Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Pohled na polovodičový vysokofrekvenční svařovací generátor


Document Actions
Pohled na polovodičový vysokofrekvenční svařovací generátor
V roce 2006 bylo zažádáno o finanční podporu z veřejných zdrojů formou projektu vypisovaného v každoroční soutěži MPO na téma „Polovodičový vysokofrekvenční svařovací generátor s výkonem 300 až 400kW pro výrobu ocelových uzavřených profilů“. Popisovaný projekt byl zaměřen na významnou inovaci klíčové součásti technologického procesu výroby ...
Komerční sdělení, ze dne: 1.10.2009
reklama

Firma Rajmont s.r.o. projektuje, vyrábí a dodává zařízení pro indukční ohřev, vysokofrekvenční a středofrekvenční generátory všech výkonových a frekvenčních hladin, výkonové spínané stejnosměrné zdroje a aplikace průmyslové automatizace. V roce 2006 firma zažádala o finanční podporu z veřejných zdrojů formou projektu vypisovaného v každoroční soutěži MPO (program IMPULS) na téma „Polovodičový vysokofrekvenční svařovací generátor s výkonem 300 až 400kW pro výrobu ocelových uzavřených profilů“. V následujícím roce byl projekt přidělen s ev. č. FI-IM4/218 a délkou trvání tří let (2007 až 2010). Cílem předkládaného článku je seznámit odbornou elektrotechnickou veřejnost s výsledky práce firmy Rajmont s.r.o. v rámci tohoto projektu a zároveň propagovat aktuální možnosti spolufinancování nově vznikajících projektů v oblasti výzkumu a vývoje.

Princip indukčního svařování
Pro výrobu svařovaných uzavřených profilů se používají válcovací linky. Vstupním materiálem je ocelový pásek o šíři odpovídající obvodu budoucího profilu, navinutý do tzv. svitku (délka pásku v jednom svitku činí obvykle 200 až 400m). Jeho tloušťka odpovídá síle stěny budoucího výrobku (obvykle 0,8 až 8mm). V první části linky (formovací) se pásek stočí do trubky a vzniklý šev je zavařen v tzv. svařovacím uzlu. Nedílnou součástí svařovacího uzlu je tzv. induktor, přes nějž svařovaná trubka prochází. Jedná se zpravidla o vodou chlazenou jedno až tří závitovou cívku, jež je napájena poměrně velikým proudem (0,5 až 10kA) o vysokém kmitočtu (200 až 400kHz) z vysokofrekvenčního generátoru. Lokální natavení hran materiálu a následné svaření pak probíhá indukčním ohřevem, jež je přímou aplikací Lenzova a Jouleova zákona. Indukční svařování s sebou přináší mnoho výhod:

  • není zapotřebí kontakt mezi zpracovávaným materiálem a cívkou
  • vysoká hustota výkonu a rychlost ohřevu
  • dobré řízení teploty kovu
  • přesné určení ohřívaných zón
  • jednoduchost činnosti
  • velká pružnost regulace
  • dobrá účinnost
  • dobré pracovní podmínky a malý negativní vliv na životní prostředí

Obvyklé výstupní výkony vysokofrekvenčních generátorů používaných pro svařování ocelových trub se pohybují od spodní hranice přibližně 50kW do cca 500kW. Znázornění svařovacího uzlu s induktorem a svařovanou trubkou je uvedeno na následujícím obrázku.


Uspořádání induktoru a svařované trubky (zátěže)

Popisovaný projekt byl zaměřen na významnou inovaci klíčové součásti technologického procesu výroby, tedy na plně polovodičový vysokofrekvenční svařovací generátor s výstupním výkonem 300 – 400kW.

