úrazem elektrickým proudem – společná hlediska pro instalaci a zařízení“, kde jsou nově vysvětleny pojmy: základní ochrana, ochrana při poruše, živá část, nebezpečná živá část, neživá část, heslo 195-06-10 (zde je velmi zdařilá a snadno pochopitelná formulace, která zní: vodivá část zařízení, které se lze dotknout a která není obvykle živá, ale může se stát živou v případě poruchy základní izolace).
    Při znalosti této definice a zodpovědnosti montéra nemůže nastat situace, kdy by nepřipojil na ochrannou svorku elektrických předmětů třídy I ochranný vodič.
    Heslo č. 195-06-12: dosah ruky:
    „Zóna možného dotyku sahající od povrchu, kde osoby obvykle stojí nebo po němž se pohybují, až po mez, kam může osoba dosáhnout rukou v jakémkoliv směru bez použití pomůcek.
    Zde se nemůže elektrikář – od projektanta až po revizního technika – ptát na „centimetry“, ale musí podle Zákona zejména č. 65/1965 – Zákoník práce, provést prevenci rizika (obdobně nová bezpečnostní norma pro obsluhu a práci na elektrických zařízeních ČSN EN 50110-1 ed. 2/07-2005).

Pro stupně kvalifikace platí hesla

  • č. 195-04-01, osoba znalá (v elektrotechnice):
    osoba s odpovídajícím vzděláním a zkušenostmi, které jí umožní rozeznat rizika a vyhnout se nebezpečím, která elektřina může způsobit.
    Zde je nutno připomenout, že se jedná o překrytí s Vyhl. č. 50/1978 Sb. o odborné způsobilosti v elektrotechnice s ukončeným elektrotechnickým vzděláním podle § 5 odst.
    1 a Přílohy 2, a předepsanou praxí podle § 13 a Přílohy 1.
  • č. 195-04-02, osoba poučená (v elektrotechnice):
    osoba přiměřeně poučená osobami znalými nebo pod jejich dohledem, aby jí bylo umožněno rozeznat rizika a vyhnout se nebezpečím, která elektřina může způsobit.
  • č. 195-04-03, laik:
    osoba, která není ani znalá ani poučená. Opět velmi zdařilá česká formulace. Více kvalifikačních stupňů IEC neuvádí. V českém elektrotechnickém prostředí se nejedná o nic nového, neboť např. podle Předpisů ČSN ESČ 4-1948 bylo v § 12041 stanoveno: „Osoby určené k obsluze musí prokázati základní znalost pojmů a elektrických zařízení a musí býti prokazatelně poučeny a obeznámeny s obsluhou provozovacích zařízení a nebezpečím, jež může vzniknout osobám i věcem. Zvláště musí být poučeny o pomoci při úrazu elektřinou a o chování při požáru. To jsou osoby znalé!!

Další důležitou částí je ČSN IEC 60050-826, třídící znak 33 0050 z 8/2006, Mezinárodní elektrotechnický slovník, část 826: Elektrické instalace, která je českou verzí mezinárodní normy IEC 60050-826:2004 a nahrazuje ČSN 33 0050 z října 1996. Zabývá se instalacemi jako jsou instalace v obytných, průmyslových a obchodních komplexech budov. Netýká se distribučních soustav, přenosové soustavy ani výroben energie. Celý soubor IEC 60050 je vícejazyčný slovník pro všeobecné účely pro obor elektrotechniky, elektroniky a telekomunikací. Zahrnuje okolo 18500 terminologických hesel z nichž každé odpovídá jednomu pojmu. Tato hesla jsou rozdělena do asi 80 částí, přičemž každá část odpovídá danému oboru. Například:
Část 161 (ČN IEC 60050-16) (33 0050): Elektromagnetická kompatibilita
Část 411 (ČSN IEC 50-411) (33 0050): Točivé stroje
Část 441 (ČSN IEC 50-441) (33 0050): Spínací a řídící zařízení a pojistky
Část 195 (ČSN IEC 60050-195) (33 0050): Uzemnění a ochrana před úrazem elektrickým proudem.

Z nové části ČSN IEC 60050-826 upozorňuji na nový překlad některých hesel:
– heslo 826-14-04 (také 195-02-04):

  • střední bod:
    společný bod mezi dvěma symetricky umístěnými prvky obvodu, jejichž opačné konce jsou elektricky připojené k rozdílným vodičům stejného obvodu.
    Anglicky: mid-point
    Německy: Mittelpunkt

– heslo 826-14-05 (také 195-02-05):

  • nulový bod, uzel:
    společný bod vícefázové sítě zapojené do hvězdy nebo uzemněný bod jednofázové sítě.
    Anglicky: neutral point
    Německy: Neutralpunkt

– heslo 826-14-07 (také 195-02-06):

  • nulový vodič, střední vodič:
    vodič elektricky spojený s nulovým bodem (uzlem) schopný podílet se na rozvodu elektrické energie.
    Anglicky: neutral conductor
    Německy: Neutralleiter

– heslo 826-14-08 (také 195-02-07):

  • střední vodič, vodič středního bodu:
    vodič elektricky spojený se středním bodem schopný podílet se na rozvodu elektrické energie.
    Anglicky: mid-point conductor
    Německy: Mittelleiter

Účelem tohoto příspěvku je zdůraznit význam jednotného názvosloví v elektrotechnice. Zvláště po vstupu ČR do EU v květnu 2004 je nezbytné racionálně komunikovat s elektrotechniky členských zemí EU při výrobě elektrických strojů, přístrojů a montáží elektroinstalací.

... dokončení

Přednáška je v celé verzi součástí "Sborníku přednášek LPE číslo 22", který lze objednat za cenu 150,-Kč + dobírka.
Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933