Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Polský ENERGETAB 2013 v našem hledáčku také


Document Actions
Polský ENERGETAB 2013 v našem hledáčku také
Letos jsem poprvé navštívil vyhlášený polský veletrh v Bielsko Biala. I když jsem tuto cestu zvažoval již několik let, nitky souvislostí se sešly až nyní. Pak už nezbývalo, než se přesunout v podvečer z Prahy do blízkosti této události. Ubytování jsem měl blízko hranic, a tak už nic nebránilo tomu, aby se objektivy ráno objevily v sousedním Polsku.
Miroslav Minařík, ze dne: 30.09.2013
reklama




Tento výlet jsem si opravdu nepřipravoval, resp. měl jsem jej nachystaný jako pravděpodobnost, která vyšla.

Bielsko Biala je asi 45 minut z Frýdku Místku. Což není daleko, cesta rychlá a bez nutnosti překračovat povolenou rychlost. Na polské dálnici nebylo třeba žádných poplatků. Až ve městě samém mě zarazila skutečnost, že nikde nebyly žádné reklamy či návěstí, kde se událost koná. Dokonce ani nikdo z obyvatel nevěděl, že se koná Energetab. Zkusil jsem poslouchat místní Rádio Biela, ale ani tam nepadla zmínka o této tolik populární odborné události.

Pokud si však do navigace zadáte PL, Bielsko Biala, Aleja armii krajowej 220, tak se za deset minut octnete před bránou. Musím se přiznat, že jsem nebyl připraven a adresu výstaviště mi poslal via SMS skoro místní Jan Galuzska.


Organizace výstavy
Od jisté doby nechci srovnávat kvalitu výstav, protože jde o rozdílné množiny zájmů. Může být krásné a vybavené výstaviště a není nač koukat nebo obráceně. Ovšem návštěva veletrhu Světlo ve Varšavě před léty mi napovídala, že Poláci výstavy opravdu organizovat umí. Bylo co zkoumat a opravdu s kým hovořit. A návštěvnost? "Hustá!". Vstup byl volný.

Veletržní zázemí
Malé výstaviště Dębowca zvládlo víc vystavovatelů, než by se čekalo. Objekt s administrativní budovou, hotelem a sportovní halou byl obestavěn veletržními stany a stánečky. 

Komunikace
Dobře jsem napínal uši kolik zaslechnu češtiny a jiných jazyků. Překvapilo mne na tiskovém oddělení, že polovina lidí mi rozuměla česky a s druhou jsem musel naopak jen anglicky. Přičemž věková skupina byla stejná.

Rozsah katalogu
Papírový katalog stál vlastně nevím kolik, protože jsem si katalog ještě v životě nekoupil, ale vždy dostal na tiskovém oddělení. Leží přede mnou, je velikosti větší A5 a má kolem 350 stran. Katalog na CD byl zdarma.

Rozsah veletrhu
Po hodině návštěvy bylo opravdu nutné přiznat, že jde o veletrh zaměřený především energeticky a až pak instalačně a dál. Náš AMPER je obráceně. Instalační, automatizační a až pak energetická část. Možná je to také velikostí polské země. Konečně název veletrhu zní: "26. Międzynarodowe Energetyczne Targi Bielskie ENERGETAB 2013 ..."

Pestrost exponátů
Již po návštěvě Varšavy jsem se zmiňoval o skutečnosti, že bylo opravdu co sledovat. Nešlo pouze o gigantické expozice, velkou pozornost strhávali malí vystavovatelé. Pokud pohlédneme na číslo, které zde na Energetab převýšilo 700 vystavovatelů, pak si obrázek uděláte snadno sami. 

Značky firem
v podstatě nepřekvapily. Řekl bych, že byly hodně srovnatelné s těmi, co známe u nás. Pouze těch polských tu bylo hodně. Na oficiální výpis se podívejte zde ...


Koho jsem potkal
Na tiskovém mne zajímalo, kolik českých firem vystavuje. Slovy sedm. Ovšem jako první mne zastavili lidé z Generi, kteří podle Poláků nyní po plánovaném uzavření českých dolů pošilhávají po jiném trhu. Stánek iLH jsem zprvu přehlédl, ale pak jsem se od  Lukáše Hanáka dozvěděl, že je pro iLH Energetab velice zajímavý. A nakonec jsem uložil unavené nohy ve stánku ELEKTRO Bečov, kde jsme se sešli s dalšími ve velice dobré česko- slovenské sestavě.

Počasí letos nepřálo
Vzhledem ke skutečnosti, že většina expozic byla ve venkovních stanech, nebyl letošní podzimní nepravidelný déšť při 18°C nic příjemného. Ale míst, kde bylo možno se ohřát a čím, bylo dost. 

Cesta zpět
Byla snadná. Ba dokonce úžasná, protože šlo o dálnici skoro až do Brna. 


Jaký mám pocit?
Naprostá vstřícnost a žádný problém. Ve srovnání s jinými veletrhy zde vládl organizační klid. Nikdo neměl problém s tím, že fotím a natáčím, což na některých veletrzích nemohu, i když jsem akreditován. Příště si budu muset rezervovat více času, abych se ponořil do neobvyklostí, které bezesporu tento veletrh ukrývá.

Fotogalerie mnoha záběrů z události naleznete zde ...


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933