Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Posudek stavu instalace po požáru


Document Actions
Posudek stavu instalace po požáru
Pokud nemáte představu o zprávě elektroinstalace po požáru, nyní máte možnost se seznámit s tímto hodnocením. V jednotlivých pasážích vidíte stavy instalace, které v mnohých případech jsou běžné i bez požáru! Opravdu musí hořet aby někdo provedl rekonstrukci?
Jaroslav Kořínek, ze dne: 17.05.2006
reklama

Uvedenou zprávu jsem uveřejnil protože v mnohých případech vidím naprosto nepřípustné instalace, které nechávají své vlastníky naprosto chladnými. Soukromým osobám nikdo nenařizuje periodické revize, proto vlastníci nechávají často dojít bezpečnost až do krajních mezí.
Seznamte se s vyjádřením nezávislého odborníka ke stavu nedávno vyhořelého bytu ...


Věc : Vyjádření ke stavu rozvodů elektro v bytovém domě, po požáru bytu v 1.patře a zásahu hasičů.

Dne 1.5. 2006 ve večerních hodinách došlo k požáru
v bytě v 1. patře. Následný zásah hasičů vytopil byt v přízemí a společné rozvody na chodbě, včetně prvního elektroměrového rozváděče. Požár a nánosy způsobené kouřem zničily byt v 1. patře, staticky byly narušeny podlahy v bytě ve 2. patře, voda vyplavila byt v přízemí a společné prostory a suterén.

Dne 2.5 2006 pak byla provedena mimořádná revize elektrorozvodů
v domě revizním technikem Jaroslavem Kořínkem. Elektrorozvody v bytovém domě byla zjištěny jako nebezpečné a nezpůsobilé provozu. Následně bylo provedeno vypnutí rozvodů v bytech a celém domě.

Dne 4.5.2006 jsem provedl prohlídku bytů v postiženém domě a zjistil jsem další nedostatky :
V bytech jsou společné světelné a zásuvkové okruhy, zásuvky byly doplňovány napojením z původních rozvodů pomocí kabelů s jednoduchou izolací a neodpovídajícím průřezem. Voda zasáhla i společné přívodní rozvody na chodbě domu. Provedení elektrorozvodů bytů neodpovídá dnešnímu stupni elektrifikace domácností.
Zařízení uvedená do provozu, mají být posuzována podle předpisů a norem platných v době výstavby. V případě rekonstrukce musí být nové zařízení provedeno dle stávajících platných předpisů a norem.
Stáří původní instalace odhaduji na více než 40 let, tedy za hranicí životnosti. Revizním technikem naměřené hodnoty izolačních stavů a impedanční smyčky i v bytech, které nebyly přímo postiženy požárem, byly na hranici přípustných hodnot.

Posouzení stavu rozvodů po kontaminaci kouřem :
Při hoření organických materiálů vznikají kouřové splodiny, obsahující uhlík, který je elektricky vodivý. Splodiny pronikají do všech volných prostor a následně se usazují na všech materiálech. Nelze s jistotou vyloučit, že v místech zasažených kouřem, nedošlo ke kontaminaci elektrorozvodů v přístrojích, instalačních krabicích i jističích. Měřením RT byla zjištěna snížená hodnota izolačního stavu. Lze tedy předpokládat, že k průniku splodin s uhlíkem do elektrorozvodů došlo. Nelze tedy zaručit, že elektrická zařízení budou nadále schopná bezpečného a spolehlivého provozu.

Posouzení stavu rozvodů po vytopení :
Voda po protečení stavebními materiály obsahuje navíc další látky (vápno, cement, prach). Voda v tomto složení nepříznivě působí na Al i Cu vodiče, FeZn a CuZn svorky a mechanické části spínačů a zásuvek.
V instalačních trubkách jsou vodiče pouze s pracovní izolací. Toto uspořádání není vhodné pro provoz pod vodou. Nelze spolehlivě určit, že vodiče s pracovní izolací po zaplavení znečistěnou vodou a vysušení budou nadále vyhovovat pro provoz.
Voda z trubek následně vytekla přes spínače a zásuvky. Rovněž u těchto zařízení nelze spolehlivě určit, že po zaplavení a vysušení budou nadále schopné spolehlivého provozu.
Co se týká původních plechových rozbočných krabic, ty bývají v havarijním stavu u všech bytů podobného stáří, ve kterých po dobu zhruba 40 let nebyla prováděna údržba. Použití Al vodičů a svorkování v krabicích odpovídají době vzniku těchto staveb a nebyla-li prováděna pravidelná údržba, bývají nejčastějším místem problémů s elektroinstalacemi v bytových domech. Po zaplavení vodou rozhodně nedoporučuji další používání.

Navrhuji provedení výměny veškerých elektrorozvodů
v domě. za nové s Cu kabely s dvojitou izolací (CYKY). V propojovacích krabicích navrhuji použít svorky WAGO (bezúdržbový provoz). Celou rekonstrukci je třeba napřed zpracovat projekčně navrhnout řešení odpovídající dnešním požadavkům na elektrifikaci bytů.

V případě provizorního zajištění bydlení
ve dvou relativně nepostižených bytech doporučuji minimálně provedení nových napájecích rozvodů na chodbách domu a v bytech provizorně zapojit novými rozvody zásuvky, a původní světelné rozvody prozatím používat se zvýšenou opatrností (např. při výměně žárovky odpojit celý byt, nespoléhat na vypnutí vypínače). Následně v co nejkratší možné době instalovat nové elektrorozvody podle projektu. Rekonstrukci lze provádět po jednotlivých místnostech. Vhledem k tomu, že montáž nových elektrorozvodů je možné provést v několika dnech, však navrhuji provedení rekonstrukce celého bytu najednou.

Provedením nových elektrorozvodů by byly odstraněny všechny zjištěné závady.
Před rekonstrukcí elektrorozvodů je nutno zpracovat projektovou dokumentaci. Následné provádění prací podle projektu smí provádět pouze osoba s elektrotechnickou kvalifikací a vlastnící příslušná oprávnění k provádění elektromontáží , případně firma, zaměstnávající tyto osoby. Po provedení instalace nového elektrického zařízení a opravě stávajícího elektrického zařízení je vždy nutné provedení výchozí revize elektro.

Za bezpečnost a provozuschopnost elektrického zařízení zodpovídá provozovatel.

Dne 7.5.2006 Ing. Ivan Menhard autorizovaný inženýr

Pokud vás zajímá více pohledů, klikněte sem pro dvanáct fotografií!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Jaroslav KOŘÍNEK
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933