Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Porovnání osvětlovacích soustav s novými světelnými zdroji (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.05.2011
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Porovnání osvětlovacích soustav s novými světelnými zdroji


 Porovnání osvětlovacích soustav s novými světelnými zdroji
Světelné diody LED jsou fenoménem doby a dostávají se i do veřejného osvětlení. Nástupem mnoha LED řešení vzrůstá relativní nepřehlednost trhu, která klade na investory naprosto nové, komplikovanější požadavky. Jaká je životnost LED světelných zdrojů, jak ušetřit při renovaci veřejného osvětlení a jak odhalit nesolidního obchodníka? To vše se dočtete zde ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 13.05.2011

 


LED svítidla jsou bezesporu budoucností osvětlování
Již dnes existují velmi kvalitní výrobky, především renomovaných výrobců, které v některých aplikacích veřejného osvětlení (VO) mohou dosáhnout provozních úspor. Jejich nevýhodou jsou však současné vysoké investiční náklady.
Zároveň se na trhu objevuje velké množství nekvalitních výrobků, které se snaží z popularity LED těžit. Pokud chceme LED svítidla pro VO využívat, je proto třeba dát si pozor na mnoho nabídek, které investory klamou a uvádí mnoho nepravdivých informací. Problém s rozhodováním vyřeší pouze pomoc profesionálního světelného technika. Ale i v takovém případě je dobré mít základní znalosti a především vědět, jak neskočit na lep nepoctivým obchodníkům.

Ve veřejném osvětlení je nejčastěji využívaným světelným zdrojem vysokotlaká sodíková výbojka. Jde o energeticky velmi účinný světelný zdroj. V dnešní době jsou často používány také vysokotlaké halogenidové výbojky, kompaktní zářivky naleznou se i rtuťové výbojky.

Při porovnávání světelných zdrojů je třeba znát především jejich měrnou účinnost, životnost (jako průměrnou roční dobu svícení počítáme cca 4.000 hodin), průběh životnosti a poklesu světelného toku v čase i jejich pořizovací cenu.

Nejúčinnějším světelným zdrojem užívaným pro veřejné osvětlení je v současné době nízkotlaká sodíková výbojka, která je však pro své rozměry již považována za zastaralý světelný zdroj, který není vhodný pro konstrukci moderních, účinných svítidel. Díky nízkému využití světla jsou soustavy s nízkotlakými sodíkovými výbojkami ve většině případů energeticky náročnější než ve vysokotlaké verzi.

Komerčně využívané LED čipy již dosahují měrného výkonu 135lm/W, nicméně měrný výkon LED svítidel se dnes pohybuje mezi 50 až 100lm/W, jelikož se určitá část energie ztrácí díky předřadníku a optickému systému svítidel. Zmíněného výkonu se dosahuje za optimálních podmínek, zejména teplotních, kterých se v méně kvalitních svítidlech nedosahuje.

Norma pro osvětlení pozemních komunikací
Veřejné osvětlení je často vnímáno jako samozřejmost, proto jsou postupy při řešení nových instalací nebo renovací těch starých často podceňovány. Díky tomu málo investorů, ale někdy i elektro projektantů ví, že existují normy, které problematiku veřejného osvětlení upravují. Stěžejní je norma ČSN CEN 13201 Osvětlení pozemních komunikací, která rozděluje komunikace do tříd osvětlení. Na základě zatřídění jsou stanoveny požadavky, jaké je třeba na kterých komunikacích zajistit, aby na nich byl provoz bezpečný.

Dosažení požadovaných parametrů lze prokázat pouze světelně technickým výpočtem, u existujících osvětlovacích soustav měřením. Pro výpočet jsou základním vstupním souborem fotometrická data svítidel. Ta jsou odlišná pro různé typy svítidel, nejen různých výrobců.

Tato informace je velmi důležitá. Pokud totiž určitý typ svítidla splní v určité konfiguraci soustavy požadavky normy, nemusí nutně jiné, na první pohled stejné, svítidlo těmto požadavkům vyhovět.

ll

A jejich rozdílnost znamená, že nelze bez zpracování světelně technického návrhu rozhodnout, zda je možná záměna jednoho výrobku za druhý. Žel se to často děje. Připomenu své pozastesknutí z úvodu tohoto příspěvku - nepodloženou výměnu typu svítidla nebo světelného zdroje nabízejí právě zmínění nesolidní prodejci.

