Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Pospojování v koupelně (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 12.10.2017
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Pospojování v koupelně


Pro elektrické instalace v koupelnách platí speciální bezpečnostní předpisy. Podle normy ČSN 3321 35 musí být zásuvky a spínače umístěny mimo definovanou ochrannou oblast vany a sprchy.
Autorský článek, ze dne: 12.10.2017



Pro elektrické instalace v koupelnách platí speciální bezpečnostní předpisy. Podle normy ČSN 3321 35 musí být zásuvky a spínače umístěny mimo definovanou ochrannou oblast vany a sprchy. V této ochranné oblasti se nesmějí nacházet žádné elektrické přístroje. Výjimkou z tohoto pravidla jsou přirozeně takové přístroje, které mají dostatečné krytí dle ČSN.



Sprchy a vany z oceli musí mít ochranné připojení


V koupelně je takzvané ochranné spojení velice důležité. Veškeré vodivé systémy (to znamená, výtoková hrdla ve sprše a vaně, vana samotná, kovové potrubní systémy vodovodních rozvodů a topení) musí být navzájem propojeny. Pouze tak může být bezpečně zabráněno tomu, aby jednotlivé prvky z těchto elementů byly pod napětím.



Uvnitř zde barevně vyznačených ochranných oblastí ani 20cm od hrany umyvadla nesmějí být v koupelně instalová­ny žádné zásuvky ani vypínače.



Sprcha a vana z oceli již většinou mají předem připravené přípoje, na které je možno připojit vodiče ochranného spojení.

Více v této publikaci ...
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.