Průběh plnění stanovených cílů projektu
V jedné z prvních klíčových etap byl vyvinut systém tzv. umělé zátěže, jejímž úkolem je nahrazení „ubíhající“ trubky (profilu) vhodným stacionárním zařízením. Použití umělé zátěže umožňuje kromě testování VF generátoru v rámci výroby i jeho předvedení zákazníkovi v testovací laboratoři při plném výstupním výkonu. Na následujícím obrázku je uvedena fotografie zhotovené umělé zátěže. K odvádění VF energie z induktoru je použito 15ks ocelových tenkostěnných trubek. Kvůli zajištění stejných vstupních a výstupních podmínek chladícího média (průtok a tlak) je hlavní přívod a vývod vody realizován pomocí tlakových nádob. Pro monitorování parametrů umělé zátěže a generátoru v průběhu testování byl vytvořen program v systém ControlWeb. S pomocí tohoto systému lze nyní testovat VF generátory s výstupním výkonem do 400kW.


Konstrukční uspořádání umělé zátěže

V průběhu dalších etap byl především inovován stejnosměrný napájecí spínaný zdroj VF generátoru s nynějším výstupním proudem 2000A na 260V, dále vodou chlazené VF kondenzátory, jejichž ukázka (staré a nové provedení) je uvedena na dalším obrázku. Kromě podstatných vylepšení elektrických vlastností zde došlo i k potažení jednotlivých svitků pomocí černé ochranné potisknutelné fólie, která zabraňuje mechanickému poškození svitku a tím znehodnocení kondenzátoru.


Porovnání původní a inovované verze kondenzátoru KIP300-148 (0,4uF)
vlevo – inovovaná verze, vpravo – původní verze

Následující etapy byly věnovány systému vizualizace a sběru provozních dat VF generátoru, přičemž hlavním cílem zadání bylo pokud možno přehledně zobrazit parametry VF generátoru jako systému, který na vstupu spotřebovává určitou energii z elektrické sítě (příkon) a na výstupu indukuje do umělé zátěže požadovaný výkon, přičemž se následně tato energie přeměňuje v teplo (kalorimetrická metoda). Celý systém je vytvořen v programu ControlWeb 2000. Ukázka obrazovek vizualizace je uvedena na následujícím obrázku.


Okna zobrazující parametry umělé zátěže a generátoru

V závěru prezentovaného projektu byl vyroben prototyp VF generátoru HFR 300 skládající se ze dvou základních jednotek (Stejnosměrného pulsního zdroje a VF střídače). Ukázka finálního provedení generátoru HFR 300 je uvedena na dalším obrázku.


Generátor HFR300.
 vlevo – stejnosměrný pulsní zdroj, vpravo – střídač

Praktické testy prokázaly, že vysokofrekvenční generátor s výstupním výkonem 300kW obstál v průběhu praktických zkoušek a uváděná modulární koncepce poskytuje dostatečné rezervy k dalšímu budoucímu navyšování výstupního výkonu generátorů typu HFR.

Závěr
Dosažením cíle projektu vznikl prototyp VF svařovacího generátoru s výstupním výkonem 300kW. V průběhu praktických testů byly úspěšně odzkoušeny jeho jednotlivé podsystémy s navazující technologií umělé zátěže a vizualizací. Simulací provozních poruch byly otestovány všechny běžné provozní závady, přičemž lze konstatovat, že v nich generátor vyhověl. Prototyp stejnosměrného napájecího pulsního zdroje je dimenzován a odzkoušen pro generátor s výstupním výkonem 450kW.
Praktické laboratorní testy dále prokázaly, že prototyp vysokofrekvenčního generátoru s výstupním výkonem 300kW (HFR300) obstál v průběhu závěrečných zkoušek a díky jeho modulární koncepci je možné další navyšování výstupního výkonu nad hranici 400kW.
Po ukončení projektu bude následovat ověření prototypu v reálném provozu na válcovací lince, což je relativně nákladný a časově náročný proces.
Tok finančních prostředků a způsob jejich čerpání byl prováděn dle platných pravidel vypsaných v rámci programu IMPULS (veřejná soutěž MPO 2007).

Tento projekt byl realizován za finanční podpory z prostředků státního rozpočtu prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu.
 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933