Z výše uvedeného plyne především potřeba zapojit do každého projektu veřejného osvětlení profesionálního světelného technika, který investorovi pomůže vybrat řešení splňující požadavky normy.
Neméně důležité pro úspěšné řešení projektu veřejného osvětlení je využití kvalitních moderních svítidel a světelných zdrojů. Moderní typy svítidel mají účinné reflektory, které efektivně využívají většinu vyrobeného světla a především jej usměrňují právě do míst, kde je v dané aplikaci potřeba.

Životnost LED

Pokud posuzujeme životnost světelných zdrojů, je třeba vědět, co udávaná životnost znamená.

Je důležité si uvědomit, že životnost LED světelných zdrojů naprosto zásadně závisí na podmínkách uvnitř svítidla (odvod tepla ...). Proto katalogová životnost LED čipu nemusí při nevhodné konstrukci svítidla platit pro celé svítidlo.

Jak uspořit při renovaci veřejného osvětlení
Pokud současná soustava veřejného osvětlení využívá zastaralá svítidla s příkonem 150W nebo 250W, je velmi pravděpodobné, že zajistíme stejné parametry osvětlení i při použití kvalitního moderního svítidla s vysokou účinností a vysokým stupněm krytí i při nižším příkonu. Toto je třeba si uvědomit. Pokud výpočtem zjistíme možnost vyměnit například staré svítidlo se sodíkovou výbojkou 150W LED svítidlem 120W, je třeba se ptát, zda stejné nebo lepší parametry nezajistí i nové svítidlo se sodíkovou výbojkou 100W. Nebo dokonce 70W.

Bílé světlo - není bílá jako bílá
Moderním trendem ve veřejném osvětlení je využívání bílého světla. To rozlišujeme podle teploty chromatičnosti na studené a teplé bílé světlo. Teplota chromatičnosti Tc vyjadřuje barevný dojem světla. Udává se v Kelvinech (K). Čím vyšší je barevná teplota tím bělejší je světlo. U LED platí, že se snižující se teplotou chromatičnosti klesá jejich účinnost.

Praktický test byl proveden v Lyonu ve Francii v roce 2005. Účastníci byli požádáni, aby vyplněním dotazníku ohodnotili různé druhy osvětlení. Z výsledků lze odvodit, že jasně preferovali světelné zdroje s teplou bílou barvou (2.800-3.000K). Preference těchto výbojek byly vyšší než u vysokotlakých sodíkových zdrojů se žlutým světlem a u zdrojů se světlem studené bílé barvy (4.000-4.200K).

Nepoctiví obchodníci často odkazují na možnost uspořit energii díky tomu, že lidské oko v podmínkách veřejného osvětlení vnímá bílé světlo intenzivněji než světlo nižší barevné teploty (žluté světlo sodíkových výbojek), proto prý lze snížit hladinu osvětlenosti a tak i příkon svítidel. První část tohoto tvrzení je pravdivá, platí však pouze pro nízké hladiny jasů - pouze pro oblast skotopického a mezopického vidění do hladiny kolem O,5cd.m-2. Není sebemenší důvod pro snižování hladiny osvětlení v souvislosti s "bílou" barvou světla. Optimální jas komunikace je okolo 4cd.m-2. V současné době jsou z ekonomicko technických důvodů předepsány hodnoty poloviční a menší. I když nastupující světelné diody jsou nadějí, že vysokých hodnot bude možné ekonomicky dosáhnout. Snad v horizontu několika let. Ale ani pak nebude důvod snižovat hladiny jasů z důvodu barevné teploty světelného zdroje. Nejen proto, že to postrádá pro vyšší jasy smysl. Ale také proto, že čím lépe účastník dopravy uvidí, tím menší je riziko nehody.

ll

Cílovou aplikací pro bílé světlo je především osvětlování míst s vysokým pohybem osob a frekventovaným sociálním životem. Jde hlavně o náměstí, centra měst, pěší a obchodní zóny, ale i rezidenční oblasti.

Jak tedy na podvodníky?

Pokud využijete rady z tohoto desatera, neměl by vás žádný nepoctivý obchodník obelstít.

Ing. Hynek Bartík

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.