Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Pospojování v koupelně


Document Actions
Článek
Pro elektrické instalace v koupelnách platí speciální bezpečnostní předpisy. Podle normy ČSN 3321 35 musí být zásuvky a spínače umístěny mimo definovanou ochrannou oblast vany a sprchy.
Autorský článek, ze dne: 12.10.2017
reklama


Pro elektrické instalace v koupelnách platí speciální bezpečnostní předpisy. Podle normy ČSN 3321 35 musí být zásuvky a spínače umístěny mimo definovanou ochrannou oblast vany a sprchy. V této ochranné oblasti se nesmějí nacházet žádné elektrické přístroje. Výjimkou z tohoto pravidla jsou přirozeně takové přístroje, které mají dostatečné krytí dle ČSN.



Sprchy a vany z oceli musí mít ochranné připojení


V koupelně je takzvané ochranné spojení velice důležité. Veškeré vodivé systémy (to znamená, výtoková hrdla ve sprše a vaně, vana samotná, kovové potrubní systémy vodovodních rozvodů a topení) musí být navzájem propojeny. Pouze tak může být bezpečně zabráněno tomu, aby jednotlivé prvky z těchto elementů byly pod napětím.



Uvnitř zde barevně vyznačených ochranných oblastí ani 20cm od hrany umyvadla nesmějí být v koupelně instalová­ny žádné zásuvky ani vypínače.



Sprcha a vana z oceli již většinou mají předem připravené přípoje, na které je možno připojit vodiče ochranného spojení.

Více v této publikaci ...
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 7)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933